16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Kar tatili var, sıcak tatili de olsun

Aşırı sıcaklar Türkiye’de sıcak tatili kavramını da tartışmaya açtı... İstanbulular yağmur duasına çıktı...

Meteoroloji uzmanları aylar öncesinden uyarmıştı: ’Yüzyılın en sıcak yazı geliyor’diye. Haklı da çıktılar. Bunaltıcı sıcaklar Haziran ayından itibaren tüm Türkiye’yi kasıp kavurmaya başladı. Kötü haber ise sıcaklıkların artarak devam edeceği yönünde. Meteoroloji uzmanları ise ilk kez Türkiye’de ’sıcak tatili’ni tartışıyorlar; özellikle önümüzdeki Çarşamba günü iş yerlerinin tatil edilebiliceği yönünde görüş belirtiyorlar.



Kış aylarında alışık olduğumuz kar tatili yerini sıcak tatiline mi bırakacak? Peki uzmanlar bu konuda neler düşünüyor? Komşumuz Yunanistan, İtalya ve İspanya’da Ağustos aylarında uygulanan “siesta” yani yazlık çalışma tatilirnin Türkiye’de yalnızca karlı günlerde olduğu gibi “çok sıcak günde zorunlu tatil” olarak yaşanabileceği belirtiliyor.

Bu ülkelerde Ağustos ayında dükkanlar sabah ve akşam saatlerinde açık kalıyor. Bu uygulama KKTC ve Kıbrıs Rum Kesimi’nde de var. Türkiye’de de aşırı sıcak günlerde halk sağlığı açısından tatil ilan edilebileceği, ancak bunun o ğünkü hissedilen sıcaklık dikkate alınarak yapılabileceği belirtiliyor. Bu kondu uzmanların görüşleri şöyle;

Tüm dünya böyle yapıyor

Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu: “Hava sıcaklıkları sağlığı tehdit edecek şekilde yüksek. Marmara Bölgesinde bile sıcaklıklar 40 derecenin üstüne çıkıyor önümüzdeki hafta. Çarşamba günü özellikle iş yerlerinin tatil edilmesi konusu tartışılabilir. Belki klimalı ortamlarda çalışanlar için değil ama dışarıda çalışanların sağlığı açısından böyle bir tatil gerekli görülebilir. Dünya kamuoyu hissedilen sıcaklığı takip ediyor, programını ona göre yapıyor. Sokakta işi varsa bunu ya sabah erkenden yapıyor. Bizde ise böyle bir program yok.”

Gerek yok bu kadar abartmayın

Mustafa Diren (Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı): “Hissedilen sıcaklıklar neme bağlı olarak yükseliyor. Beklenen sıcaklıklar özellikle Marmara Bölgesi’nin alışık olmadığı sıcaklıklar. Akdeniz ve Güneydoğu Bölgesi zaten 40 derece civarlarında yaşıyorlar yaz aylarını. Bu yüzden hiç alışık olmadığımız günler beklemiyor bizleri. Yani sıcak tatiline gerek yok çünkü durumu o kadar çok abartmak gereksiz.”

50 yılın sıcak rekoru olabilir

Mahmut Kayhan (Devlet Meteoroloji İşleri Gen Md. Yrd): “Sıcaklıklar nedeniyle şu günlerde iş yerleri tatil edilsin gibi bir yorumda bulunamayız. Bu kararı alacak olan yetkililer bizler değiliz. Ancak gerçek olan durum sıcaklığın mevsim normallerinin çok üstünde seyrediyor olması. Ancak İstanbul ve Ankara normallerin üzernide sıcak. Son 50 yılın rekorunu yineleyebilir ama aşacağını sanmıyorum.”

En sıcak haftayı yaşayacağız

İstanbul 36/23

Kocaeli 40/23

Balıkesir 42/18

Bursa 40/20

İzmir 39/26

Aydın 40/26

Manisa 41/26

Antalya 41/27

Adana 38/27

Ankara 37/19

Eskişehir 38/17

Şanlıurfa 40/25

Perşembeye kadar Afrika sıcağı

İSTANBUL Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, İstanbul’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının salı günü daha da artacağını bildirdi. Yıldırım, kentte dün saat 14.00’e kadar ölçülen hava sıcaklıklarının ilçelere göre Pendik 31, Bakırköy 30, Sarıyer 34 ve Şile’de ise 38 derece olarak belirlendiğini söyledi.

İstanbullu yağmur duasına çıktı


İstanbul'da yaşanması muhtemel susuzluk sorunu ihtimali karşısında yüzlerce vatandaş sabah namazından sonra ellerini semaya kaldırarak yağmur duası etti. Susuz kalmamak için el açan vatandaşlar, "Allah'tan rahmetini esirgememesini istedi.



Pazar günü sabah namazını Beyazıd ve Şişli Camii'nde kılan yüzlerce vatandaş, daha sonra iki rekat yağmur namazı kıldı. Bunun ardından cemaat cami avlusunda toplandı. Çoluk çocuk, genç yaşlı, kadın erkek avluyu dolduran cemaat, yönünü kıbleye dönerek ellerini semaya kaldırdı. Cami İmamı Suat Göztok'un yaptığı yağmur duasına eşlik eden ve amin diyen cemaat, "Allah"tan rahmetini esirgememesini diledi. İstanbul ve Türkiye genelinde yaşanabilecek susuzluk sıkıntısına karşı gözyaşları içinde acizliğini dile getirdi.

İmam Göztok, yağmur duasından başka ayrıca başta terör olayları olmak üzere ülkede yaşanan tüm sıkıntılar için de dua etti.

vatan
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2007 Pazar 09:38:29
Güncelleme :24 Haziran 2007 Pazar 09:42:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?