28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Kızıltepe davasının 9.duruşması

Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde 2 yıl önce Ahmet Kaymaz ile 12 yaşındaki oğlu Uğur Kaymaz'ı terör örgütü PKK militanı oldukları gerekçesiyle öldürdüğü iddia edilen 4 polis memurunun yargılanmalarına Eskişehir'de devam edildi.
 
21 Kasım 2004 tarihinde Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde, Ahmet Kaymaz ile oğlu Uğur Kaymaz'ın güvenlik güçleri tarafından terörist sanılarak öldürüldüğü iddiasıyla Mardin Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan ve güvenlik sebebiyle Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakledilen davada tutuksuz yargılanan polis memurları M.K, Y.A, S.A.D. bir kez daha hakim karşısına çıktı. Tutuksuz diğer sanık S.A. ise, 3 günlük raporunu mazeret göstererek duruşmaya gelmedi. Duruşmada, Ahmet Kaymaz'ın kardeşi Reşat Kaymaz, avukatları Erdal Kuzu, Hüseyin Cangir, Heval Yıldız, Esra Başbakkalkara ve Pınar Çelik ile sanık polis memurlarının avukatları Veysel Güler, Erol Halka, Füsun Tünçok ve Necati Okuroğlu da hazır bulundu.
 
Kaymaz ailesinin avukatlarından Erdal Kuzu, Polis Akademisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Cerrah, Türkiye Ekonomik Sosyal Etüdler Vakfı'nın (TESEV) web sitesinde yer alan, dava konusunu irdeleyen ve olayda polisin aşırı şiddet kullandığına dair olduğunu ileri sürdüğü makalesini, mahkeme heyetine sundu. Kuzu, ayrıca tutuksuz yargılanan polis memurlarının tutuklanması taleplerini tekrarladı.
Sanık avukatlarından Veysel Güler ise, söz konusu makalenin mahkemeyi etkileyecek bir boyutta belge olmaması ve delil olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek, "Makaleyi inceleyip yazılı savunma yapmak için süre talep ediyoruz. Olayda ölen Uğur Kaymaz, 15-16 yaşlarında, oldukça gelişmiş bir genç olmasına rağmen, ilkokul çağındaki çektirdiği fotoğrafları kullanılarak, kamuoyu aldatılmaya çalışıldı. Basında bu hususta oyuna getirildi. Maktuller kalaşnikof silahlarla polislere ateş açarken, memurlar daha az etkili olan uzi silahlarla kendilerini korumak için ateş etmişlerdir. Polis memurlarının tutuklanması talebi reddedilsin" dedi.
 
Avukat Füsun Tünçok da, makalenin dosyadan çıkarılmasını istedi.
 
Sanıkların tutuklanması ve makalenin dosyadan çıkarılması taleplerini reddeden mahkeme heyeti, olay yerinde maktul baba-oğlun yanında bulunan boş kovanların hangi silahlardan çıktığının tespit edilmesi amacıyla Adli Tıp Kurumu'ndan istenen raporun beklenmesi için duruşmayı 7 Şubat 2007 tarihine erteledi.
 
Duruşma çıkışı adliye önünde açıklama yapan Kaymaz'ların avukatlarından Erdal Kuzu, Adli Tıp'tan rapor beklenmesi sebebiyle bugünkü duruşmada bir gelişme olmadığını ifade ederek, "Bugün sadece basına yansıyan İbrahim Cerrah'ın makalesini dosyaya sunduk. Sanıkların tutuklanması talebimiz de reddedildi" diye konuştu.
 
Polis memurlarının avukatlarından Veysel Güler ise, olayda PKK terör örgütünün çocuk unsurunu kullandığını vurgulayarak, "Çocukların toplum içerisindeki masumiyeti göz önüne alınarak bu objenin üzerinde durulmuş, kamuoyu etkilenmeye çalışılmıştır. Haksız bir talebin içerisinde toplumun bazı değer yargıları kullanılarak, bazı çıkarlar elde edilmeye çalışılmıştır. Ölen Uğur Kaymaz'ın ilkokul birinci sınıftaki fotoğrafı kullanılarak kamuoyu aldatıldı. Artık bu hususun açıklığa kavuşturulması gerekir. Bu olay, aslında yargıya intikal etmemizi gereken bir hadiseydi. Baskılar neticesi bu olay, yargıya intikal etti. Memurlar görevlerini yapmışlar ve masumdurlar. Mahkemeden beraat kararı çıkacağına kesinlikle inanıyoruz" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2006 Çarşamba 15:27:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
şenol çakmak IP: 85.104.71.xxx Tarih : 29.11.2006 21:28:33
adalet yerini bulur ve devletimiz ve memurlarımız pkk oyunundan kurtulur.ne mutlu türküm diyene