İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin CHP'li üyesi Can Özyedierler, Sarıyer'de, Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'nde yapımı süren kaçak inşaatın bulunduğu 8. ve 9. parsellerle ilgili bir soru önergesi verdi.
10 ay sonra gelen yanıtta "8. parselde inşaat yok deniyordu", 9. parselle ilgili ise hiçbir bilgi yoktu. Oysa gözden kaçan 9. parselde üç katlı bina inşa edilmişti ve kız Kuran kursu faaliyet gösteriyordu
Sarıyer'de yapılaşmanın yasak olduğu Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'nde yapılan kaçak inşaat, CHP'li meclis üyelerinin ihbarına rağmen tamamlandı. CHP'li üyelerin önergesine yanıt geldiğinde, kaçak inşaat tamamlanıp kız Kuran kursu olmuş, müftülük hocaları atamış ve faaliyetine başlamıştı. Önergeye verilen yanıtta ise arazilerin sadece bir bölümü dikkate alınarak "Arazide inşaat yoktur" denildi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Can Özyedierler, 13 Mayıs 2005'te "Belediye Başkanlık Makamı"nın yanıtlaması için bir önerge verdi. Önergede Sarıyer Maden Mahallesi 112 pafta 913 ada ve 8. ve 9. parsellerde yapımı devam eden inşaatın kaçak olup olmadığı soruluyordu.
Önergesinde, söz konusu parsellerin Boğaziçi Öngörünüm Planı'nda ağaçlandırılacak alanda kaldığını vurgulayan Özyedierler, inşaatın hangi yasa ve yönetmeliğe göre yapıldığını da sordu.
10 ay sonra iletildi
Özyedierler'in verdiği önergeye 6 Haziran 2005'te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Yazı İşleri ve Kararlar Daire Başkanlığı Meclis Muamelat Müdürlüğü aracılığıyla yanıt hazırlandı. Önergenin verilişinden 24 gün sonra gelen bu yanıt, başkanlıkta yaklaşık 10 ay bekledikten sonra CHP'li üyelere iletildi.
Önergede 8. ve 9. parsellerle ilgili soru sorulmasına rağmen Boğaziçi İmar Müdürü Semih Ay'ın imzasını taşıyan yanıtta sadece 8. parselle ilgili yanıt verildi.
Cevapta, "... 112 ada, 913 ada, 8. parsel sayılı yere ait ilgi yazı ve eki önerge incelenmiş olup bahse konu parselin işlem dosyasında yapılan incelemede, 2002 tarihli halihazır haritada görülmemekle birlikte parselde halen hiçbir bina veya inşaat yoktur. Parselin mülkiyeti Boğaziçi İlim ve Kültür Vakfı'na aittir" denildi.
Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 17 Mart 2006 tarihli toplantısında önergesine verilen yanıtla ilgili olarak söz alan Özyedierler, "Parselin boş olduğu söyleniyor ancak önergemizi verdiğimiz günlerde inşaatın dijital fotoğraf makinesiyle çekilmiş ve üzerinde çekildiği tarihi taşıyan fotoğraflar var" dedi.
Fotoğrafları Meclis Başkanlığı'na sunan Özyedierler, Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün verdiği yanıtın Belediye Başkanlık Makamı'nda da yaklaşık 10 ay bekletildiğini belirterek, "Neden bu kadar bekletildi anlamak mümkün değil" diye konuştu.
İzin, önergeden 2 ay sonra
Belediyenin bina yok dediği yerde Boğaziçi İlim ve Kültür Vakfı'na ait "Valide Adle Kız Kuran Kursu" bulunuyor. Bodrum katla birlikte üç kat olan kursla ilgili bilgi veren Vakıf Başkan Yardımcısı Şaban Öztürk, kurs hocalarının müftülük tarafından atandığını söyledi. Söz konusu parselin mezbelelik içinde olduğunu savunan Öztürk, "Vakfımız yıkık dökük olan binayı onardı ve üzerini çelik konstrüksiyonla kapattı" dedi.
Öztürk, kurs binasının bulunduğu parseli çevre parsellerle birleştirmeyi düşündüklerini ancak plan olmadığı için bunu şimdilik yapamadıklarını söyledi.
Sarıyer İlçe Müftülüğü yetkilileri ise söz konusu kız Kuran kursunun Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 14 Temmuz 2005 tarihli izniyle faaliyette olduğunu söyledi. Yani binaya CHP'lilerin önergesinden iki ay sonra Kuran kursu izni alındı.
Belediye doğruladı
Belediyenin "boş" dediği arazide, fotoğrafla tespit edilmiş bina olmasının yarattığı çelişkiyle ilgili bir soru üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanı Ahmet Faruk Yanardağ bir açıklama yaptı. Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nden konuyla ilgili ayrıntılı bilgi alan Yanardağ, "Söz konusu yerdeki 8 no'lu parsel, önergeye verdiğimiz yanıtta olduğu gibi boş. Fotoğrafta görülen ve halen Kuran kursu olarak kullanılan bina 9 no'lu parsel üzerinde. Bu parsele ruhsatsız bir bina yapıldığı doğru" dedi.