18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

İtirafçıya 'yeni yaşam'


Terörle mücadelenin güçlendirilmesi kapsamında geliştirilen 'Tanık Koruma Programı'nda itirafçıların sosyal güvenceye kavuşturulması, kimliklerinin yenilenmesi ve sicillerinin sıfırlanması öngörülüyor

ANKARA  - Terörle Mücadele Yasası'nın (TMY) yenilenmesine dönük çalışma kapsamında, ''Tanık Koruma Programı'' da geliştirildi.

Adalet Bakanlığı eşgüdümünde oluşturulan ve başkanlığını Prof. Dr. Feridun Yenisey 'in üstlendiği komisyonun gelecek günlerde Antalya'da toplanabileceği belirtildi. Komisyonda, terörün beslenmesindeki en büyük etkenler arasında sayılan parasal kaynakların kesilebilmesine dönük düzenlemelere de yer verilmesi görüşü, üyeler arasında ağırlık kazandı. Bu görüşe göre, terör faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde kullanılması ya da kullanılacağını bilerek, doğrudan ya da dolaylı fon sağlayan ve toplayanların hapis cezası ile cezalandırılmaları tartışılıyor.

Eylem şartı aranmayacak

Sağlanan finansın terör eyleminde kullanılıp kullanılmadığına da bakılmayacak ve para eylemde kullanılmasa da parayı sağlayanlar cezalandırılacak. Komisyonun hareket noktasını, Türkiye'nin de taraf olduğu Terorizmin Finansmanının Önlenmesi Sözleşmesi oluşturuyor. Komisyon, İspanya, İngiltere, Fransa'nın Terörle Mücadele yasalarından da yararlanıyor.

Adalet Bakanlığı, terörle mücadelenin bir ayağı olarak da ''Tanık Koruma Programı'' na dönük çalışmasını tamamladı. Bu kapsamda, Tanık Koruma Yasa Taslağı hazırlanarak, ilgili birimler ile demokratik kitle örgütlerinin görüşüne sunuldu. İtirafçının görünümünün değiştirilmesinin ötesinde yaşamı da yenilenecek. İtirafçının sosyal güvenceye kavuşturulması da öngörülürken, ailesine de bu haklar sağlanacak. Kimlik bilgileri yenilenirken ''geçmişteki kayıtları'' sıfırlanacak ve itirafçıya yeni bir yaşam sunulacak.

''Önleyici Kolluk Hizmetleri'' ne dönük düzenlemelerin de yaşama geçirilmesi tartışılan konuların başında geliyor. Bu kapsamda güvenlik birimlerinin dinleme ve izleme yetkilerinin arttırılması sağlanacak.

'Kantarın topuzu kaçmasın'

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek , terörle mücadelede güvenlik güçlerinin elini güçlendirmek için Türk Ceza, Terörle Mücadele ve Ceza Muhakemesi Yasası'nın değiştirileceğini, ancak getirilecek hükümlerde anayasaya uygunluğun önkoşul olduğunu vurguladı. Çiçek, ''Kantarın topuzunu kaçırdığınızda terör örgütlerinin istismar edeceği şartları da yasal imkânlarla ortaya koymuş olmayalım'' dedi. Çiçek, NTV'de yaptığı açıklamada, terörün Türkiye açısından her zaman öncelikli bir sorun olduğunu belirtti. ''Kurumlar arası çekişme, devletin kurumu böyle, diğeri şöyle düşünüyor gibi yanlış bir kanaate de kimse kapılmasın'' diyen Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök 'ün açıklamalarının anımsatılması üzerine şöyle konuştu: ''Bu açıklamanın nedenini bilemem, ama tahminlerle neden kamuoyunu meşgul ediyoruz ki? Bununla ilgili değerlendirme yapmayı doğru bulmuyorum. Bu konuda biz tek tarafız.''

..
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2005 Çarşamba 09:06:27
Güncelleme :10 Ağustos 2005 Çarşamba 10:40:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?