27
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Kendi aralarında örgütlenmişler!

Askeri kaynaklar başkentte cephane ve Başbakan'ın evinin krokileriyle yakalanan subay ve astsubaylar için "Münferit girişim" dedi.

TAMAMEN TESADÜF
Askeri kaynaklar 'Atabey'i anlattı: 'Atabey' diye bir grup var. Ama, bu özel kuvvetlerde bir eğitim grubunun adı. Bunun gibi çok sayıda isim var. Yakalanan belgeler eğitim dökümanı evde bulunması tamamen tesadüf. 

İşte Atabey çetesinin şifreleri

Genelkurmay kaynakları, önceki gün yakalanan subay ve astsubayların TSK bünyesinde değil, "münferit bir girişimin parçaları" olduğunu söyledi.

Genelkurmay kaynakları, polisin operasyonunda önceki gün beraberinde mühimmat ve Başbakanın evinin sokağının da bulunduğu krokilerle birlikte yakalandığı iddia edilen subay ve astsubayların kesinlikle TSK bünyesinde oluşturulmuş bir birimin parçası olmadığını söyledi. 

Yakalananların 'münferit' bir girişim olabileceğini belirten kaynaklar, 'Konu ile ilgili Özel Kuvvetler bünyesinde de soruşturma başlatıldı. Ancak, bu personelin de suçlu olup olmadığını görmek için beklemek gerekiyor' ifadesini kullandı. Askeri çevreler, evlerde bulunan silahlar konusunda ise, "Eğitim sırasında verilen malzemelerin hepsini kullanmamış, evlerine götürmüş olabilirler. 

Eğitim sırasında ajandalarına tuttukları notları ise hemen imha etmeleri gerekiyordu, ama imha edilmemiş. Eğitim amaçlı bir kroki ve şifreler yanlış anlaşılıyor. Olay bundan ibaret" diyor. Bu gruplar, terör ve işgal senaryolarına karşı kırsalda ve kent merkezlerinde eğitim görüyor. Ele geçirilen krokilerin ise bu eğitim sırasında çizilen krokilerden olduğu belirtiliyor. Şifrenin de özel kuvvetlerin haberleşme kod sistemi olduğu söyleniyor. SABAH'a konuşan aynı güvenilir üst düzey kaynaklar, askerlerin evine yapılan baskında ele geçirilen ve kafalarda özel bir askeri örgütün kendisi, yemini ve şemaları ortaya çıkarıldığı yönündeki bazı iddialarla ilgili şu ilginç bilgileri verdi:

* ATABEY GRUBU NEDİR?: 'Atabey' diye bir grup vardır. Doğrudur. Ama, bu bir özel kuvvetler eğitim grubunun ismidir. Buna benzer şekilde mesela Karacabey, Kayıboyu, Otağ, Alparslan gibi isimlerde de özel gerilla grupları vardır. Bunlar Özel Kuvvetlerin her zaman kırsal ve şehirde gerilla eğitimi verilmesi sırasında askeri personelin özellikle eski Türk motiflerinden seçtiği milliyetçi vurgulu isimlerdir. Yakalanan kişilerin evinde bunların bulunması tamamen tesadüf olup, bunların bir örgüt ismi gibi algılanması hatalıdır. Normalde, yanlış anlaşılmalara yol açmaması için bu belgelerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Ancak, talihsiz tesadüf eseri evde bunlar bulununca sanki bir örgüt ortaya çıkmış gibi bir hava doğmuştur.

* YEMİN METNİ KİMİN?: Bu yemin metni her gerilla kursu verilmesinin ardından bu ülke için hizmet edileceğine yönelik edilen standart bir yemindir, illegal örgüt yemini değildir. Ancak, bunun da baskında ele geçmesi yine yanlış anlaşılmalara yol açmıştır.

* ÖZEL ŞİFRELİ HARF HALKASI NE? Bu da Özel Kuvvetlerin haberleşme için yıllardır kullandığı özel şifre sistemidir. Konuşmalar sırasında genelde rakamlar isimleri anlatır. Sistem bunun üzerine kurulur.

* KROKİLER NE ANLAMA GELİYOR? Her gerilla eğitimi şehir ve kırsalda yapılır. Sanal senaryolarla düşmanın şehri işgal ettiği kabul edilir. Buna göre de, ayrıntılı krokiler çizilir. Baskında ele geçen evde bulunan ajandadaki krokiler de bu şekilde. Mesela, Başbakanlık binası, Genelkurmay veya bakanlıkların olduğu krokiler de vardır. Tıpkı, Atabey grup yapılanması, yemin metni gibi bunlar da atılmayınca krokiler yanlış algılandı. O defterde daha krokiler vardı. Aldığımız bilgi kadarı ile Başbakanın evi ile ilgili doğrudan bir plan yoktu. Bu da tamamen eğitim amaçlıdır.

Askerler nasıl yargılanacak?

'Atabeyler' üyesi askerlerin nerede sorgulanacağı ve nasıl yargılanacağı tartışma konusu oldu....

