28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Karakin II: Soykırım bir gerçektir

karakin IITüm Ermeniler Katolikosu Karakin II, Türkiye'nin Ermeni soykırımını kabul etmesi gerektiğini öne sürdü. 

Tüm Ermeni Katolikosu Karakin II, Kumkapı'da bulunan Ermeni Rum Kilisesi'ni ziyaret etti. Karakin II, kilisede yaptığı açıklamada, Ermeni soykırımıyla ilgili ilginç açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin Ermeni soykırımını kabul etmesi gerektiğini öne süren Karakin, "Ermeni soykırımı bir gerçektir. Türkiye Ermeni soykırımını kabul edip, Türk-Ermeni dostluğuna adım atmalıdır. Sayın Bartholomeos'la görüştük. İki farklı kilisenin ortak noktaları, farklılıkları hakkında, birlik ve beraberlik için görüş alışverişinde bulunduk" dedi. 

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Karakin, "Türkiye Ermenistan'ı kendine muhatap almalıdır. Soykırım tüm insanların soykırımıdır. Soykırım konusunda Türk Ermeni ülkelerinin dışında farklı ülkeler de görüşlerini açıklamaktadır. Bunların hepsinin amacı, bundan sonra soykırımları önlemektir. Türkiye, soykırımı kabul etmiyor. Türkiye soykırım konusunu araştırmalıdır. Soykırımı inkar ettiği sürece bu sorun ortada kalır. Türkiye çözümü istiyorsa bu durumu kabul etmelidir" diye konuştu. 

Gazetecilerin, "'Türkiye'de Ermeni soykırımı var' diyorsunuz. İki ülkenin ortak komşusu olan Irak'ın ABD'nin işgali içinde olması ve orada yaşanan acı olaylar için herhangi bir çalışmada bulundunuz mu?" şeklindeki sorusuna Karakin, "Biz kilise olarak bu olayla üzülüyoruz. Kaygı duyuyoruz, bu olaylar isterse bir kişiye, isterse bir topluma karşı yaşansın, kınıyoruz" yanıtını verdi. 

Ruhban Okulu hakkındaki düşüncelerini belirten Karakin, "Türkiye'de süregelen demokrasileşme çalışmalarından dolayı mutluyum. Umarım bu demokrasileşme çalışmaları içinde Ruhban Okulu gibi sorunlar da çözüme kavuşur. İstanbul'daki en güzel olan şey, inançlı cemaatimizdir. Burada zamanın büyük kısmını cemaatimle geçirdim. Türkiye'de şahsıma yapılan protestolar beni etkilemedi. Böyle olmasını istemezdik. Bu tür şeylerin iki toplum arasında bunların olmaması gerekir. Bu da iki toplumun daha çok çalışması anlamına geliyor" ifadelerini kullandı. 

Türkiye'nin Eurovision Yarışması'nda Ermenistan'a 10 tam puan vermesiyle ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Karakin II, "Bunu pozitif bir adım olarak düşünmek gerekir. Bunda olumsuz bir şey görmüyorum. Sayın Vali'nin bizi kabul etmesinin, bizimle görüşmesinin, var olan Ermeni toplumuna olan saygısından olduğunu düşünüyorum. Diyanet İşleri Başkanı ile görüşme planımız vardı. Bunu zamandan dolayı gerçekleştiremedik" şeklinde konuştu.
.
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2006 Pazar 19:16:52
Güncelleme :25 Haziran 2006 Pazar 19:27:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ibrahim.s IP: 81.214.230.xxx Tarih : 26.06.2006 02:01:48
Bunların hepsi düzmece yalanlar kimse inanmasın. Böyle yalanlar çıkararak TC Devletinin insanlarını birbirine düşürmeye ve bizim Parlak olan geçmişimizi çekemeyenler böle davranıyorlar.