Tuzla’daki zehirli varil skandalıyla ilgili gözaltına alınan 4 zanlı, "Evet biz gömdük" itirafına rağmen serbest bırakıldı. Savcı, ’Yeni TCK’nın çevre kirliliğini düzenleyen maddesi henüz yürürlükte olmadığı için sanıkların eylemleri suç teşkil etmiyor’ dedi.
TUZLA’nın Orhanlı Beldesi’nde ortaya çıkarılan zehirli atık skandalı ile ilgili olarak gözaltına alınan 4 zanlı savcılıkça serbest bırakıldı. Tuzla Cumhuriyet Savcısı Bayram Albayrak, "Sanıklar suçlarını itiraf etti. Ancak yeni TCK’nın ilgili maddesi yürürlükte olmadığı için eylemleri suç teşkil etmiyor" dedi.
Zehirli varilleri gömdükleri gerekçesiyle jandarma tarafından gözaltına alınan eski zabıta Şerafettin Eyüpoğlu, kamyon şoförü Mehmet Suiçmez, kepçe operatörü Ali Ayvenli ve varillerin bulunduğu alanın bekçisi Turan Yılmaz dün akşam, Tuzla Adliyesi’ne çıkartıldı. Tuzla Cumhuriyet Savcısı Bayram Albayrak, sorgulanan zanlıları, görevsizlik kararıyla serbest bıraktı. Sanıklar, yeni TCK’nın çevre ve imar kirliliğine neden olanlara 5 yıldan az olmamak üzere hapis cezası getiren maddesi uyum nedeniyle henüz yürürlüğe girmediği için salıverildi.
Savcı Albayrak, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Sanıklardan Mehmet Suiçmez ve Ali Aybenli suçunu kabul etti. Yeni TCK’nın çevre kirliliğini düzenleyen 181. maddesi yürürlükte değil. Sanıkların eylemine uyan suçtan dolayı da görevsizlik kararı vereceğiz. Çevre Yasası’na muhalefetten evrakı belediyeye göndereceğiz. Zanlılar varilleri Unifar’dan aldıklarını itiraf ettiler. Taşıma işini Mehmet Suiçmez ve Ali Ayvenli yapmış. Firma bunlarla bir bedel karşılığında anlaşmış. ’Nereye götürürseniz götürün’ demiş. Sonuçta adli yargıyı ilgilendiren bir eylem söz konusu değildir. Sanıkların eylemi çevre kirliliği açısından oluşup, yasanın uygulama imkanı olmadığından, eylemleri suç teşkil etmiyor."
İşçiler: Unifar bizi yaktı
ZEHİRLİ atık skandalı ile ilgili gözaltına alınan kamyon şoförü Mehmet Suiçmez ve Ali Ayvenli adliyeye getirilirken, "Bizi Unifar Kimya yaktı, bizi kullandı" dedi. Ali Ayvenli serbest kaldıktan sonra şöyle konuştu: "Unifar bizi buldu. Şirketin kimya mühendisi Hilmi Bey varilleri göstererek ’Bunları atabilirsiniz. Hiçbir tehlikesi yok. Bunlar ilaç artıkları. Su alınca eriyip gider. Varilleri kullanabilirsiniz’ dedi. Bölgeye 10 kamyonla 400-500 varil taşıdık. Bizden gece dökülmesini istediler. Varillerin bir kısmı Pak Maya şirketine ait kamyonlardan aktarıldı. Olay basına yansıyınca Mehmet Suiçmez ile temize çıkmak için bugün (dün) geldik. Bizi kandırdılar. Bilseydik yapmazdık. Firma hakkında dava açacağız."
.
Yayın Tarihi :
19 Nisan 2006 Çarşamba 10:20:17
Güncelleme :19 Nisan 2006 Çarşamba 10:25:48