16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Karanlıkta hedeflere tam isabet

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert, ''Anadolu Kartalı Eğitimi''nde kazanılan başarının ''gerçekten önemli'' olduğunu söyledi.

Orgeneral Cömert, ''Anadolu Kartalı Eğitimi'' kapsamında Türk Hava Kuvvetleri'nin Konya Atış Sahası'nda gece görüş gözlüğüyle gerçekleştirilen atışların ardından açıklamalarda bulundu.

Orgeneral Cömert, bu tatbikatı bir yıldır özlemle beklediklerini ifade ederek, tatbikatta Türk Hava Kuvvetlerinin kazandığı yeni imkan ve kabiliyetin görüldüğünü söyledi.

Gece harekatının her hava kuvvetinin kolaylıkla icra edebileceği bir harekat olmadığını vurgulayan Orgeneral Cömert, Türk Hava Kuvvetlerinin bir yıldır verdiği emeğin karşılığını bugün aldığını söyledi.

Orgeneral Cömert, ''Yüzde yüz başarıyla gerçekleştirilen bir tatbikat izledik. Bu eğitime emek veren bütün pilotları yürekten kutluyorum ve ulusumuzun bu kahraman evlatlarıyla gurur duyacağına inanıyorum'' diye konuştu.

Türk Ulusu'na ve dostlarına güven veren bu tatbikatın düşmanlar tarafından da yakından izlendiğini belirten Orgeneral Cömert, dünyada sadece 5-6 ülkenin yapabildiği bu tatbikatın bugün Türk Hava Kuvvetleri tarafından büyük bir başarıyla icra edildiğini vurguladı.

Komutanlığa geldiği 2005 yılında, 2007 sonu itibariyle 100 pilotun gece görüş gözlüğüyle harbe hazır olmasını hedeflediğini anlatan Orgeneral Cömert, yıl sonu gelmeden bu hedefe ulaşıldığını, dileğinin gece görüş gözlüğüyle harbe hazır pilot sayısının 200'e ulaşması olduğunu söyledi.

Çok pahalı sistemleri kullanmayan uçaklarda gece görüş gözlüğünün başarıyla kullanıldığını bu tatbikatta gösterdiklerini dile getiren Orgeneral Cömert, şöyle konuştu:

''Burada kazanılan başarı, gerçekten önemlidir. Kapkaranlık bir ortamda pilotlarımız; Türkiye'nin dört bir yanından, Balıkesir'den, Bandırma'dan, Ankara'dan, Merzifon'dan, Diyarbakır'dan ve Malatya'dan kalkarak buraya geldiler. Atış sahasını bulup hiç ışık yanmayan hedefleri bombaladılar ve tam isabetle vurdular.

Bu başarımızla, artık bundan böyle; tehdit ülkelerin, bize kötü bakan gözlerin, gece de yataklarında rahat uyuyamayacaklarını müjdelemek istiyorum.''

-SORULAR-

Daha sonra soruları yanıtlayan Orgeneral Cömert, gece görüş gözlüklerinin ABD'den alındığını, bunları sipariş verdikleri dönemde henüz Türkiye'de seri üretimin yapılmadığını söyledi.

Ürdün'de düzenlenen Air Meet 2007 Tatbikatı'nda Türkiye'nin birinci olduğunun anımsatılması üzerine Orgeneral Cömert, Türkiye'nin artık Avrupa'da ve dünyanın başka yerlerinde yapılan tatbikatlarda aranan bir ülke olduğunu belirtti.

Söz konusu tatbikata ABD, Belçika, Ürdün ve Türk Hava Kuvvetleri'nin katıldığını anımsatan Orgeneral Cömert, Ankara'dan 143. Filo'nun birinci olduğunu belirtti.

Bu başarıyla kıvanç duyduğunu ifade eden Orgeneral Cömert, Türk Ulusu'nun da bundan kıvanç duymasını diledi.

Orgeneral Cömert, Boing Firması'na sipariş edilen havadan erken uyarı AWACS uçaklarının teslimatının gecikmesinin herhangi bir zafiyete neden olup olmayacağı sorusunu yanıtlarken, Türk Hava Kuvvetlerinin buna benzer teknolojilere ilk sahip olan kuvvetlerden biri olduğunu belirtti.

Türkiye'nin havadan ikmal kabiliyetine sahip ender ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Orgeneral Cömert, Türk Hava Kuvvetlerinin hava ihbar ve kontrol sistemi olarak kendisine çok modern bir sistem seçtiğini, bunun gerçekleştirilmesinde teknolojik istekler yönünden Boing Firması'nın karşılayamadığı bazı şeyler olduğunu, bu nedenle projenin geciktiğini anlattı.

