19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

JİTEM davasında 'gizli belge' krizi

Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele (JİTEM) üyesi oldukları iddia edilen ve çete kurup cinayetler işledikleri ileri sürülen eski PKK itirafçıları Ali Ozansoy, Hüseyin Tilki, Abdulkadir Aygan, Hayrettin Toka, Fethi Çetin, Hacı Hasan, Adil Timurtaş, Recep Tiril, Mehmet Zahir Karadeniz, Lukman Gündüz ve Faysal Şanlı'nın Diyarbakır Askeri Mahkemesi'nde yargılanmalarına 22 Aralık günü devam edildi.

Gizli belge tartışması
Bir önceki davada haklarında ömür boyu hapis cezası istenen sanıkların jandarmadaki görevlerinin sorulması üzerine Jandarma Genel Komutanlığı'nın gönderdiği belge, mahkemeye ulaştı. Ancak 'gizli' ibareli belge, mahkeme heyeti tarafından okunmadı. Askeri Savcı'nın bilgilerin 'gizli' tutulması gerektiğini, kapalı zarf içinde dosyada bulundurulması gerektiğini bildirmesi üzerine mahkeme heyeti, belgenin okunmadan dosyaya eklenmesi yönünde karar aldı. Müdahil avukatlardan Tahir Elçi ise, "gizli" kaydının yargılama sırasında geçerli olamayacağını ileri sürdü. Mahkeme, "gizli" ibareli yazı ile ilgili Jandarma Genel Komutanlığı'ndan gönderilen belgenin 'askeri hizmet" ya da "devlet sırrı" niteliğinde olup olmadığı yönünde Jandarma Genel Komutanlığı'ndan bilgi istenmesine karar verdi. Mahkeme ayrıca 2 yıl önce Jİ- TEM'in faaliyetleriyle ilgili açıklamalardan sonra İsveç'e iltica eden itirafçılardan Abdülkadir Aygan hakkında tutuklama kararı çıkarılmasına, diğer sanıkların da ifadelerinin alınmasına karar verdi. 

Mahkeme 'asker' demişti

PKK itirafçılarının JİTEM elemanı olarak 1999 yılında yargılanması için girişimlerde bulunulmuş ancak, davayı inceleyen kapatılan Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM), görevsizlik kararı vererek, dosyayı Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti. Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi de "görevsizlik" kararı alarak dosyayı 13 Şubat 2006 tarihinde Diyarbakır Askeri Mahkemesi'ne göndermişti. Kararda, "Sanıkların suç tarihinde JİTEM görevlisi olduğunun anlaşıldığı, JİTEM'in Jandarma istihbaratına bağlı olarak faaliyette bulunduğu, sanıkların bu durumda suç tarihlerinde askeri şahıslar oldukları, askeri şahısların işlemiş oldukları suçlardan dolayı askeri mahkemede yargılanmaları gerektiği" ifadesi yer almıştı.
Sabah
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2006 Cuma 07:18:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?