22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Kimsenin gözünün yaşına bakılmayacak

Hrant Dink’in katil zanlısı Ogün Samast’ın Samsun’da çekilen görüntüleriyle ilgili kendisine yönelik eleştirileri yanıtlayan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, “Bu çirkin olayla ilgili soruşturma sonucu hukukun gereği neyse yapılacaktır. Kimseye müsamaha gösterilmeyecek ve kimsenin gözünün yaşına bakılmayacaktır" dedi. 

TBMM Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alan AKP Sivas Milletvekili Selami Uzun, Hrant Dink cinayeti ve ardından yaşanan tartışmalarla ilgili bir konuşma yaptı. Cinayetin ardından koordineli bir çalışmayla olayın faili ile yardımda bulunanların yakalanarak adalete teslim edildiğini dile getiren Uzun, “Birileri kalkıp ülkeyi kurtarmak adına hukuku ayaklar altına alıyorsa bu mazur görülemez. Hiç bir gerekçe hukuku çiğnemeyi mazur gösteremez" dedi.
 
Uzun’un konuşması üzerine söz alan İçişleri Bakanı Aksu, Dink’e yönelik saldırıyı, “Türkiye’nin huzur ve istikrarını hedef alan hain bir saldırı" olarak nitelendirirken, bu tür hain saldırılarla bir yere varılmasının, bir amaca ulaşılmasının mümkün olmadığını kaydetti. Bu menfur saldırının bütün yönleriyle ortaya çıkarılması için tüm kurumlar arasında gerekli koordinasyonu sağladıklarını, olayın tüm boyutlarıyla değerlendirilmesi ve çalışmaların değerlendirilerek olayın aydınlatılmasına dönük kararlı bir tutum sergilediklerini anlatan Aksu, bu çalışmalar sonucunda katil zanlısının kimliğinin belirlendiğini ve olaydan 32 saat sonra katil zanlısı Ogün Samast’ın Samsun’da yakalandığını anlattı. Aksu, olayın hemen sonrasında zanlı Ogün Samast ve işbirlikçilerinin güvenlik güçleri tarafından yakalanması ve adalete teslim edilmiş olmasının halkın devlete olan haklı güvenini boşa çıkarmadığını kaydetti.
Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu ve bütün çalışmaların hukuki zeminde yürütüldüğüne işaret eden Aksu, şöyle dedi:
“Samsun’da zanlının yakalanmasından sonra görüntülenmesi ve basına dağıtılması akıl ve mantıkla bağdaştırılması mümkün olmayan ve hiçbir görev tanımı içinde kabul edilmeyecektir. Bu gayrı ciddi davranışları bir takım kamu görevlileri kurum politikalarıyla bağdaştırılmayacak şekilde gerçekleştirmişlerdir. Samsun’da olaya karışan tüm görevliler hakkında idari soruşturma sürerken, adli soruşturmada sürmektedir. Zanlının bahse konu görüntülerin çekilmesi ve dağıtılmasını hiçbir görev anlayışıyla bağdaştırmamız ve kabul etmemiz mümkün değildir. Bu çirkin olayla ilgili soruşturma sonucu hukukun gereği neyse yapılacaktır. Kimseye müsamaha gösterilmeyecek ve kimsenin gözünün yaşına bakılmayacaktır.ö

ELEŞTİRİLERE YANIT
Bakan Aksu, cinayetin ardından yaşanan olaylarla ilgili sessiz kaldığı yolundaki eleştirilere yanıt verirken, “Beni eleştirenlere soruyorum. Bilgi kirliliğinin sorumlusu nasıl ben oluyorum" diye sordu. “Türkiye bir hukuk devletidir" diyen Aksu, adli bir olay vuku bulduğunda cumhuriyet savcıları ve yetkilendirdiği personel dışında bir açıklama yapılmasının, bir yorum getirilmesinin kanunen mümkün olmadığına işaret etti. Aksu, Görev ve yetki sınırları içinde hareket ettiğini vurgulayan Aksu, “Devlet idaresi dediğimiz sistem alelacele, mesnetsiz, araştırılmadan konu ve olaylar karşısında yaklaşım göstermeyi değil, dayanak belgelerle, delillerle ölçülü davranış göstermeyi gerektirmektedir" dedi.

KİMSE KURUMLARI KARŞI KARŞIYA GETİRMEYE ÇALIŞMASIN
Aksu konuşmasında polis ile jandarma arasında çatışma olduğu yolundaki yorumlara da yanıt verdi. Tüm güvenlik güçlerinin ortak bir amaç için, birlik, beraberlik, ülke bütünlüğü, asayiş ve güvenli temin etmek için omuz omuza canları pahasına görev yaptıklarını ifade ederek, “Kimse kurumlarımızı karşı karşıya getirmeye çalışmasın, bundan bir medet ummasın" dedi.
Anka
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2007 Salı 17:09:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ismail koç IP: 88.229.48.xxx Tarih : 6.02.2007 21:39:07
Hırant meselesindeki bütün karkaşa ve güvensizlik ve şaşkınlık polislerimizin ve idarecilerimizin görevlerini bilmediklerinin belirtileridir. TC ni kolluyacak ve koruyacak olan ancak kanunlardır!