19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Kerinçsiz'den Şafak itirazı

Yazar Elif Şafak (Sağlık), “Baba ve Piç” adlı romanında “basın yoluyla Türklüğü aşağılamak” suçundan hakkında açılan davada verilen beraat kararı, “müşteki” sıfatıyla davada yer alan Büyük Hukukçular Birliği Başkanı avukat Kemal Kerinçsiz tarafından temyiz edildi.

Yargıtay'a gönderilmek üzere Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ne sunulan temyiz dilekçesinde, Kerinçsiz'in davaya katılma yönündeki talebinin reddedilmesinin usule aykırı olduğu savunuldu.

Ret kararının Yargıtay'ın bu konudaki ilke kararlarına da uygun olmadığı kaydedilen dilekçede şu görüşlere yer verildi:
“AB Karma Komisyon Eşbaşkanı Joost Lagendijk'ın ve birçok Avrupalı parlamenterin duruşma öncesinde mahkeme hakimi ve savcısını etkileyici beyanlarının yanı sıra adeta mütareke komiserleri gibi duruşmaya gelerek, mahkemeyi denetlercesine duruşmada hazır bulunmaları, mahkemenin bağımsızlığına ters düştüğü gibi hakimin objektif ve tarafsız karar vermesini de engellemektedir.

Mahkeme hakiminin yabancıların pervasızca duruşmalara gelip, gizli denetim ve etkileme gayretlerinin önünü kesmesi gerekirken bu konudaki taleplerimizi reddetmesi bağımsız ve tarafsız mahkeme anlayışına uymamıştır.”

Dava dosyasında suça konu kitabın bulunmadığı belirtilen dilekçede, “Bir yandan kitabın bütününde suç unsuru olmadığından bahsedilmekte, diğer taraftan da kitabın okunduğuna ilişkin zabıtta hiçbir ifade yer almamakta ve dosya arasında kitap sureti bulunmamaktadır” denildi.

Soruşturma aşamasında verilen takipsizlik kararını kaldıran İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nin delillerin toplanarak karar verilmesini istediği kaydedilen dilekçede, sanık ve müşteki dinlenmeden, hiçbir delil toplanmadan karar verildiği öne sürüldü.

Dilekçede şu görüşler savunuldu:“Duruşması henüz yapılmamış, hiçbir delil toplanmamış, dosyada yazılı mütalanın hazırlanması, sayın savcının ve hakimin davaya nasıl baktığını açıkça ortaya koymaktadır. Kafalarındaki duruşma öncesi şablonu aynen uygulamışlar, her fırsatta Türk milletinin değerlerine saldıranları bir kez daha sevindirmişlerdir.”
Sanığın sözlerine, sadece hayali hikaye ve roman kahramanlarının birbirlerine söylediği sözler olarak bakmanın mümkün olmadığı ifade edilen dilekçede, sanığın farklı görüşlere yer verdiğine ilişkin savunmasının da yerinde olmadığı kaydedildi.Sanığın beyanlarını ifade özgürlüğü içerisinde değerlendirmenin mümkün olmadığı da savunulan dilekçede şöyle denildi:“Romanda başından itibaren Türklere ve Türklüğe hakaret edilmekte ve aşağılamalar yapılmaktadır. Ahlaksızlık kapağın başında başlamaktadır. Kitap edebi bir eser değil, millete küfür etmeyi amaç edinmiş, maksatlı yazılmış, kitap benzerinden başka bir şey değildir.”

Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun Hrant Dink hakkındaki davada verdiği kararın emsal olarak gösterildiği ve mahkemenin verdiği kararla Genel Kurul görüşüne ters düştüğünün de öne sürüldüğü dilekçede, Şafak hakkında verilen beraat kararının bozulması istenildi.



aa
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2006 Cuma 19:36:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?