19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Katoliklere taht yolu açılıyor

İngiltere'de yayımlanan The Guardian gazetesi, Başbakan Gordon Brown'ın emriyle hazırlığı yapılan yasal değişiklikle Katoliklere de İngiliz kraliyeti tahtına çıkma hakkının verileceğini öne sürdü.

Gazetenin haberinde, söz konusu değişiklikle ilgili çalışmanın Brown'ın talimatıyla İşçi Partili milletvekili Chris Byrant tarafından yapıldığı belirtildi.

Katolikler ile bunların eş ve çocuklarının İngiliz Kraliyet tahtına çıkmalarına engel olan yasanın 1688 yılında çıkartıldığına dikkat çeken Guardian, yasanın tahta çıkma noktasına gelen kişinin parlamento önünde Katolikliğe karşı olduğunu açıklamasını da zorunlu kıldığını hatırlattı.

Bu yasanın, son derece sınırlı İngiliz Anayasası'nın önemli bir "köşetaşı"nı oluşturduğunu da yazan gazete, demokrasiyi savunan eleştirmenlerin, İngiliz Anayasası'nın 21. yüzyılda kurumsal dini ayrımcılığı açıkça içeren böyle bir maddeyi içermesinin büyük bir ayıp olduğunu söylediklerine dikkat çekti.

Haberde, Anayasa'nın erkek çocukların doğrudan tahtın bir numaralı varisi haline gelmesine yönelik hükmünün de değişeceğine işaret edildi.

Guardian, eleştirmenlerin bu maddeyi de uzun süredir 21. yüzyılda Anayasa'da yer alan kurumsal cinsiyet ayrımcılığı olarak gördüklerini yazdı.

Gazete, hukuk çevrelerinin değişim sinyallerini olumlu bulduğunu aktardı.

ajanslar
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2008 Perşembe 15:21:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?