19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

KKTC’de Ergenekon ters tepti

KKTC’de erken genel seçime 2 gün kala anketler muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi’nin açık ara kazanacağını gösteriyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde erken genel seçim için artık nefesler tutuldu. Seçimde son düzlüğe girilirken ortaya çıkan Denktaş-UBP-Ergenekon bağlantısı iddiaları beklenenin aksine muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi’nin oylarını artırdı. Ergenekon iddialarının ortaya çıktığı 7 Nisan’dan sonra yapılan son ankete göre, Derviş Eroğlu’nun başkanlığını yürüttüğü UBP, oylarını yüzde 44.6’dan yüzde 46’ya yükseltti. Kıbrıs Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin yaptığı ankete göre, Ergenekon olayını gündeme getiren hükümet partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) oyları azaldı. Ankette sonuçlar şu şekilde açıklandı:

n UBP: %46 n CTP: %25.1 n DP: %13.2 n ÖRP: %5.3 n TDP: %6.4 n BKP: %2.7 n HİS: %1.1

Evetle hayır ortak çalışacak

161 bin 373 kayıtlı seçmenin oy kullanacağı seçimde geçerli oyların yüzde 5’ini geçmeyen siyasal partiler milletvekili çıkaramıyor. Sonuçların açıklanmasının ardından UBP’nin tek başına ya da DP ile koalisyon kurarak iktidar olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak başbakanlığı alacak olan Derviş Eroğlu ile AB ve Kıbrıs sorunu konularında kavga içinde olan Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın nasıl çalışacakları büyük merak konusu. Talat’ın CTP’si Annan Planı’na “evet” derken, Eroğlu ve Denktaş ikilisi baba Denktaş ile birlikte yoğun bir “hayır” kampanyası yürütmüştü.

UBP’lilerin seçim afişlerinde CTP ve ÖRP’liler yerden yere vuruluyor. KKTC Başbakanı Soyer’ın hedef alındığı “Muro” afişinde “Nalet olsun içimdeki yalan sevgisine, Nalet olsun içimdeki urum (Rum) sevgisine” ifadeleri kullanılıyor.

Meclise 5 parti giriyor

Pazar günkü seçimlerde HİS ve BKP’nin barajı aşması beklenmiyor. AKP’nin desteğini alan ÖRP de sürpriz peşinde.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP): Genel Başkan ve Başbakan Ferdi Sabit Soyer’in partisi. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın eski partisi. AB’ye üyelik ve 2009 yılının sonunda Kıbrıs sorununa çözüm vaat ediyor.

Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP): Hükümetin küçük ortağı. Dışişleri Bakanı Turgay Avcı liderlik ediyor. TOKİ’yle işbirliği yaparak evsizlere ev vereceklerini ve KKTC’de tahsis edecekleri arazilerde küçük sanayicilere dükkan vereceklerini belirtiyor. AKP tarafından desteklendiği iddia ediliyor.

Ulusal Birlik Partisi (UBP): Genel Başkan Dr. Derviş Eroğlu iktidar olmaları durumunda KKTC’yi serbest bölge haline getireceklerini, sürdürülebilir ekonomi için çalışacaklarını ve tarih kitaplarını tekrar ele alacaklarını kaydediyor.

Demokrat Parti (DP): Eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın oğlu Genel Başkan Serdar Denktaş, KKTC’yi yaşatmak için mücadele edeceklerini, ülkeyi ekonomik krizden kurtaracaklarını söylüyor.

Halk İçin Siyaset Partisi (HİS): Parti başkanı Ahmet Yönlüer’in Başbakan Tayyip Erdoğan’la üniversiteden arkadaş oldukları biliniyor.

Yasemin Hareketi (BKP): Genel Başkanı İzzet İzcan, “Ankara karar verir, Lefkoşa uygular” dönemine son vereceklerini ifade ediyor.

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP): Sosyal Demokrat çizgide. Genel Başkan Mehmet Çakıcı, partisinin avuç açmayan ve kendi ayakları üzerinde duran bir yapı oluşturmak istediğini belirtiyor.

ÖRP’ye seçim otobüsü tepkisi

KKTC’DE milletvekilliği genel seçimine birkaç gün kala seçim otobüsü polemiği devam ediyor. Toplumcu Demokrasi Partisi, hükümetin küçük ortağı Özgürlük ve Reform Partisi’ne AKP desteğiyle gelen seçim otobüsüne tepki gösterdi. Protesto için Bedford marka 1955 model bir otobüsle kampanya yürütmeye başladı. Otobüste 30 tahta koltuk bulunuyor. ÖRP’nin tuvaletli, duşlu, LCD’li seçim otobüsüne tepki gösteren TDP’liler şu açıklamayı yaptı: “Tuvaleti dışarıda, duş almak isteyen varsa Karpaz Altın Plaj sahilinde alabilir” dedi.

“Muro” filminden esinlenen UBP afişlerinde, Başbakan Ferdi Sabit Soyer, Rum lider Dimitris Hristofyas ve Ulaştırma Bakanı Salih Usar’ın fotomontaj görüntüleri kullanılıyor.

Vatan
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2009 Cuma 10:39:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet IP: 88.245.61.xxx Tarih : 17.04.2009 17:23:10

tabi kıbrısta ergenekonun yürümesi için bazı paremetreler ve entrümanlar eksik mesela ergenekonun en önemli ennstrumanı fettullah hoca ve cemaati öyle hakir görmeyin ne bakanlar emniyet müdürleri bürokratlar askerler var içlerinde 14 yıl önce bile  95 te yanına ziyarete gitmiştim de ankara emniyet müdürü ile görüştüğü için bize sadece namaz kıldırdı savdı görüşmedi  yani fettullahsız asla