31
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Kılıç yeniden başkan

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, bu göreve yeniden seçildi

Kılıç'ın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle Anayasa Mahkemesi başkanlığı için yeniden seçim yapıldı.

Seçim sonucunda Başkan Haşim Kılıç, 17 oydan 13'ünü alarak Anayasa Mahkemesi Başkanlığına yeniden seçildi.

Kılıç, ikinci kez seçildiği Anayasa Mahkemesi başkanlığı görevini 13 Mart 2015 tarihinde yaş haddinden emekli olana kadar sürdürecek.

Haşim Kılıç, 13 Mart 1950 tarihinde Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Yozgat'ta tamamlayan Kılıç, 1968 yılında Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisine kaydoldu ve 1972 yılında mezun oldu.

1974 yılında Sayıştay Başkanlığında denetçi yardımcısı olarak göreve başlayan Kılıç, denetçi, başdenetçi unvanlarını aldıktan sonra 1985 yılında Sayıştay üyeliğine, 5 yıl süren üyelikten sonra da 1990 yılında Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi.

7 Aralık 1999 tarihinde açık bulunan Anayasa Mahkemesi Başkanvekilliğine seçilen Kılıç, 7 Aralık 2003 tarihinde yeniden bu görevi üstlendi. Haşim Kılıç, 22 Ekim 2007 tarihinde Anayasa Mahkemesi başkanlığına ilk kez seçilmişti. Evli ve 4 çocuk babası olan Haşim Kılıç, Almanca biliyor.

Kılıç Anayasa Mahkemesi Başkanlık seçiminin ardından yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Bugüne kadar sürdürdüğüm görevimi 3,5 yıl daha sürdürmek durumunda olacağım.

Şimdiye kadar olumlu olumsuz birçok eleştiriye maruz kaldım ama hiçbirine cevap verme gereği duymadım. Bu eleştirileri sabır ve anlayışla karşılamak zorundayız.

1990 yılında ilk Anayasa Mahkemesi’nde göreve başladığımdan bu yana üyelik başkan vekilliği ve başkanlık görevlerinde bulundum. 4 yıllık başkanlık görevinin ardından tekrar bu göreve seçildim. Bu sonucun, benim hukukçu olmadığım gerekçisiyle eleştirenlere verilmiş en güzel cevap olduğunu düşünüyorum.

Bu mahkeme hakların ve özgürlüklerin güvencesi olmuştur. Çalışanları da vicdanlarının kendilerine yüklediği güvenceyi sorumluluklar çerçevesinde yerine getirmişlerdir.

Bugünkü dünyada “benim iç işim” diyerek hak ihlali yapılamaz. Dünyanın en ücra köşesindeki bir hak ihlali bu mahkemenin ilgi alanıdır. Bizim ülkemizdeki bir hak ihlali de başka bir ülkedeki mahkemenin ilgi alanındadır. Gerek Ortadoğu gerekse başka ülkedeki hak ihlallerini yakından takip ediyoruz.

 

...
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2011 Çarşamba 12:19:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ALOŞ IP: 88.226.173.xxx Tarih : 15.09.2011 10:59:12

 iYİ GÜNLER;Hukukun başına hukukçu olmayan ve diplomasındada hukuk terimi olmayan başkan. Ne güzel . Abi bende elektrik mühendisiyim benide vergi daireleri genel başkanı yapın ne olur. İşten anlamam gerek yok maaşım güzel olsun yeter. En son yapacağım iş ise bu ünvanın maaş hesabı olacaktır.selamlar