19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Kadıköy'de 'tüm barlara kamera' talimatı

İstanbul Kadıköy Kaymakamlığı bölgedeki tüm eğlence merkezlerine kamera takılması için yazı gönderdi.

İçki yasağından sonra tüm Türkiye'de tartışma yaratacak bir karar da Kadıköy'de alındı. Kaymakamlık bar, pavyon ve kafelerde eğlenenlerin kamerayla 'kayıt altına alınması' zorunluluğu getirdi.

Gerekçe: Asayişi korumak
8 şubat tarihli yazıda işyerlerine 30 gün süre tanındı ve "Kararı uygulamayanlara ruhsat verilmez" denildi. CHP'li belediye başkan yardımcısı da "Yasal değil ama zoraki de olsa uygulayacağız" dedi.

 

Karar bugün yürürlükte

Hukukçular "Bu özel hayata müdahale" diye tepki gösterdi... SABAH'ın konuyu araştırması üzerine kaymakamlık dün ikinci yazıyla kamera şartını yumuşatmaya çalıştı.



Büyük gözaltı

Kadıköy'de tüm eğlence yerlerine kamera takılması istendi. İşyerleri tepkili.

İstanbul'un Anadolu yakasında eğlencenin kalbi olan Kadıköy'de kaymakamlık, belediye ile emniyet tarafından alınan ortak bir kararla, tüm eğlence merkezleri 'kamera'yla gözetlenecek. İşletme sahipleri işyerlerinin içine ve dışına kamera taktırmaya yanaşmıyor. Hukukçular, uygulamanın Anayasa'yı ihlal edeceği görüşünde.

Kamerası olmayana ruhsat yok
Kaymakamlığın yazısı üzerine Kadıköy Belediyesi, 10 Şubat 2006'da Zabıta Müdürlüğü'ne işyerlerine konunun tebliğ edilmesini bildirdi. Zabıta Müdürlüğü de işletmelere, geçen ayın sonunda 30 günlük süre tanıyan ve aksi takdirde ruhsatların iptal edileceğini bildiren tebligatı gönderdi. Barlar Sokağı'ndaki Yeni Güğüm Bar'ın sahibi Ali Atalay, "Böyle bir uygulama insanların özel hayatına müdahaledir. İzlendiğini bilen müşteri neden buraya gelsin" dedi. Çinili Cafe-Bar'ın sahibi Haşmet Camcı da, "Bizden insanları rahatsız etmemizi istiyorlar. Bu, insanları potansiyel suçlu görme uygulamasının bir sonucu" diye konuştu.

"Mahkeme kararı gerekiyor"

Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. İzzet Özgenç, "Bir işletmeye kamera konulması zorunluluğu ancak Yeni TCK'nın 140. maddesinde belirtilen teknolojik takip unsurlarıyla mümkün olabilir. Bu da ancak mahkeme ya da savcılık kararıyla olur" diye konuştu. Avukat Aylin Özgül ise özel hayatın gizliliğinden çok ortada kanuni dayanağı olmayan bir durumun söz konusu olduğunu belirtti. Özgül, "Güvenliği sağlamak emniyetin görevi. Emniyet topu işletmeciye atamaz. İşletmecinin kaydettiği görüntüyü vermek gibi bir mecburiyeti de yok" dedi.

Sabah
Yayın Tarihi : 8 Mart 2006 Çarşamba 10:42:18
Güncelleme :8 Mart 2006 Çarşamba 14:01:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?