20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Kızılay kesimin CD’sini gönderecek

Türk Kızılayı Genel Başkanı Küçükali, vekâletle kurban kesiminde, kesim görüntülerinin CD’sini teşekkür belgesi ve 1 kutu konserveyle birlikte vekâleti verenin adresine gönderdiklerini söyledi

Kurban Bayramı nedeniyle bu yıl da ihtiyaç sahiplerine et dağıtmak amacıyla kesim kampanyası düzenleyen Kızılay, 1 milyon eve kurban eti götürmeyi planlıyor. Milliyet’in sorularını yanıtlayan Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, Deniz Feneri soruşturmasının, bağışları etkilediğini söyledi. Küçükali, vatandaşların soruşturma nedeniyle bağış alan tüm kurumlara mesafe aldığını ve kurbanını kendisi kesmek istediğini kaydetti. Deniz Feneri Derneği, vatandaşlardan kurban kesimi için 220 YTL para toplamaya devam ediyor.

‘Vahim tablo’
Küçükali, kurum bünyesinde yaptıkları araştırmanın sonuçlarını gördükten sonra kurban kesimi için 2006’da harekete geçtiklerini söyledi. Danışmanı Fecri Alparslan’ın yaptığı kurban araştırmasının ilginç sonuçlar verdiğini belirten Küçükali, “Verdiği raporda vahim bir durumun olduğunu gördük. Bu vahim durum şu, bir grup kurbanın parasını olduğu gibi kasasına aktarıyor.
Bir grup kurbanı kesiyor, etini kombinalara vesaire yerlere satıyor. O da paraya çeviriyor. Çok insani değerlerde de bu parayı değerlendirmiş olabilirsiniz. Ama bu bir ibadet tarzıdır ve ibadetin vermiş olduğu talimatları yerine getirmek lazım. Kurban etinin kesinlikle satılmaması gerekir” dedi.

Vekile bir konserve et
Kurban kesip ihtiyaç sahiplerine dağıtmak için harekete geçtiklerinde, veteriner hekimlerle din adamlarını bir araya getirdiklerini belirten Küçükali, şunları söyledi:
“Neticede kuralı şöyle ilan ettik: Veteriner hekimler kurbanımızı muayene edecekler, kulaklarının küpesini çakacaklar ve Et ve Balık Kurumu bizim adımıza alımı yapacak. Mutlaka menşei belirli hayvanı alacaklar. Köylümüzden satın alacaklar. Kasapları ve kesim yerini kontrol edecekler. Vekâlet verenlerin isimleri okunacak. Din adamı duasını okuyacak. Noter de ‘kesin’ diyecek. Bir kamerayla 3 gün boyunca her kombinada çekim yapılacak.”
Küçükali, kesimin ardından üretilen eti, kıyma ve kuşbaşı haline getirdiklerini, kesim görüntüleri CD’si, konserve kurban eti ve teşekkür belgesiyle birlikte vekâleti verenin adresine gönderdiklerini söyledi. Küçükali, vekile gönderilen bir konserve dışındaki etin ihtiyaç sahiplerine dağıtıldığını kaydetti.

‘Para vermek ayrı bir şey’
Kurban kesme konusunda vekil olmak yerine para kabul eden derneklere de tepki gösteren Küçükali, şöyle devam etti: “Bu bir bağış işi değil. Kesmediğin zaman hem (hayvan besleyen) köylüye sekte vuruyorsun, hem de fukaranın hakkını yiyorsun. Kurban bağış olmaz. Hele Kurban Bayramı’nda hiç olmaz. Ben ne kadar din adamımıza sorduysam aynen bunu söyledi. Sonra ibadetler birbirine karışır. Zekatla kurban birbirine karışır.”





En ciddi fukara envanteri bizde
Küçükali, et dağıtılacak yoksul vatandaşları nasıl tespit ettiklerine ilişkin soru üzerine de “fukara envanterleri” olduğunu söyledi. Küçükali, “Biz 140 yıllık kuruluşuz. Böylesine geçmişi olan kuruluşun elinde Türkiye’nin en ciddi fukara envanteri var” dedi. Küçükali, envanter konusunda muhtarlar, öğretmenler ve din görevlilerinden de yardım aldıklarını kaydetti



Bu yıl hedef 1 milyon aile
Küçükali, vatandaşların, Kızılay şubeleri, bankalar, PTT şubeleri, www.kizilay.org.tr internet sitesi ve 168 bağış hattı ile kuruma 260 YTL bağışta bulunabileceklerini ve kurban kesimi için vekâlet verebileceklerini söyledi. Türkiye genelinde 720 şubelerinin bulunduğunu belirten ve “Bu sene 1 milyon ev hedefliyoruz” diyen Küçükali, bayramın 3. günü saat 12.00’ye kadar bağış kabul edeceklerini kaydetti.

MİLLİYET
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2008 Pazartesi 10:20:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?