19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

'Karikatür krizini Türkiye yatıştırabilir'

İran’ın Ankara Büyükelçisi Firuz Devletabadi, ülkesinin nükleer silah geliştirmek gibi bir amacı olmadığını, mevcut krizin ABD ve İsrail’in oyunu olarak niteledi.

NTV’de Ahmet Yeşiltepe’nin sorularını yanıtlayan İran’ın Ankara Büyükelçisi Firuz Devletabadi, batılı ülkelerin İran’ı nükleer teknolojiden alıkoymak istediklerini söyledi.

İran’ın Ankara Büyükelçisi Firuz Devletabadi; batılı ülkelerin İran’ı nükleer teknolojiden alıkoymak istediklerini söyledi. Devletabadi, nükleer silah yapma amacında olmadıklarını da yineleyerek, “İran hiçbir şekilde nükleer silah yapma peşinde değildir.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın gözlemci grubu, defalarca İran’a gelip denetlemede bulunmuştur ve İran’ın böyle bir silah peşinde olmadığını kanıtına varmıştır. Bu zaten bizim güvenlik stratejimize de aykırıdır” diye konuştu.

‘DENETÇİLERE KAPIMIZ AÇIK’
Uluslararası denetçilere tüm kapıları açtıklarını belirten Devletabadi, konunun güvenlikle ilgili değil, siyasi bir sorun olduğunu ifade ederek, “Bu uluslararası bir kriz değildir. İran’ın dosyasının Birleşmiş Milletler’e rapor edilmesi söz konusudur ve burada daha çok Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkelerinden oluşan bir grup tarafından bu karar alınmıştır. Siz oradaki oylamaya bakarsanız. 27 kişi bu dosyanın Birleşmiş Milletler’e rapor edilmesinden yana oy verdi. Bunların 24 tanesi Amerikalı ya da Avrupalıdır. Halbuki dünyada birçok İslam ülkesi de var” dedi.

‘SALDIRI OLURSA KENDİMİZİ SAVUNURUZ’
Firuz Devletabadi, konunun BM Güvenlik Konseyi’ne taşınmasını önemsemediklerini belirterek, “Biz 27 yıldır bu ambargolara ve yaptırımlara maruz kalıyoruz zaten. Bizim için çok önem taşımıyor. Bizce dünya daha akıllıdır. Yani İsrail ve Amerika’nın tuzağına düşmeyecek kadar akıllıdır. Buna rağmen Amerika ya da İsrail tarafından herhangi bir saldırı gerçekleşirse, tabii ki bizim tek bir yolumuz vardır. O da kendimizi savunmak” dedi.

‘TÜRKİYE’YE GÖREV DÜŞÜYOR’
İran Büyükelçisi Devletabadi, Güvenlik Konseyi’nin yaptırım kararı alması durumunda, İran körfezinin petrol sevkiyatına kapatılmasının gündemde olmadınğını da dile getirdi. Devletabadi krizin sona ermesinde Türkiye’ye de görev düştüğünü söyledi.

.
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2006 Pazartesi 15:15:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?