15
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Kıbrıs'ta çözüm isteyen taraf biziz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, uluslararası toplumu daha fazla gecikmeden KKTC halkının üzerindeki kısıtlamalara son verilmesi için somut adımlar atmaya çağırdı.


KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile baş başa, ardından da heyetler arasında gerçekleşen görüşmelerden sonra Cumhurbaşkanı Gül ve Talat Cumhurbaşkanlığı Avlusu'nda kurulan kürsülerden basına ortak açıklamada bulundu.

Kıbrıs meselesinin çözülememiş olmasının sorumlusunun uzlaşmaz tutumunu her vesileyle ortaya koyan Rum Yönetimi olduğunu vurgulayan Gül, Kıbrıs Türkü'nün barış, demokrasi ve dünyayla bütünleşmek adına çözümden yana hareket ettiğini, Kıbrıs Türk halkının izolasyonlara maruz bırakılmasının
kabul edilemez olduğunu söyledi.

"Adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüme ulaşılması için Türk tarafının üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirdiği, artık uluslararası toplumda da kabul gören bir gerçektir" diyen Gül, Türk tarafının iyi niyetli ve çözümden yana yaklaşımını koruma azminde olduğunu vurguladı. Bu çözümün, adada mevcut gerçeklere dayanacağını ve bu gerçeklerin de Kıbrıs'ta iki halk, iki demokrasi ve iki devletin mevcudiyeti olduğunu kaydeden Gül, Türkiye'nin garantör ülke olarak bu bağlamda üzerine düşen sorumluluğun gereğini yerine getirmeye muktedir olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da Gül'ün ziyaretinin Kıbrıs Türk tarafının bütünlüklü çözüm için yaptığı çabalara açık destek olduğunu vurguladı.


Gül ve beraberindeki heyet, Cumhurbaşkanlığı'ndaki basın açıklamasının ardından TC Lefkoşa Büyükelçiliği'ndeki görüşme için buradan ayrıldı.

İha
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2007 Salı 20:33:25
Güncelleme :18 Eylül 2007 Salı 20:40:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?