19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Kıbrıs Barış Suyu'nda kavga

Kıbrıs Barış Suyu'nda DSİ'nin muhatabı Alarko

 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) su sorununa çözüm bulmak amacıyla yaklaşık 15 yıl önce başlatılan "Kıbrıs Barış Suyu" projesini sahiplenme kavgası bitmek bilmiyor.
Kısa bir süre önce basın toplantısıyla konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıyacağını belirten Dizayn Grup, dün de gazetelere tam sayfa ilan vererek "patent ve telif haklarının tek sahibi olduğunu" açıkladı. Alarko Alsim Kıbrıs Barış Suyu Projesi yürütücüsü Mehmet Halil Tuna Dizayn Grup'un mahkemeyi yönlendirecek açıklamalar yaparak suç işlediğini ifade etti. Devlet Su İşleri'nden (DSİ) yapılan açıklamada ise, "Bizim projedeki muhatabımız Alarko" denildi.

Yılan hikayesine dönen Kıbrıs Barış Suyu Projesi, yaklaşık 14 yıl önce Kıbrıs'ın su sorununa çözüm bulmak amacıyla başlatılmıştı. Proje çerçevesinde Anamur Dragos Çayı'ndan Kıbrıs Geçit Köy'e 75 milyon metreküplük su taşınması hedefleniyordu. Projeyle ilgili 1998 yılında Bakanlar Kurulu kararı çıkmasına rağmen, proje 1999 depremi ve arkasından gelen ekonomik krizler nedeniyle geçici olarak askıya alınmıştı. 3 başbakan, 3 bakan ve 2 cumhurbaşkanın gündemine gelen projeyle ilgili en önemli adımlardan biri 2005 yılında atılarak, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ile anlaşma imzalanmıştı.
Şu anda DSİ'de etüd çalışmaları yapılan ve bu yıl içinde tamamlanması planlanan projeye, iki şirketin kavgası damga vurdu. Dizayn Grup Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mirmahmutoğulları, gazeteye verdiği ilanda, projeye yıllar önce Alarko, TML ve Dizayn Grup olarak oluşturulan bir konsorsiyumla yola çıktıklarını ancak Alarko Holding'in kendilerini o tarihlerden itibaren devre dışı bırakmaya çalıştığı açıklamasında bulundu. Alarko'nun projeye ait tüm hakları kendi menfaatleri üzerine yapılandırmaya çalıştığına dikkat çeken Mirmahmutoğulları, "Patentin ve telif haklarının sahibini dahi devre dışı bırakma niyetini alenen gösterecek kadar tanımsız ve tarifsiz bir davranış içine girmiştir. İyi niyet ve etik değerlerle bağdaşmayan bu yanlış hem Kıbrıs'a su akıtmayı geciktirmiş, hem de patent ve telif hakkının sahibi olarak Dizayn Grup'u hem konsorsiyumun diğer üyelerini rahatsız etmiş zarara uğratmıştır" açıklamasını yaptı. İlanda DSİ de, "haklara tecavüz eden bir firma ile" proje yürüttüğü için eleştirildi.

Mahkemeyi yönlendirerek suç işliyor
Dizayn Grup tarafından yapılan açıklamaların yargıyı etkileyerek suç işlediğini öne süren Alarko Alsim Kıbrıs Barış Suyu Projesi yürütücüsü Mehmet Halil Tuna ise, "O ilan hem yanlış hem yönlendirici. Ayrıntıları merak eden herkes mahkemede dosyaları inceleyebilir. O kadar ciddiler ki mahkemeye bile katılmıyorlar ama gazetelere yönlendirici ilanlar veriyorlar. 24 Temmuz'daki davada ne avukatları ne de kendileri yoktular. Biz de mahkeme sonrasında gerekli açıklamaları yapabiliriz" diye konuştu.
Dizayn Grup'un "Kıbrıs Barış Suyu Projesi'nin telif hakları 1996 yılında Kemal Gürbüz Orun tarafından alınmıştır. Firmamız da aynı yıllarda projeyi mali ve teknik açıdan desteleyerek proje sahibinin isteğiyle projenin tüm haklarına sahip olmuştur" iddiasına ise bir süre Alarko Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak görev yapan ve Kıbrıs Barış Suyu Projesi'yle yakından ilgilenen Oktay Varlıer yanıt verdi.
Varlıer, projenin ilk defa Kemal Gürbüz Orun tarafından ortaya atıldığını ancak sonradan değişliklere uğradığını vurguladı. Alarko Alsim ve Dizayn Grup'un projenin ilk başlarında bazı sorunlar yüzünden anlaşmazlıklar yaşadığına dikkat çeken Varlıer, "Dizayn Grup projeyi kendisi yapacakmış gibi bir hava yaratıyor. Yasal yollara başvurdular bir sonuç çıkmadı. Proje gerçekleşme aşamasına geldiği için sanırım bu kadar çok sesleri çıkıyor" diye konuştu.


DSİ: DİZAYN GRUP İLANLARLA GERÇEKLERİ SAPTIRIYOR
Konuya ilişkin DSİ'den yapılan açıklamada ise, projeye ilişkin muhattaplarının Alarko Grubu olduğu belirtildi. DSİ'nin Bakanlar Kurulu kararı çerçeveside her firmaya eşit mesafede yaklaştığına işlem yaptığına vurgu yapılan açıklamada, "Dizayn Grup isminin Bakanlar Kurulu Kararı'nda geçmemesi veya Barış Suyu Projesi'nin fizibilite çalışmaları aşamasında yer aldıklarını resmen belgeleyememeleri kurumumuza atfedilebilecek bir kusur değildir. Dizayn Grup tarafından gazetelere ilan vermek suretiyle kurumumuza yöneltilen suçlama gerçekleri yansıtmamaktadır" denildi.

 

Referans
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2009 Perşembe 19:36:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?