28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Kana katliamına dünyadan tepki yağıyor

İsrail'in Kana'ya düzenlediği saldırıda çoğunluğu çocuk ellinin üzerinde sivilin ölmesine, dünyadan sert tepkiler ve kınamalar geliyor. 

Güvenlik Konseyi'ne konuya ilişkin acil toplantı çağrısı yapan BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Lübnan'daki temsilcisi, İsrail'in Kana'da düzenlediği saldırıyı kınadı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, İsrail'in saldırısının ''çok korkunç'' olduğunu söyledi.

Beckett ''İsrail'i defalarca, orantılı güç kullanması yolunda uyardık'' dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Kana bombardımanını kınadı ve derhal ateşkes sağlanması çağrısında bulundu.

Avrupa Komisyonu sözcüsü İsrail saldırısının ''korkunç'' olduğunu belirterek, "Tarafların her koşulda insani normlara ve uluslararası hukuka bağlı kalmalarını istiyoruz'' dedi. 

Arap dünyasında büyük öfke var

Ürdün Kralı Abdullah, İsrail'in Kana'da düzenlediği saldırının ardından, İsrail'in hukuku ve bütün uluslararası sözleşmeleri ihlal ederek suç işlediğini kaydetti.

Kral Abdullah, acilen ateşkes ilan edilmesi çağrısını da yineledi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, İsrail'in Lübnan'daki Kana kasabasına düzenlediği saldırı için uluslararası soruşturma yapılmasını istedi.

Bu arada, Kuveyt, Lübnan'a 300 milyon dolar yardım yapacağını açıkladı.

Kuveyt, Lübnan'a daha önce 20 milyon dolar yardımda bulunmuştu.

Filistin'deki Hamas yönetimi de saldırıyı ağır şekilde kınadı.

Hamas milletvekillerinden Müşir El Masri, ''Araplara ve Müslümanlara karşı açılmış bu savaşta, Siyonist varlığın derinlerine saldırmak da dahil her türlü olasılık mümkün'' diye konuştu.

İntihar saldırılarını kastedip etmediğinin sorulması üzerine Masri, ''Bütün olasılıklar açık. Hepsi serbest. Saldırı, tüm kırmızı çizgileri aşan bir suç ve devlet terörüdür'' dedi.

Lübnan'da ise yüzlerce protestocu BM'nin Beyrut'taki merkezine saldırdı; binaya taşlar attı ve ana girişteki cam kapıları kırdı.

Binanın içine giren protestocuların, buradaki BM bayraklarını ateşe verdikleri ve ABD'nin Beyrut Büyükelçisi Jeffrey Feltman aleyhine sloganlar attıkları kaydedildi.

İsrail 'sorumlu Hizbullah' diyor

İsrail başbakanı Ehud Olmert de saldırıda sivil ölümlerden üzüntü duyduğunu ancak orduya operasyon tarzını gözden geçirme emri vermeyeceğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkililerinden Gideon Meir de Hizbullah'ın, kendi sivil halkını ''insan kalkanı'' olarak kullandığını savundu.

İsrail ordusu ise Kana'daki sivilleri önceden uyardıklarını açıkladı. 

İsrail ordu sözcüsü, sorumlunun, kasabayı İsrail'e roket ateşinde kullanan Hizbullah'a ait olduğunu ileri sürerek, ''Biz, kasabanın savaş alanı olduğu ve sivillerin terk etmesi gerektiği yönünde birkaç gün önceden uyarıda bulunmuştuk' dedi.

Sözcü, Hizbullah'ın bu kasabadan İsrail'in Nahariye ve Galilee bölgelerine roket fırlattığını belirtti.

Hizbullah ise, çoğunluğu çocuk ellinin üzerinde kişinin öldüğü Kana saldırısının intikamının alınacağını açıkladı.

Hizbullah'ın açıklamasında, ''Bu korkunç katliam, cevapsız kalmayacak'' denildi.


BBC Türk
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2006 Pazartesi 05:13:27
Güncelleme :31 Temmuz 2006 Pazartesi 05:29:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?