27
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Kadına şiddete karşı önlem paketi

Töre ve namus cinayetlerini araştırmak üzere kurulan TBMM Araştırma Komisyonu, kadına yönelik şiddetin önlenebilmesi için bir dizi öneri sundu. 

Töre ve namus cinayetlerini araştırmak üzere kurulan TBMM Araştırma Komisyonu, TBMM’de daimi bir “Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu” kurulması, “Alo Şiddet Hattı” ile kadınlara 24 saat hizmet veren bir merkez oluşturulması, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hutbe ve vaazlarla şiddeti önlemesi, Anayasa ve Türk Ceza Kanunu’nda namus cinayetlerine yönelik düzenlemelerin yapılması gibi öneriler getirdi. Eşinden şiddet gördüğü için ayrılan veya ayrılmak isteyen kadına geçici nafaka bağlanması, medyada kadına ve çocuğa yönelik şiddetle ilgili spot eğitim filmleri gösterilmesi de istendi.

Töre ve namus cinayetleriyle, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin nedenlerinin araştırılması, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nun uzmanları, hazırladığı taslak raporu komisyon üyelerine sundu.

Raporda, Türkiye ve dünyada, namus cinayetlerinin, kadına ve çocuğa yönelik şiddetin durumu ele alındı. Raporun öneriler bölümünde, kadına yönelik şiddete karşı alınacak önlemlerin bir ulusal plan çerçevesinde ve kapsamlı olarak belirlenmesi istendi.

Ülke çapında ilgili tüm gönüllü sivil ve resmi kuruluşları kapsayacak “2006-2010 kadına ve çocuğa yönelik şiddetin önlemesi Türkiye Eylem Planı” nın hazırlanmasının önerildiği raporda, cinsiyetayırımcı politikaların, yasal düzenlemelerde ve uygulamada kaldırılması gerektiği belirtildi.

Devletin, kadın ve çocuklara yönelik her türlü şiddet eylemini açıkça kınaması, bu alana yönelik bir bütçe oluşturulması ve toplumsal cinsiyete dayalı bütçe analizleri yapılması önerildi.

ÖNERİLER ŞÖYLE
Raporda, TBMM bünyesinde, daimi “kadın-erkek eşitliği komisyonu”kurulması da teklif edildi. Kadın konuk evlerinin, mevzuatlarda belirtilen standartlara uygun olması ve düzenli denetlenmesi, kadın konuk ve sığınma evlerinin yaygınlaştırılması gerektiği ifade edilen raporda, şu öneriler sıralandı:

Şiddet ve özellikle ensest faillerinin rehabilitasyona tabi tutulmalarının yasal bir zorunluluk haline getirilmesi ve masraflarının failler tarafından karşılanması ile şiddet faillerinin kamu cezası almaları sağlanmalı.
Kent planlamasında, sokak ve parkların iyi aydınlatılması, telefon kulübelerinin sıklaştırılması gibi, kadına karşı şiddet konusunda duyarlı bir bakış açısı yer almalı.
Medya çalışanlarına, toplumsal cinsiyet eğitimi verilmeli.
Ücretsiz 24 saat hizmet verecek “Alo Şiddet Hattı” oluşturulmalı.
Eşinden şiddet gördüğü için ayrılan veya ayrılmak isteyen kadına geçici nafaka bağlanmalı, parasal destek sağlanmalı.
Diyanet İşleri Başkanlığı, kadına ve çocuğa yönelik şiddet, aile içi şiddet, namus cinayetleri, kadına karşı ayrımcılık konularında toplumu bilinçlendirmek üzere, hutbe ve vaazlar verilmesini sağlamalı.
Kadına ve çocuğa yönelik şiddetle ilgili spot eğitim filmleri, medyada sık aralıklarla gösterilmeli.
Turistik bölgelerde, turizm bürolarında, karakollarda ve otellerde turist kadınlara yönelik, çeşitli dillerde, başvurabilecekleri yerleri tanıtan broşürler yer almalı.
Yeni TCK’da, nitelikli adam öldürme suçunun ele alındığı 82. maddesinin töre saikiyle ibaresine, namus saikiyle ibaresinin de eklenmeli.

.
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2006 Çarşamba 11:53:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?