22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Kar ambulansı kara saplandı

Artvin’de tatbikat için Kafkasör yaylasına çıkan paletli kar ambulansı kara saplandı. Ambulans iki saat sonra iş makinası yardımıyla çekilerek bulunduğu yerden çıkarıldı. Olayı görenler, ‘Allahtan tatbikattı. Gerçek olsaydı herhalde hastayı kaybederdik” dedi.

Artvin de Sağlık Bakanlığı’nın yolladığı paletli kar ambulansıyla bugün tatbikat yapılmak istendi. 8 kişilik Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) kar üstünde yürüyen paletli ambulansla Artvin’in Kafkasör Yaylası’na çıktı.

Yapılan tatbikatta çığ altında kalmış bir vatandaşın nasıl kurtarıldığı gösterildi. Kar kalınlığının 1.5 metrenin üzerinde olması nedeniyle oldukça zorlanan ekip, başarılı bir şekilde kar altındaki yaralıyı çıkarıp gerekli ilk müdahaleyi yaparak sedye üzerinde ambulansa kadar taşıdı. Ancak, kar üstünde ilerlemek için yapılmış ambulansın kara saplanması tatbikata değişik boyut kazandırdı. Yaralıyı kurtarmaya çalışan ekip, bu kez ambulansı kurtarma derdine düştü.

6 kişilik sağlık ekibi, önce ellerindeki küreklerle ambulansı saplandığı yerden çıkarmaya çalıştı, başaramayınca bu defa ambulansı iterek çıkarmayı denedi. Bütün yapılanlar ambulansı kardan çıkarmaya yetmezken, aradan geçen 1 saatin ardından özel bir şirketten kepçe istendi. Kepçe gelene kadar tatbikatı çekmeye giden basın mensuplarının bulunduğu cipin yardımıyla ambulans tekrar çıkarılmaya çalışıldı. Cip de kısa süre sonra kara saplanınca ilginç görüntülerin ardı arkası kesilmedi. Bu defa sağlık ekipleri cipi tutup yerden kaldırmayı denedi. Bunda başarısız başarısız olununca ekip cipi iterek saplandığı yerden çıkardı. Kepçenin tatbikat yapılan yere ulaşmasıyla birlikte ambulans da çekilerek kardan kurtarıldı.

Sorunlu geçen tatbikatın ardından basına açıklama yapan UMKE Artvin İl Temsilcisi Hacı Cesim, “Bugün kar üstünde batmadan yürüyen ambulansımızı tanıtmak ve küçük çaplı bir tatbikat için buraya geldik. Çığ altında kalan bir vatandaşa nasıl ulaşılıyor, ilk yardım ve kurtarma çalışmaları nasıl yapılıyor bunu gösterdik. Hastamızı ambulansa kadar ulaştırdık ancak kar üstü ambulansı karda yürüyemedi” dedi.
Hürriyet İnternet/DHA
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2007 Cuma 23:32:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?