29
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Kablo kesenlere 5 yıl

Türkiye Haber-İş Sendikasının Ekim 2007'de başlattığı grev sırasında Diyarbakır'da Türk Telekom'a ait fiber optik kablolara sabotaj düzenledikleri iddiasıyla yargılanan ve aralarında sendika şube başkanı Salih Daşdemir'in de bulunduğu 19 sanıklı dava sonuçlandı.



Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan 19 sanık katıldı.



Duruşmada son savunmasını yapan sanıklardan sendikanın şube başkanı Salih Daşdemir, çalıştıkları Türk Telekomu kendi çocuklarından daha çok sevdiklerini her fırsatta söylediklerini belirterek, ''Ben hiçbir zaman kurumuma, vatanıma ve milletime ihanet etmedim. Böyle bir ihanet içinde olmadım, olmam da mümkün değildir'' dedi.



Diğer sanıklar da son savunmalarında, iddianamede yer alan atılı suçları kabul etmeyerek beraatlarını talep ettiler.



Mahkeme heyeti, verdiği kısa bir aranın ardından kararını açıkladı.



Sanıklardan, sendikanın şube başkanı Daşdemir, TCK'nın ''Suç işlemek amacıyla örgüt kurma'',''İş ve çalışma hürriyetinin ihlali'' ve ''Nitelikli zarar verme'' suçlarından toplam 5 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.



Sanıklardan sendika üyesi Kazım Artar'ın da aynı suçlardan 4 yıl 3 ay hapsine karar verildi.



Diğer sanıklardan Yusuf Karadeniz, Cebrail Erol, Mustafa Mazi, Hacı Tekin, Veysi Bademkıran, Cevdet Yetişken ve Şeyhmus Bulut'un, TCK'nın ''Kurulmuş örgüte üye olmak'' ve ''Nitelikli zarar verme'' suçlarından 3'er yıl 8'er ay hapis cezasıyla cezalandırılmalarına karar verildi.



Hacı Tekin, Veysi Bademkıran ve Cevdet Yetişken'in cezası, yargılama sürecindeki olumlu davranışları dikkate alınarak, 2'şer yıl 2'şer ay hapis cezasına indirildi.



Sanıklardan Mehmet Aydın Çiftçi de ''Kurulmuş örgüte üye olmak'' ve ''İş ve çalışma hürriyetinin ihlali'' suçlarından 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.



Yaşar Çelik, Halil Bulut, Mücahit Bülbül, Mehmet Şirin Örnek, Yıldırım Şengül, Mehmet Hanifi Ülgen, Adem Kızıl, Recep İpekçi ve Mustafa Nergiz'in ise üzerlerine atılı suçları işlediklerinin sabit olmaması nedeniyle ayrı ayrı beraatlarına karar verildi.



-İDDİANAMEDEN-



Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 45 sayfalık iddianamede, sanıkların, ''Suç işlemek amacıyla örgüt kurma'', ''Kurulan örgüte üye olma'', ''Nitelikli zarar verme'' ve ''Çalışma hürriyetini tehdit'' suçlarından yargılanmaları istendi.



İddianamede, sendika üyelerinin başlattığı grev sırasında, Diyarbakır'da organize bir şekilde kent genelinde, ''Türk Telekom'a ait fiber optik kabloların kesilmesi'' şeklinde 40 adet fiili saldırı olayını gerçekleştiği belirtildi.



İddianamede ayrıca, sanıkların organize bir şekilde Diyarbakır genelinde hayati öneme haiz, Türk Silahlı Kuvvetleri ile devlet birimlerine ve harp zamanı görev alacak kuruluşlara hizmet vermek üzere planlanan milli ve askeri bir sayısal entegre muhabere şebekesi olan ''Tafics'' sistemine ait kablolar ile devrelerine de zarar verildiğinin tespit edildiği kaydedildi.

..
Yayın Tarihi : 7 Mart 2008 Cuma 00:48:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?