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Pilot Yüzbaşı Murat E., Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görevli Astsubay Erkut T. ile Yüzbaşı Ömer Faruk Ç ve Astsubay Yasin Y. Ankara Merkez Komutanlığında tutuluyor. Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in yılbaşında yayınladığı genelgede, "asker şahısların gözaltına alınması halinde en yakın askeri birliğe teslim edilmesini öngörüyordu. Subayların tutulduğu Ankara Merkez Komutanlığı'nın başında daha önce Özel Kuvvetler'de Komutan Yardımcısı olarak görev yapan Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan bulunuyor. 

Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi Savcılığı, subay ve astsubayların sorgusunun nerede yapılacağını belirlemeye çalışıyor. Savcılık, Merkez Komutanlığı'nda uygun bir yer bulunması durumunda, Terörle Mücadele polisleri tarafından burada sorgulanması için hazırlık yapıyor. Polis sorgusundan sonra şüpheliler savcılığa sevk edilecek. Merkez Komutanlığı'nda "gözaltında" tutulan subay ve astsubaylar hakkında "çete" suçlamasıyla dava açılırsa yargılamayı terör ve organize suçlara bakmakla görevli Ankara 11'ci Ağır Ceza Mahkemesi yapacak. Savcılık elegeçirilen mühimmatın nereden temin edildiğini de araştırıyor. "Gizli belgeleri sızdırmak, askeri mühimmatı birlikten dışarıya çıkartarak kullanmak" türünden suçlamalar ortaya çıkarsa, sivil savcılık görevsiz kararı vererek Askeri Savcılığa sevk edecek. Böyle bir suçlamayla ilgili dava da askeri mahkemede görülecek. Benzer şekilde "Sauna Çetesi" operasyonunda tutuklanan Yüzbaşı Nuri Bozkır Emniyet'te sorgulanmış, hakkında "askeri suç" nedeniyle Askeri Mahkemede, çete suçlamasıyla da yine 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı.

NASIL SIZDIRILDI?
Savcılığa gelen soruşturma dosyasında Başbakan Erdoğan'ın evi ve Danışmanı Zapsu'nun mağazalarının krokisi yok. Ancak, basında bu yönde haberler yayınlanınca Ankara Başsavcılığı da harekete geçti. Başsavcı vekili Hamza Keleş konuyla ilgili görüşmek üzere Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz'ı makamına çağırdı. Soruşturma dosyası daha savcılığın eline geçmeden, Genelkurmay Karargahı önünde bazı basın mensuplarına sızdırılması üzerine Genelkurmay da inceleme başlattı.

Atabeyler'in cephaneliği 

* 80 adet C-4 plastik patlayıcı.

* 80 adet fitil irtibat klemensi.

* 4 adet uzaktan kumandalı bomba.

* 2 adet MKE yapımı hakem bombası.

* 4 adet 40 mm Lancer bombası.

* TNT kalıpları. nBiri Glock marka biri Karadeniz yapımı

* tabanca.

* 1 adet M72A2 Lav silahı.

* Mayın, dinamit lokumu, işaret fişeği

* Çok sayıda, MKE, WRA, FNB yapımı mermi ve kablo.

* Toplu iğne ile birbirine ekli daire şeklinde ve üzerinde harfler bulunan, muhtemelen şifreleme için kullanılan yuvarlak kağıt.

* ATABEYLER ibareli, mavi renkli , ortasında çeşitli Türk Devletleri'ne ait flamaların yerleştirildiği bayrak.

* Genelkurmay Basımevi 1995 Ayaklanma ve Ayaklanmalara Karşı Koyma isimli gizli ibareli kitap. 

Yanıt bekleyen sorular

1 Dosyaları gazetecilere telefonla randevu verip dağıtan kim?
Operasyon haberi daha basına yansımadan baskınla ele geçirildiği söylenen döküman, gazetecilere telefonla randevu verilerek dağıtıldı. Akşam Gazetesi muhabirini arayan ve Genelkurmay'dan adarıdığını söyleyen bir kişi, "Eryaman'daki operasyondan haberiniz var mı, ilgilenin" dedi. Bir süre sonra farklı bir ses yine Akşam muhabirini aradı ve randevu vererek dosyayı iletti. Bu dosyaları ileten kim?

2 Sadece gecekondu, Başbakan'ın evi krokide anlamına gelir mi?
Gazetelere yansıyan haberlerde, Başbakan'ın evinin krokilerde bulunduğu iddiaları yeraldı. Ancak dağıtılan kroki küpürlerinde böyle bir şey yok. Sadece, Başbakan Erdoğan'ın zaman zaman gittiği bir camiinin yakınındaki bir gecekondu işaretlenmiş. Sadece bu gecekonduya bakarak, Başbakan'ın evinin krokilerde olduğu sonucuna varmak gerçekçi mi?

3 BİM marketi ve Cüneyd Zapsu hedef mi, aldatmaca mı?
Yine gazetelere yansıyan krokilerde, BİM marketin adı, bölgedeki işyerleri anlatılırken bir yerde geçiyor. Sadece buna bakarak, BİM marketin hedef olduğu sonucuna varmak gerçekçi mi? bu bilgiden yola çıkarak, BİM' marketler zincirini daha önceden satan Başbakan Erdoğan'ın danışmanı Cüneyd Zapsu'nun da hedef olduğu sonucu çıkar mı?
Sabah
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2006 Cuma 03:30:24
Güncelleme :2 Haziran 2006 Cuma 03:32:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?