27
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Kanada ile 'soykırım' gerginliği

Kanada Başbakanı Stephen Harper'in bir açıklama yaparak "Ermeni Soykırımı"nı tanıdıklarını açıklaması üzerine Türkiye'nin Ottawa Büyükelçisi Aydemir Erman'ı "konsultasyonlar" için Ankara'ya çağırdığı bildirildi.

Ottawa Büyükelçisi Erman'ın, Başbakan Harper'in açıklamalarına tepki olarak ne gibi "adımlar" atılacağını görüşmek üzere Ankara'ya çağrıldığı belirtildi.

Büyükelçilik Müsteşarı Yöney Tezel, Kanada basınında yansıtılan açıklamaları sırasında Erman'ın "konsultasyonlar(istişare)" için çağrıldığını belirtirken Türkiye'nin Erman'ı geri çektiği iddialarını yalanladı. Müsteşar şunları söyledi: 

"Büyükelçi, yetkililerimizin konsultasyonlara katılmasını istediklerini için şimdi Türkiye'ye yolculuk ediyor" dedi. Konunun Türkiye için "ciddi" olduğunu ifade eden Müsteşar, "Ermeni iddiaları, kimliğimize, Türkiye'nin tarihine doğrudan bir saldırıdır. Haksız olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle, bu iddialar tanındığında olumsuz bir şey olarak değerlendiriyoruz" ifadesini kullandı.

Kanada Başbakanı Harper de, "Ermeni Soykırımı"nın yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kendisi ve partisinin Kanada Parlamentosu'nca onaylanan "soykırım" kararlarını desteklediğini ve tanımayı sürdürdüğünü söylemişti. 

Ottawa'daki Türk Büyükelçiliğine, 12 Mart 1985 tarihinde baskın düzenleyen Ermeni teröristlerin Kanadalı güvenlik görevlisini öldürdükten sonra aralarında Büyükelçi, eşi ve kızının bulunduğu kişileri rehin aldığı anımsatılıyor.


.
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2006 Pazar 12:32:26
Güncelleme :7 Mayıs 2006 Pazar 12:37:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?