Projenin paralel yürüdüğü Avustralya'da da 2 yıllık bir gecikme olduğunu örnek gösteren Orgeneral Cömert, ''Bu tabii ki Hava Kuvvetlerimizin bir an önce almasını arzu ettiğimiz uçaklardan birisi. Ama teknolojik gecikme olduğu için yapabilecek başka bir şey olduğunu da göremiyorum. Beklemek durumundayız'' dedi.

-EGE DENİZİNDEKİ MÜDAHALELER-

Orgeneral Cömert, Yunanistan'ın geçen yıl Ege Denizi'nde meydana gelen uçak kazasının kapatılması yönünde bir girişimi olduğunu ifade eden gazeteciye, ''Ben böyle resmi bir bilgiye sahip değilim. Bugün basında okudum. Yarın herhalde araştırma fırsatım olacaktır. Bu konu, hazırladığımız raporlar çerçevesinde Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Hukuki süreci onlar işletiyor'' karşılığını verdi.

Ege'de Türk Hava Kuvvetlerinin uluslararası hava sahasında gerçekleştirdiği eğitim uçuşlarına ve tatbikatlara Yunanistan tarafından yapılan müdahalelerin anımsatılması üzerine Orgeneral Cömert, şunları kaydetti:

''Biz, Ege'de daima barışı arayan bir ülkeyiz. Ancak barışı ararken uluslararası anlaşmalardan, hukuktan kaynaklanan uluslararası hava sahasını da devamlı kullanmak istiyoruz ve bunu kullanmakta herhangi bir tereddütümüz yok. Bu, ulusumuzun milli hak ve menfaatleri kapsamında bir olaydır. Bu bakımdan Türk Hava Kuvvetleri uzunca yıllardır Ege'de uluslararası hava sahasında uçar, görevini yapar ve meydanlara geri döner.

Maalesef, Sayın Genelkurmay Başkanımızın da dost yaklaşımı çok fazla karşılık bulmadı. Silahsız uçulması için anlaşmaya varmışlardı. Buna riayet etmedi Yunanlılar. Şu anda uçuşlar devam ediyor, ancak basına yansıdığı gibi iki ülke uçaklarının birbirlerini tehlikeli şekilde taciz etme uçuşları artık olmuyor. Umuyorum, onlar da bu defacto duruma alıştılar. Yani 'Ege'de artık Türk Pilotu da vardır ve onların da hakkıdır' bilincindedirler diye düşünüyorum.''

-YENİ ALINACAK F-16'LAR-

Orgeneral Cömert, Türkiye'nin ABD'den alacağı F-16'ların nereye konuşlandırılacağı sorusunu yanıtlarken, alınacak 30 F-16'nın son teknoloji ürünü olduğunu, uçaklarda elektronik harp sisteminin bulunacağını, menzilini yüzde 20 artıran yedek tankların yer alacağını belirtti.

Orgeneral Cömert, ''Bu, Türk Hava Kuvvetleri için önemli bir yetenek olacaktır. Sahip olunacak imkan ve kabiliyetlerle ileride Türk Hava Kuvvetlerinin nüfuz edici bir gücü, yumruğu olacağını değerlendiriyorum. Bu projeyi çok önemsiyorum'' diye konuştu.

Orgeneral Cömert, uçakların konuşlanacağı yer üzerinde çalışmaların sürdüğünü belirterek, üzerindeki sistemler dikkate alınarak uygun bir yere konuşlandırılacağını söyledi.

Orgeneral Cömert, kuvvetin gündemindeki projelerin sorulması üzerine, eğitim uçağı projesinde son safhaya gelindiğini, tedarik konusunda sonucun bu ay içerisinde açıklanmasını beklediğini söyledi.

Bunun yanında uzun menzilli hava savunma füzesi projesinin bulunduğu belirten Orgeneral Cömert, bu füzelerin hem uçaklara hem de füzelere karşı kullanılabilir olmasını arzuladıklarını belirtti. Orgeneral Cömert, ''Böylece hava sahamızı daha iyi koruyabileceğimizi değerlendiriyorum'' dedi.

TÜRK HAVA KUVVETLERİNDE İLK DEFA GECE GÖRÜŞ GÖZLÜĞÜ İLE GENİŞ KAPSAMLI HAKİKİ MÜHİMMAT ATIŞI YAPILDI

Türk Hava Kuvvetlerinde, ''Anadolu Kartalı Eğitimi 2007/2'' kapsamında ilk defa gece görüş gözlüğü ile geniş kapsamlı hakiki mühimmat atışı yapıldı.

