20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Kaza tutanağını tuttuk!

Kaza tutanağının sürücülere bırakılması uygulamasına vatandaş çabuk adapte oldu. Henüz bir hafta geçmesine rağmen kazaların yüzde 50’sinde vatandaş kaza tutanağını kendisi tuttu

NİSAN ayından itibaren başlayan maddi hasarlı trafik kazalarında tutma işinin sürücülere bırakılması vatandaşlar arasında ilgi gördü. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Daire Başkanı Celal Uzunkaya, sürücülerin tespit tutanağı tutmasını öngören yeni uygulamaya vatandaşların çabuk adapte olduğunu gözlemlediklerini söyledi. Uzunkaya, yeni uygulamanın yürürlüğe girmesinin üzerinden 1 hafta geçtiğini, ilk günlerde vatandaşların zorluk çekmelerine rağmen bunu kısa sürede atlattıklarını ifade etti. Uygulamanın, yeni çıkacak olan trafik yasasında zorunlu hale getirileceğini vurgulayan Uzunkaya, ‘Şu an için çok büyük beklentimiz yoktu. Yeni yasa öncesi bir geçiş süreci olarak düşünmüştük. Uygulamayı, yasa çıkana kadar vatandaşların alışması için başlatmıştık’’ dedi.

BİR HAFTALIK SONUÇ GAYET İYİ

UZUNKAYA, bir haftalık süre içinde yaptıkları incelemelerde beklentilerinin üzerinde bir sonuçla karşılaştıklarını ifade ederek, şöyle konuştu: ‘İstanbul, İzmir ve Ankara’ya baktığımızda maddi hasarlı trafik kazası yapan sürücülerin yüzde 50’sinin tutanaklarını kendilerinin tuttuğunu gördük. Bu oranlar bizim beklentilerimizin üzerinde çıktı. Gayet iyi bir oran. Vatandaşlarımız asıl sıkıntıyı tutanakları temin etmekte yaşadı. Bu zorluklar da aşıldığında oranın daha yukarılara çıkacağına inanıyorum. Yıl sonu itibariyle rakamın yüzde 80’leri bulacağını düşünüyorum.’

Fotoğraf şimdilik zorunlu değil


Tutanak formları, illerdeki trafik denetleme ve tescil şube müdürlüklerinden, şoförler ve otomobilciler odalarından, sigorta şirketlerinden ve Emniyet’in internet sitesinden temin edilebilecek.

Hak sahipleri karşı tarafın Trafik Sigortası poliçesini veya kendi araçlarının kasko sigorta poliçesini düzenleyen sigorta şirketine doldurdukları tutanak ve varsa çektikleri fotoğraf ile başvuracak. Ancak fotoğraf çekilmesi şimdilik zorunlu değil.

Kazadan sonra taraflar, kazanın oluş şekli üzerinde mutabakata varıp, trafik polisini beklemeden olay yerinden ayrılabilecek ve tutanağa göre hasarlarını sigorta şirketlerinden alabilecek.


Sigortacılar da sonuçtan memnun


TÜRKİYE Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Başkanı Hulusi Taşkıran, kaza tespit tutanağı uygulamasıyla ilgili nisan başından itibaren toplam 15 bin maddi hasarlı kaza gerçekleştiğini ve 2 bini için tutanakların sigorta şirketlerine ulaştığını belirtti. Taşkıran ‘Yüzde 15 gibi bir oranının yakalanmış olması, beklediğimizin üzerinde bir sonuç’ dedi.

Sektörü değerlendiren Taşkıran, belli bir süre içinde bu oranın yüzde 50’lere varmasını beklediklerini de kaydetti. Soruları da yanıtlayan Taşkıran, trafik sigortalarında 1 Temmuz 2008 tarihinde serbest fiyata geçilmesinin teknik zarar kaydedilen bu alanda yaratacağı etkiye ilişkin bir soru üzerine, trafik sigortalarındaki gerçek zararın yüzde 21-22 olduğuna dikkati çekerek, ‘Trafik sigortalarında şirketlerimizin çok dikkatli olmaları gerekiyor. Dünyayı incelediğimizde zarar eden branşlar serbest bırakıldığında, ne yazık ki zarar biraz daha büyüyor. 2 seneye kadar devam eden zararlar var’ dedi.

aa
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2008 Çarşamba 08:02:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?