22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Kamu çalışanına müdür baskısı

YSK ise GP’nin “Sandıkta cep telefonu yasaklansın” teklifini ciddiye bile almadı

22 Temmuz’da yapılacak Milletvekili Genel Seçimi’nde bazı olumsuzlukların yaşanacağı tartışmalarına, her gün bir yenisi ekleniyor. AKP’nin Adana’da bir süre önce yaptığı seçim mitingine işçi ve memurların zorla getirildiği ve imzalarının alındığı iddiaları sürerken, yeni şok edici bazı duyumlar da seçmenin kafasını karıştırdı. Genç Parti (GP) Genel Sekreteri Mehmet Ali Akgül’ün, Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) yaptığı “Seçmenin kullandığı oyun fotoğrafı çekilecek. Oy kullanılan bölümde fotoğraf makinesı ve cep telefonu yasaklansın” şeklindeki başvurusuyla gündeme gelen “Seçmene baskı yapılıyor” iddiasının şöyle geliştiği belirtildi:

İddaya göre; kamu kuruluşlarında çalışan amir, müdür ve üst düzey yöneticiler, emirlerinde çalışan memura, “Şu partiye oy vereceksiniz. Sadece siz değil, ailenizin de aynı partiye oy vermesini sağlayacaksınız. Kullandığınız oyun fotoğrafını, ya cep telefonuyla, ya da fotoğraf makinesiyle çekip seçim sonrası bize göstereceksiniz” diye tehdit ediyor. Yetkili, müdür, amir, işaret ettiği partiye oyunu vermeyen memura, çeşitli cezalar verecek. Yani “Özgür iradesine zincir vurulmasını kabul etmeyen” yandı. Ama “Özgür iradesini satanlar”, işaret edilen partiye oy verenler ise ya terfi alacak, ya da çok iyi paralarla ödüllendirilecek.

İşte bu duyumların ciddi olduğunu tespit eden GP’li Akgül, YSK’ya yaptığı başvuruda şunları yazdı: “22 Temmuz 2007’de yapılacak seçimlerde bazı organize grupların fotoğraf çeken cep telefonlarıyla oy verme yerinde kullanılan oyun, hangi siyasi partiye verildiğini fotoğraflayacakları duyumunu almış bulunmaktayız. Menfaat grupları, bu yolla seçimin gizlilik ilkesini ihlal edip çıkar sağlamayı düşünmektedirler. Seçimlerin serbest, dürüst ve eşit şartlar altında ve özgür bir ortamda yapılabilmesi gizlilik esasına bağlıdır. Bu nedenle oy verme yerine fotoğraf makinesi, cep telefonu vb. aletlerin sokulmasının yasaklanmasını arz ederim.”

Cevap: Mümkün değil

Seçimin güvenliğini, tarafsız yapılmasını sağlamak için her türlü önlemi almakla yetkili olan YSK, başvuruya verdiği cevapta “Verilen oyun fotoğrafının çekilmesinin” resmen önünü açtı. YSK’nın aldığı karar ise şöyle: “Seçimin başlangıcından oy verme gününe kadar uygulanacak yasaklar, 298 sayılı kanunla düzenlenmiştir. Kanunda ve genelgelerimizde belirtilen yasakların dışında yeni bir düzenleme yapılarak yasaklama mahiyetini genişletmenin mümkün olmadığına karar verilmesi gerekmiştir.”

Bu kararı çok komik bulan GP Genel Başkanı Yardımcısı Emin Şirin, “Bizim istediğimiz ne, verilen cevap ne. YKS’nın basit bir yasaklamayı bile yapmaması, oldukça anlamlı” dedi.

Muhtarlara görev

Şirin, bu seçimlerde ilk kez muhtarların da sandık kurullarında görevlendirildiğiin belirterek, “Muhtarlar, yarı kamu görevlisi sayılır. Kanuna göre, kamu görevlileri, sandık kurullarında görev alamazlar. Ama muhtarları, mahallesine yatırım yapmamakla tehdit edip sandık kurullarında görev almalarını istediklerini biliyoruz. Hatta seçmenin yüzde 12’sini oluşturan özürlülere seçim sırasında muhtarların yardım ederek istediği partiye oy vermelerini sağlayacakları, çok ciddi iddialar arasında. Bunun da engellenmesi gerekiyor” dedi.
Tercüman
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2007 Cuma 07:28:06
Güncelleme :6 Temmuz 2007 Cuma 07:38:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Remzi CANGÜVEN IP: 81.213.104.xxx Tarih : 6.07.2007 09:38:59
TESPİT DOĞRU OLAYLA İLGİSİ BULUNAN MÜKELLEFLER TEKNOLOJİNİN GERİSİNDE KALARAK HAKSIZLIĞA ZEMİN HAZIRLAMAYIN.BÖYLE BİR UYGULAMANIN ÖZGÜR İRADEYİ TAMAMEN ORTADAN KALDIRACAĞI İÇİN ENGELLENMESİ VE BU KONUDA TEDBİRLERİN ALINMASI GEREKİR DÜRÜSTLÜKLE BAĞDAŞMAYAN OLAYLARA GÖZYUMULMASI HALİNDE SEÇİM ANTİ SEÇİM OLUR VE ŞAİBELİ SEÇİM ÜLKEYE ZARAR VERİR.SEÇMENİN OYUNA İPOTEK KOYMAK EN BÜYÜK ŞEREFSİZLİKTİR.İLGİLİLERİ TEDBİR ALMAYA DAVET EDİYORUM.SAYGILARIMLA OLABİLİRMİ.