15
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

KKTC'li 4 kardeş AİHM'ye başvuruyor

KKTC'li dört kardeş, ailelerinin güney Kıbrıs'taki 15 dönüm bağ ile 15 dükkanlı işhanının kendilerine iadesi, uğradıkları maddi ve manevi zararın karşılanması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu. 

Kardeşler, başvurunun "kabul edilebilirlik" incelemesini geçmesi halinde en az 7 milyon Avroluk maddi ve manevi tazminat davası açacak.

Kıbrıslı Türk kardeşler Hasan Hüseyin Çakartaş, Nejla Çağış, Mümin Çakartaş ve Gökçen Bayer'in avukatı Aslı Aksu, AİHM'ye başvurarak, müvekkillerinin Limasol'daki mallarının iadesini talep etti.

Avukat Aslı Aksu, başvurunun, "Türklerin itibarının iadesi" anlamında kabul edilmesi gerektiğini belirterek, davanın açılması halinde AİHM'nin bu konudaki objektifliğinin sınanacağını kaydetti.

Aksu, Rum kesimindeki iç hukuk yollarının tükendiğini, ardından AİHM'ye başvurduklarını söyledi.

Avukat Aksu, müvekkillerinin, 1974 öncesinde Limasol'un önde gelen zenginleri arasında yer alan fabrikatör bir ailenin çocukları olduğunu, Gökçen Bayer'in eşinin Rumlar tarafından kaçırıldığını ve kayıp eşinden halen haber alamadığını; Mümin Çakartaş'ın o dönem işkence gördüğünü; Hasan Hüseyin Çakartaş'ın İngiltere'ye kaçarak bu ülkenin vatandaşlığına geçtiğini, Nejla Çağış'ın ise o dönemde gizlice KKTC'ye girdiğini anlattı.

Bu kişilerin ailesinin mal varlığının savaş sonrasında ellerinden alındığını ifade eden Aksu, dosyanın, mülkiyetlerin iadesi konusunda AİHM'ye yapılan ilk başvuru olduğuna dikkati çekti.

Aksu, bugüne kadar AİHM'ye hep Rum vatandaşlarının KKTC'deki toprakları ve gayrimenkulleri için dava açtığını ve kazandıklarını belirterek, KKTC makamlarının ise Rumların KKTC'deki malları için "Mal Tazmin Komisyonu" kurduklarını, Rumların mallarına ilişkin taleplerini bu komisyon aracılığıyla karşıladıklarını söyledi.

Aksu, "Şimdi Kıbrıslı Türklerin haklarını arama zamanı geldi. Bu hukuki mücadele onların hakkını arama mücadelesidir" dedi.

Aksu, AİHM'ye gönderdiği dilekçede, Rum vatandaşı Titiana Loizidou hakkında verilen ve Türkiye'nin 1,2 milyon dolar tazminat ödemesine hükmedilen kararı da emsal olarak gösterdi.
A.A.
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2007 Salı 09:45:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?