28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Kara Kuvvetleri küçülüyor

Genelkurmay Başkanlığına 30 Ağustos itibariyle atanan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kara Kuvvetlerinin, muharebe etkinliğini azaltmadan küçülerek etkinliğini artırmanın hedeflendiğini belirtti.

Orgeneral Büyükanıt, Savunma ve Havacılık Dergisinin 114. sayısında yer alan röportajında, Türk Kara Kuvvetlerinin 2014 konsepti çerçevesinde gerçekleştirilecek yenilikler ve değişiklikler hakkında bilgi verdi.

Büyükanıt, "Bu süreç içinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı, personel ve kuvvet yapısı bakımından yıllara sari olarak yüzde 20-30 oranında küçülecek, yeni kuvvet yapısının belirgin özelliği olarak modern harp silah araçları ve teçhizatla teçhiz edilecek ve muharebe müessiriyeti yüksek tugaylara kavuşturulacaktır" dedi.

Dünya genelinde soğuk harbe ve silahlanma yarışına son verilerek bir yumuşama ortamına girilmiş olmakla birlikte, bölgedeki tehdit, istikrarsızlık ve belirsizliklerin önemini korumakta ve bunlara yenilerinin de eklenmekte olduğunu vurgulayan Büyükanıt, Türkiye'nin bölgesinde caydırıcı bir silahlı güce sahip olmasının önemine işaret etti.

Büyükanıt, Türk Kara Kuvvetlerinin nicelik bakımından daha küçük, nitelik bakımından daha modern ve etkin, beka, hareket kabiliyeti ve ateş gücü yüksek, modern silah sistemleri ile teçhiz edilmiş ve kuvvet çarpanlarına sahip, her ortam ve her türlü hava şartlarında gece ve gündüz kesintisiz olarak müşterek ve birleşik harekat icra edebilecek, yeterli hava savunma sistemleri şemsiyesi altında, bilgi çağının ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde çok iyi eğitilmiş, çok iyi sevk ve idare edilen bir yapıya ulaştırılacağını kaydetti.

Orgeneral Büyükanıt, Kara Kuvvetlerinin geleceğe yönelik hedefleriyle ilgili olarak, gelecekte askeri harekatın, bilgiye dayalı prensiplere göre yönetileceğini ve icra edileceğini belirterek, "Gelişen teknolojilere bağlı olarak harp silah, araç ve gereçleri daha karmaşık hale gelecektir" dedi.

Bu durumun eğitim seviyesi yüksek, profesyonel personele olan ihtiyacı artıracağını belirten Orgeneral Büyükanıt, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda Kara Kuvvetlerinin gelecekteki başlıca hedefi, konvansiyonel ve asimetrik risk ve tehditleri karşılayabilecek, her ortamda ve şartta, gece ve gündüz kesintisiz harekat icra edebilecek, düşmandan hızlı karar verebilecek, onun sahip olduğu silahların menzilinden daha uzun menzile etki edebilecek, nitelik olarak üstün, daha küçük ancak daha etkin, modern ve caydırıcı bir kuvvet yapısına ulaşmak olacaktır."

AA
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2006 Çarşamba 16:20:34
Güncelleme :9 Ağustos 2006 Çarşamba 16:26:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?