20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

KESK 1 Mayıs'ta Taksim'de

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Dr. İsmail Hakkı Tombul, 1 Mayıs günü Taksim'i dolduracaklarını belirterek, "Provokasyonlar olacaksa Kadıköy'de de olur" dedi.


KESK Genel Başkanı Dr. İsmail Hakkı Tombul, bölge ziyaretleri kapsamında geldiği Ordu'da, 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Ordu Belediye Meclis Salonu'nda bir basın toplantısı düzenleyen Tombul, 1 Mayıs kutlamalarının Taksim'de yapılmasını istemelerinin ısrar ve inat olmadığını kaydetti. 1 Mayıs'ın Türkiye'de yıllardır emekçilerin mücadele ve dayanışma günü olarak kutlandığını hatırlatan Tombul, "Bizim yıllardır iki tane talebimiz vardı. 1 Mayıs'ı emekçilerin birlik beraberlik, dayanışma günü olarak bayram ve o günün tatil edilmesiydi. Birkaç yıldır da başka bir talebimiz oldu. 1 Mayıs 1977'de Taksim'de katledilen 37 emekçiyi anmamız için meydanda kutlamaların yapılmasıydı" dedi.
Hükümet tarafından isteklerinin geri çevrildiğini belirten Tombul, "Hükümet çok uğraşmış, düşünmüş ve günlerdir tartışmış. Pazar günü Bakanlar Kurulu'ndan sonra açıklama yaptı. 'Kararname hazırladık, 1 Mayıs'ı emek ve dayanışma günü ilan ediyoruz'. Ama bunu yaparken tatil yok. Buna zahmet etmelerine gerek yoktu. Zaten biz o günü birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak kutluyoruz. Malumu ilan etmek için kararname hazırlamaya gerek var mı? Hükümetin sorumluluğu malumu ilan etmek değil, o gün emekçilerin alanlarda özgürce kutlamalarını sağlayabilmek için 1 Mayıs'ı tatil etmektir" diye konuştu.


Hükümetin 1 Mayıs'ı tatil yapmamak için 2 katrilyonluk maliyeti gösterdiğini dile getiren Tombul, "Hükümet tatil etmemek için 2 katrilyonluk bir maliyetin olduğunu söylüyor. Kaynak tartışmalarını bir yana bırakalım, Türkiye tatil cenneti diyorlar. OECD ülkelerinde ortalama bir emekçi bin 500 saat mesai yapıyor. Türkiye'de bu rakam ortalama 2 bin saate denk geliyor. Bütün bunlar tamamen bahane yaklaşımlarıdır. Biz 1 Mayıs'ı İstanbul'da Taksim'de kutlama talebimizi belirttiğimizde provokasyonların olacağı söyleniyor, korkular salınıyor. Provokasyon Taksim'de olurda Kadıköy'de olmaz mı? Meydanın adeta suçlanarak korunması 21. yüzyılın Türkiye'sinde doğru değildir. 1 Mayıs günü İstanbul Taksim Meydanı'nda yüz binlerce emekçi, 31 yıl önce katledilen arkadaşlarımızı anacak. Bu bir ısrar ve inat değildir. Bu bir demokratik hakkı kullanmaktır. O gün yine hep birlikte haykıracağız. Herkes için sosyal adalet ve özgürlük isteyeceğiz. Bütün illerde bu değerlere inanan kesimlerle birlikte alanları dolduracağız"

iha
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2008 Perşembe 20:24:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?