18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Kanatlılar gaz odasına

Türkiye'de ilk kez Balıkesir'in Manyas İlçesi'ne bağlı Kızıksa Beldesi'nde görülen "kuş gribi" hastalığı sebebiyle, İlçe Tarım Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, karantina altındaki beldede topladıkları kanatlı hayvanları gaz odasında itlaf etti.

Kızıksa beldesine gelen Bandırma İlçe Tarım Müdürlüğü'ne bağlı mobil itlaf ekipleri, bölgedeki piliç fabrikalarından da eleman desteği alarak Pazar gecesi beldedeki tüm kanatlı hayvanları toplamaya başladı. Özel giysili ekipler, ev ev dolaşarak bahçelerdeki kümeslerden topladıkları kanatlı hayvanları çuvallara doldurarak çöp kamyonuyla köy meydanındaki gaz odasına getirerek itlaf etti. Bir kamyonet arkasına yerleştirilen gaz odasında hayvanları gruplar halinde itlaf eden ekipler, ölen hayvanları da çuvallara doldurarak gömmek üzere götürdü. Beldede Sıtkı Bozkurt'a ait 3 binden fazla hindi de tedbir amacıyla toplanarak imha edildi.

Bu arada bölgedeki küçük kümeslerde bulunan hayvanların da hastalık nedeniyle öldüğü iddia edildi. Bu kümeslerde bulunan yaklaşık on bin kanatlı hayvanın imhasının bir kaç gün süreceği belirtildi.

VATANDAŞLARLA İTLAF GÖREVLİLERİ ARASINDA TARTIŞMALAR YAŞANDI

Öte yandan Kızıksa Beldesi'ndeki evlerin kümeslerinden hayvanları toplayan itlaf ekipleriyle vatandaşlar arasında tartışmalar da yaşandı. Gülbahar Sarıca'ya ait evin kümesindeki tavukları almak isteyen itlaf ekipleri tavukları yakalayamayınca evin sahibi Gülbahar Sarıca'dan yardım istedi. G

ülbahar Sarıca'nın, korumalı özel giysiler içinde olan görevlilerin yerine hiç bir önlem almadan kümesin içine girerek tavukları yakalaması üzerine çevredeki vatandaşlar görevlilere tepki gösterdi. Bunun üzerine görevli veteriner hekim tavuklarda herhangi bir hastalık bulunmadığını, sadece tedbir amacıyla toplandığını söyledi.

Vatandaşlarla görevliler arasında tartışmalar yaşanırken, kümesindeki tavukları yakalayarak görevlilere teslim eden 65 yaşındaki Gülbahar Sarıca rahatsızlanarak baygınlık geçirdi. Kalp hastası olduğu belirtilen Sarıca'ya yakınları tarafından evin içinde ilk müdahele yapıldı. Ambulans bulunamaması üzerine yaklaşık 15 dakika sonra eve gelen Kızıksa Belediye'sine ait bir araca bindirilen yaşlı kadın Manyas Devlet Hastanesi'ne götürüldü.

KIZIKSA'DA VATANDAŞLARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

Salgın hastalık endişesi taşıyan Kızıksalılar'ı bilgilendirmek için belediye salonunda Pazar akşamı bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı doktorlar belde halkına hastalık hakkında bilgi verirken, hastalığa karşı alınabilecek önlemleri anlattı. Kızıksa Belediye Başkanı Ekrem Göktürk de Sağlık Müdürlüğü tarafından Pazartesi gününden itibaren vatandaşlara gerekli ilaçların ücretsiz olarak dağıtılacağını söyledi.
Bu arada tüm dünyada büyük bir tehlike olarak görülen ve sıkı önlemlerin alındığı "kuş gribi" hastalığının Manyas'ın Kızıksa Beldesi'nde görülmesi üzerine 3 bin nüfuslu beldeye medya akını oldu. Türk basın mensupları Kızıksa kasabasına üs kurarken, olaya yabancı medya da ilgi gösterdi. Yabancı ajans ve televizyonlar Kızıksa Beldesi'ndeki "kuş gribi" vakasını yerinde takip ederek, gelişmeleri tüm dünyaya bildirdi.

.
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2005 Pazartesi 03:45:56
Güncelleme :10 Ekim 2005 Pazartesi 03:53:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?