''Anadolu Kartalı Eğitimi'', Konya 3. Ana Jet Üssü Komutanlığında ABD, İngiltere, Pakistan, Ürdün, Türkiye ve NATO'ya ait Awacs uçaklarının katılımıyla devam ediyor.

Eğitim kapsamında, gece görüş gözlüğüyle hakiki mühimmat atışları, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Bekir Kalyoncu, Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Servet Yörük ve diğer üst düzey komutanların katılımıyla Konya atış sahasında yapıldı.

Atışlar öncesinde verilen brifingde, gece görüş gözlüğünün; helikopterler, nakliye uçakları ve muharip uçuklarda kullanıldığı belirtilerek, bu sistemin savaş uçakları tarafından ilk defa Birinci Körfez Savaşı'nda uygulandığı belirtildi.

Verilen bilgiye göre; hafif, ayarlanabilir, 600 gram ağırlığında 2 adet tüpten oluşan gece görüş gözlüğü; ay, yıldız, suni ışık ve ortam aydınlatması gibi ortamlarda pilotlara gece ortamında daha kolay uçuş imkanı sağlıyor.

Gece görüş gözlüğü şu anda ABD, İngiltere, Fransa, İsrail, Kanada, Hollanda ve Türk orduları tarafından kullanılıyor.

Bu sistem üzerinde Çin, Hindistan, Almanya, İtalya, Portekiz, Singapur, Venezuela gibi ülkeler de halen çalışıyor.

Gözlük TSK'da ilk olarak Kara Kuvvetleri Komutanlığında genel maksat ve taarruz tipi helikopterlerde kullanılmaya başlandı.

Türk Hava Kuvvetlerinde Cougar tipi helikopterlerde 2002 yılında; 2 adet F-16, 2 adet F-4 2020 filosunda ise 2005 yılından itibaren kullanılmaya başlandı.

C-130 nakliye uçaklarında kullanılması için çalışmalar devam ediyor.

Halen 8 muharip uçakta kullanılan gece görüş gözlüğünün 2008 yılına kadar tüm filolarda kullanılması hedefleniyor.

Yerden havaya ve havadan havaya yönelik tehditlerde, etkin bir müdahale imkanı sağlayan sistem, bu imkanı olmayan ülkelere karşı caydırıcılığa katkı sağlayıcı bir unsur olarak değerlendiriliyor.

Sistemin, düşman unsurlarının baskı altına alınması, hava savunma ve keşif amacına yönelik kullanımı konusunda pilotların eğitimi devam ediyor.

Gelecek yıl için planlanan milli tatbikatlarından birinin, gece tatbikatı olarak yapılması planlanıyor.

Ayrıca, havadan yere atış yarışmalarında, gece ortamında bu sistemlerin kullanılması da hedefleniyor.

Eğitime ilişkin bilgi notunda da ''Hava kuvvetlerimiz elinde bulunan imkan ve kabiliyetleri gece ve gündüz, her hava şartında, terör dahil her türlü tehdide karşı kullanabilecek teçhizat, silah, eğitim ve altyapıya sahiptir'' denildi.

3 TON BOMBA BAŞARIYLA ATILDI

Brifingin ardından 132. Filo Komutanlığına ait uçaklar atış sahasına toplam 3 ton ağırlığında 12 adet MK-82 genel maksat mühimmatını başarıyla attı.

Gece görüş gözlüğü kullanılan F-16 ve F-4 filolarına ait 11 uçak hedeflere atış yaptı. Uçaklar 500'er kilo ile birer ton arasında değişen MK-82, MK-83 ve MK-84 mühimmatlarıyla hedefleri başarıyla vurdu.

Gece görüş tadilatı geçiren uçaklar, uçuşları esnasında çıplak gözle görülemiyor. Uçaklar bu sayede uçaksavar tarzı silahlara karşı korunmuş oluyor.

Atışlar, F-4 uçaklarının aydınlatma eşliğinde gerçekleştirdikleri mühimmat atışıyla tamamlandı.

Tatbikata katılan pilotlar, bulutlu hava nedeniyle görüş açısından zorlaşan şartlarda bütün hedefleri başarıyla vurdu.


aa
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2007 Salı 11:58:06
Güncelleme :19 Haziran 2007 Salı 12:04:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
atik orhan IP: 193.255.125.xxx Tarih : 19.06.2007 14:38:33
Vatan savunması için kendilerini tehlikeye atan kahraman piotlarımıza ve mehmetçiklerimize,şükran borçluyuz.Yüce Rabbim yardımcınız olsun.Sizinle gurur duyuyoruz.