15
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

İzmir Metro ihalesi yapıldı

İzmir Metrosunun yarım kalan Üçyol-Üçkuyular hattının ihalesi yeniden yapıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Encümen Salonunda yapılan ihalenin başkanlığını Ulaşım Daire Başkanı Ali Rıza Gülerman yaptı. Gülerman, ihale dosyasını alan 6 firmadan dördünün teklif verdiğini, Ernas İnşaat LTD ile Güriş İnşaat Mühendislik AŞ'nin çekildiğini söyledi.

Daha sonra, Hafif Raylı Sistem 2. Aşama İkmal İnşaatı Yapım İşi olarak adlandırılan metro ihalesi teklifleri tek tek açıldı.

İhalede, en yüksek teklifi, Bolu Tüneli inşaatını tamamlayan Astaldi SPA ile Yüksel İnşaat Ortaklığı 247 milyon 985 bin 27 YTL ile verdi. İzmir Metrosunun birinci aşamasını yapan konsorsiyum ortaklarından Yapı Merkezi İnşaat Sanayi AŞ 169 milyon 366 bin 636 YTL, Öztaş İnşaat Malzeme Ticaret AŞ ve E+M Elektrik Sistem Hizmetleri AŞ Konsorsiyumu 178 milyon 799 bin 852 YTL teklif içeren dosya sundu. İhalede en düşük teklif, Bozoğlu İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Ltd. tarafından 136 milyon 493 bin 246 YTL olarak verildi.

PROJENİN GEÇMİŞİ

Kent içi toplu ulaşımın en önemli ayaklarından olan Üçyol-Üçkuyular metro hattının temeli Haziran 2005 tarihinde atıldı. İhaleyi 91 milyon YTL'ye kazanan TMSF kontrolü altındaki Bayındır İnşaat, daha sonra içine düştüğü ekonomik kriz nedeniyle çalışmaları önce yavaşlattı, daha sonra durdurmak zorunda kaldı. Büyükşehir Belediyesi de, 2006 Kasım ayında, yasal prosedür ve şartnameye dayanarak inşaat sözleşmesini feshetti. Ardından da yeni ihaleye çıkıldı.

İhale komisyonu, tekliflerin içeriklerini inceledikten sonra en uygun iki teklif dosyasını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun onayına sunacak. Kocaoğlu'nun onayından sonra ihaleyi kazanan firmaya ve katılan diğer firmalara karar tebliğ edilecek. Büyükşehir Belediyesi ve Kamu İhale Kurumuna yapılacak itiraz olmazsa, kazanan firma sözleşme için imzaya davet edilecek. Şartnameye göre firma, yer tesliminden sonra 540 günde anahtar teslimi olarak inşaatı tamamlamakla yükümlü olacak.

HATTA 6 İSTASYON OLACAK

İzmir Büyükşehir Belediyesinin kendi öz kaynaklarıyla hayata geçireceği 5.5 kilometre uzunluğundaki Üçyol-Üçkuyular Metro hattı tamamlandığında 6 istasyon yer alacak. İstasyonlar, İzmirspor (Askeri Hastane), Hatay (Renkli), Göztepe (İlahiyat Kavşağı), Poligon (Poligon), Güzelyalı (Güzelyalı Tansaş) ve Fahrettin Altay'da (Fahrettin Altay Meydanı) inşa edilecek.

Üçyol-Üçkuyular Metro Hattı'nın devreye girmesiyle Üçyol'dan metroya binen bir kişi yaklaşık 9 dakika sonra Üçkuyular'a ulaşacak. Her istasyonda 4 çıkış noktası bulunacak. Bu çıkış noktaları, İnönü Caddesi'nde yer altından karşıya geçişleri sağlayan alt geçitler olarak da kullanılabilecek. Yerin 20 metre altında derin tünel sistemiyle inşa edilecek metro hattı tamamlandığında 80-100 adet arasında otobüs hattan çekilecek. Böylece İnönü Caddesi'ndeki trafik akışı da büyük ölçüde rahatlamış olacak. Hattın devreye girmesiyle 80 bin olan metro yolcusu sayısının 180 bine çıkması bekleniyor.

a.a
Yayın Tarihi : 6 Mart 2007 Salı 18:21:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?