28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Kar fırtınası sürecek

Kara kış tüm yurtta etkisini artırarak sürdürüyor. Kar yağışının hafta sonuna kadar etkisini sürdüreceği belirtildi. Antalya'ya bile kar yağacak.

Meteroloji İşleri Genel Müdürlüğü'den alınan bilgiye göre, bugün Marmara Bölgesi'nin batısı ve kıyı Ege yağış almayacak, diğer yerlerde ise yağış devam edecek.

5 GÜNLÜK HAVA TAHMİNİ

Kar yağışı; Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Doğu Akdeniz ve İç Anadolu'nun doğusu ile Marmara'nın doğusunda etkili olacak. Yalnızca Akdeniz Bölgesi kıyılarında yağmur görülecek, ancak Antalya'ya da kar yağacak.

Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı hava bugün bütün yurtta etkili ve sürekli yağışlara neden olacak. Yağışlar; Güney Ege ve Akdeniz kıyılarında yağmur ve sağanak, diğer kesimlerde kar şeklinde olacak. Rüzgar; marmara ve kuzey ege başta olmak üzere, yurdun kuzey, iç ve batı kesimlerinde poyrazdan kuvvetli ve fırtına şeklinde esecek.

Hava sıcaklığı yurdun kuzeydoğu kesimlerinde biraz artacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak.

Rüzgar kuzey ve kuzeydoğu, güneydoğu kesimlerde güney ve doğu yönlerden orta kuvvette, marmara ve kuzey ege başta olmak üzere, yurdun kuzey, iç ve batı kesimlerinde kuvvetli ve fırtına şeklinde esecek.

ANKARA'DA KAR CUMA GÜNÜ BİTECEK

Başkentte etkili olan kar yağışının bugün ve yarın da devam edeceği, cuma günü ise kenti terk edeceği bildirildi.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü yetkilileri Ankara'da şu anda hava sıcaklığının -4 derece olduğunu, bu gece sıcaklığının -8 dereceye düşeceğini belirtti. Kar yağışının, bugün etkili şekilde devam edeceğini, yarın ise etkisini kaybetmesine rağmen devam edeceğine dikkati çeken yetkililer, yağışlı havanın cuma günü Ankara'yı terk edeceğini söyledi.

Yetkililer, sıcaklıkların yarın -3 ile -7 derece arasında olacağını, cuma günü ise daha da düşeceğini bildirdiler. Cuma günü sıcaklıkların gündüz -6, gece ise -13 derece düzeyinde seyredeceğini ifade eden yetkililer, hafta sonu da sıcaklıkların -8 ile -15 civarında olmasının beklendiğini kaydetti.

Yetkililer, hafta sonundan itibaren en az bir hafta süreyle kar yağışı beklemediklerini sözlerine ekledi.

Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'den (AKOM) yapılan yazılı açıklamaya göre, kenti etkisi altına alan ve bu sabahtan itibaren şiddetini artırarak devam eden kar yağışı nedeniyle belediye ekiplerinin karla mücadele çalışmaları aralıksız sürüyor.

Geçtiğimiz Pazar gününden itibaren alarmda olan AKOM'da, İtfaiye Daire Başkanlığı, Sağlık Daire Başkanlığı, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Katı Atık Değerlendirme Müdürlüğü, İBB Trafik Müdürlüğü, İSKİ, İSFALT, İDO, İETT, İGDAŞ ve Sosyal İdari İşler Müdürlüğü'ne bağlı ekipler gece boyunca karla mücadele çalışmasına katıldı.

3 bin personel ve 651 araç ile 24 saat esasına göre yapılan mücadele kapsamında gece boyunca kar küreme ve tuzlama çalışmalarını sürdüren ekipler, 23.00 ile 07.00 saatleri arasında yollara 2 bin 300 ton tuz döktü.

DENİZ ULAŞIMINDAKİ AKSAKLIKLAR

Saat 01.00 sıralarında tipi şeklinde başlayan ve deniz ulaşımını da olumsuz yönde etkileyen kar yağışı nedeniyle Topçular-Eskihisar, Sirkeci-Harem arabalı vapur seferleri yapılamıyor. Üsküdar-Eminönü-Beşiktaş-Kadıköy şehir hatları vapurları ise seferlerine aksamalı olarak devam ediyor.

Deniz Otobüsleri (İDO) iç hat seferleri aksamalı olarak devam ederken, dış hatlar deniz otobüsü ve feribot seferleri ise yapılamıyor.

KARAYOLLARINDA DURUM

Karayollarının bazı kesimlerindeki yapım, bakım, onarım çalışmaları ve yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşım kontrollü sağlanıyor.

Karayolları Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, İstanbul-Edirne Otoyolu'nun Selimpaşa-Kınalı ve Saray-Çorlu arasındaki kesimi tipi ve görüş mesafesinin azalması ve güvenlik nedeniyle trafiğe kapalı olup, ulaşım D-100 devlet yolundan sağlanıyor.

Vize-Saray, Çerkezköy-Kınalı ayrımı, Ankara-Aksaray ayrım- Kanlıkışla, Akşehir-Bağkonak, Siirt-Eruh, Hakkari-Çukurca ayrım-Çığlı, Balıkesir-Savaştepe, Çanakkale-Çan, Balıkesir-Bigadiç-Sındırgı, Bandırma-Biga, Çanakkale-Lapseki, Çanakkale-Ezine, Lapseki-Biga yolları kar ve tipi nedeniyle kapalı bulunuyor.

Mersin-Adana yolunun 0-63. kilometreleri arasında sürdürülen yapım ve onarım çalışmaları nedeniyle ulaşım servis yolundan sağlanıyor.

Açıklamada, sürücülerin araçlarında takoz ve çekme halatı bulundurmaları, aşırı kar yağışı alan yerlerde ani heyelan ve çökme olaylarına karşı dikkatli olmaları istendi.

ÜRETİCİYE UYARI

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün zirai tahmin raporunda da, Türkiye genelinde kar yağışı, soğuk hava ve kuvvetli rüzgar nedeniyle üreticilerin, düşük sıcaklıklara karşı ürünlerinin korunması için önlem almaları istendi.

.
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2006 Çarşamba 00:40:25
Güncelleme :25 Ocak 2006 Çarşamba 12:29:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?