29
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Kapatılan belediyelere seçim umudu

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), yasa ile kapatılan nüfusu 2 binin altına düşen 750 belde belediyesinin, 29 Mart 2009 tarihinde yapılacak yerel seçimlere katılımının yolunu açtı. YSK’nın bugün açıklanacak kararına göre, yasa ile kapatılan belediyeler, bu yasanın uygulanmasına ilişkin genelgenin iptali talebiyle 6 Şubat 2009 tarihine kadar dava açarlarsa, “tüzel kişiliklerinin devam ettiği” gerekçesiyle seçime katılabilecekler.

Anayasa Mahkemesi, belediyelerin kapatılmasını öngören yasanın iptali talebiyle açılan davada, nüfus sayım sonuçlarına itiraz eden 120 belediye yönünden iptal kararı vermiş, 750 belediye yönünden ise düzenlemeyi anayasaya aykırı bulmamıştı.

NÜFUS SAYIMINA İTİRAZ


YSK dava açma süresine ilişkin 6 Şubat 2009 tarihini belirlerken, Anayasa Mahkemesi’nin 120 belediyenin lehine verdiği kararın gerekçesinin yayımlandığı 6 Aralık tarihini baz aldı. İdarenin işlemlerine 60 günlük süre içinde iptal davası açılabiliyor.

YSK’nın sürpriz kararının dayanağını ise Danıştay’ın aynı yöndeki kararı oluşturdu. Kapatılan belde belediyeleri arasında yer alan Giresun’un Bulancak İlçesi’ne bağlı Kovanlık Belediyesi, Danıştay’a başvurarak 862 belediyeye kilit vuran yasanın uygulanmasına ilişkin genelgenin, nüfus sayımı yönünden gerçeği yansıtmadığını ve Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürerek iptalini istedi.

KİLİDİ DANIŞTAY AÇTI


Davayı inceleyen Danıştay 8’inci Dairesi, belediyelerin kapatılmasını öngören yasada ve bu yasanın uygulanmasında kriter alınan TÜİK’in adrese dayalı nüfus sayım sonuçlarının Resmi Gazete’de yayımlanmadığını ve tebliğ edilmediğini, bu nedenle nüfus sonuçlarına itiraz ve iptal davası açma imkânı tanınmadığını belirtti. Böylece, başvuruyu yapan Kovanlık Belediyesi’nin tüzel kişiliğinin devam ettiğine karar verdi.

SON GÜN 6 ŞUBAT


Bu gelişme üzerine toplanan YSK, Danıştay’ın kararındaki gerekçeleri de dikkate alarak, TÜİK’in nüfus sayım sonuçlarına 60 günlük yasal sürede dava açamayan ve yasa ile kapatılan belediyelerin, bu yasanın uygulanmasına ilişkin genelgenin iptali talebiyle 6 Şubat 2009 tarihine kadar dava açmaları halinde, seçime katılabileceklerine karar verdi.

Akşam
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2008 Salı 16:32:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?