20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Kışla kapısı yabancılara kapalı

Asker bankası olarak bilinen Oyakbank'ın Hollandalı ING Group'a satışı Türk bankacılık sektörünü de hareketlendirdi. İş Bankası, Akbank ve Vakıfbank arasında başlayan kışla rekabeti genişledi.

Birkaç yıl öncesine kadar kışlalardaki şube ve bürolarını kapatmak zorunda kalan Ziraat Bankası, 'TSK kredisi' ile yarışa katıldı. Ancak sektördeki bu rekabetten yabancı bankaların yararlanamayacağı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), birliklere "Sermayesinin çoğu Türk olan bankalarla çalışın" mesajı verdi. Finans sektörü temsilcileri, TSK'nın bu tavrının ardından sermayesinin büyük çoğunluğu yabancıların elinde bulunan bankalara kışla kapısının kapandığı yorumunu yaptı.

Askerî birimlerdeki Oyakbank şubeleri sözleşme süreleri biter bitmez kapatılıyor. Oyakbank'ta hesabı bulunan muvazzaf subay ve astsubay sayısı ise 140 bin. Bu rakam emeklilerle birlikte 200 bine çıkıyor. ING Bank'a geçtikten sonra askerî birliklerdeki Oyakbank şube sayısı 94'ten 51'e geriledi. Bu şubelerin yerini alıp askerlerin maaş ödemeleri de dahil olmak üzere 3 milyar YTL'lik pazardan pay kapmak için beş Türk bankası ihalelerde ipi göğüslemeye çalışıyor.

İş Bankası, personel açısından TSK'nın yüzde 15'ini kapsayan bazı kurumlarla anlaşma sağladı. Yarışta öne geçmek isteyen diğer bankalar ise Akbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası. Ziraat Bankası, TSK mensupları için cazip koşullarda tüketici, taşıt ve konut kredisi kullandırmak için yeni bir kampanya başlattı. Oyakbank'ın aktif olmasıyla birlikte bazı şube ve büroları kapatan banka, tekrar kışlaya dönmek için gün saymaya başladı. Bu konuda iddialı olduklarını belirten Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, TSK kredisinin bir başlangıç olduğunu söyledi. Çağlar, banka olarak şube açmanın yanı sıra maaş ödemeleri için de hazır olduklarını kaydetti.

Ziraat'tan TSK personeline cazip kredi

Geçen ay başlayan ve 15 Eylül'e kadar sürecek kampanya kapsamında uygun şartlarda tüketici, taşıt ve konut kredisi kullandırılıyor. Normal müşteriye tüketici kredisi için yüzde 1,85 faiz uygulayan Ziraat, aynı kredi için TSK mensuplarına yüzde 1,60 faiz uyguluyor. Yüzde 1,60 olan taşıt kredisi faizi yüzde 1,55'e düşerken, yüzde 1,60 olan konut kredisi ise kampanya kapsamında yüzde 1,49 faizle veriliyor. Kampanyadan, Milli Savunma Bakanlığı, Milli Güvenlik Kurulu, Türk Silahlı Kuvvetleri ile bağlı vakıf ve kuruluşlarda çalışan ve emekliler yararlanabiliyor.

zaman
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2008 Pazar 19:49:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?