18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Kayıt dışı cepte son gün 5 Aralık

Kayıt dışı cep telefonlarına, kayıt işlemlerini yaptırmaları için 5 aralık pazartesi gününden itibaren SMS ile uyarı mesajları gönderilmeye başlanacak.

Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, kayıt dışı telefonlarla ilgili bilgilerin GSM operatörlerine bugün itibariyle gönderildiğini söyledi.

Acarer, GSM operatörlerinin, kayıt işlemlerini yaptırmaları konusunda pazartesi gününden itibaren uyarı mesajlarının göndermeye başlayacaklarını, işlemlerin 13 aralık 2005 tarihine kadar tamamlanması uygulamasında bir değişiklik yapılmayacağını bildirdi.

Türkiye'de kayıtdışı olduğu saptanan 12 milyona yakın cep telefonunun kayıt altına alınması işlemleri ise önümüzdeki yıla kaldı.

Gecikme nedeni olarak, Telekomünikasyon Kurumu'nun altyapıyla ilgili ihalesine katılıp elenen bir firmanın, Kamu İhale Kurulu'na itirazı ve ardından ihalenin iptal edilmesi gösterildi.

Kurulması öngörülen altyapıyla, 12 milyon kayıtsız cep telefonuna kısa mesajla ''telefonunuz kayıtlı değil, kaydettirin'' mesajı gönderilmesi ve kayıt işlemi için yol gösterilmesi öngörülüyordu.

Kaçakçılığa ve vergi zararına önlem

TELEFONUNUZ KAÇAK MI?
Cep telefonu kullanıcılarının telefonlarının kayıtlı olup olmadığını bilmeleri için önce telefonun seri numarası olan IMEI numaralarını öğrenmeleri gerekiyor. Kullanıcılar kendi cep telefonlarından *#06# tuşlarıyla IMEI numarasını tespit edebiliyorlar. Daha sonra da internetten http://imei.tk.gov.tr/ adresinde bu telefonun kayıtlı olup olmadığını sorgulanabiliyor.

Kayıtsız telefon sahipleri bildirilen yere faturası varsa faturasıyla başvuracak, fatura ibraz edilememesi halinde 5 YTL ödenerek kayıt işlemi yapılacak.

Cep telefonunda kaçakçılığın ve devletin vergi zararının önüne geçmek, ayrıca hırsızlık ve gasp gibi olayların yüzdesini düşürmek amacıyla kazırlanan yeni taslağa göre, tüm kayıtsız cep telefonları görüşmeye kapatılacak, ikinci el satışlarda da belgeye dayalı bir sistem getirilecek.

Türkiye'de kayıtdışı cep telefonu sayısı 12 milyon düzeyinde iken, bu rakamın yıl sonuna kadar 15-16 milyona çıkma ihtimali bulunuyor. Kayıtdışılıkta ekonominin kaybı 3 milyar dolar olarak tahmin edilirken, devletin vergi kaybı da 1 milyar dolara ulaşıyor.

Kanun ne getiriyor?

Telsiz Kanunu'nda yapılan ve 13 temmuz tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan değişikliğe göre, kaçak ve çalıntı cep telefonları kullanım dışı bırakılacak. Kanuna göre:


Telekomünikasyon Kurumu tarafından izin verilmedikçe, abone kimlik ve iletişim bilgilerini taşıyan özel bilgiler veya cihazın teşhisine yarayan elektronik kimlik bilgileri yeniden oluşturulamayacak ve değiştirilemeyecek.

Elektronik bilgileri kayıtsız, yeni ve kullanılmış cihazlar kullanılmayacak ve satılamayacak.

Telekomünikasyon Kurumu'nda kayıtları olmayan cep telefonu kullanıcıları, beş ay içinde gerekli bilgileri vererek cihazlarını kayıt ettirecek.

Belgesi olmayan her bir kayıt dışı cihazın kaydı için 5 YTL kayıt ücreti alınacak.

Başvuru süresi sonunda kaydı yapılmayan cihazlar, bir daha kullanıma sokulmamak üzere elektronik haberleşme şebekesi bağlantıları kesilmek suretiyle devre dışı bırakılacak.

Yasadışı cihazların ticaretini yapanlara kolluk kuvveti tarafından 100 YTL'den 10 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilecek. İşletmecilere de, 20 bin YTL'den 40 bin YTL'ye kadar ceza öngörülüyor.

.
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2005 Cuma 13:04:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cihan yılmaz IP: 85.97.90.xxx Tarih : 3.12.2005 10:07:21
bence bu ıslerın bır sısteme oturması guzel ama bu telefonları yurt dısından getıren kacakcıların önunun kesılmesı lazım..aılesı yurt dısında yasayan turkıyeye haftada bır gırıp cıkan ınsanlar var bı okadar yurt dısından hedıye gelen telefonlar var bu tesbiti neye gore yapacaklar? kurunun yanında bence yasta yanacak..bırde haberlerde izlıyoruz 50 bin 70 bin 10 bin cep telefonu yakandı denıyor bence nasıl yakalandıgı degıl bu paranın kaynagını ve bu ısı kımlerın yaptıgını arastırmak bence daha kolay olması lazım. alınan 5 ytl bence bu baska bır vergı toplama seklı