22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Komandolar 155 günde çakı gibi olacak

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ’un terörle mücadelede profesyonel orduya yöneleceklerini açıklamasının ardından gözler, komando tugaylarının profesyonel askerlerden oluşmasına yönelik hazırlıklara çevrildi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda yapılan çalışmaya göre, komando tugaylarının uzman çavuşlardan oluşması, iki şekilde gerçekleşecek. İlk aşamada, hâlâ Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde görev yapan uzman çavuşlar, gönüllü olarak komando tugaylarına kaydırılacak.

İkinci aşamada da bu tugaylara yeni personel alınacak. Mayıs 2008’den itibaren tamamen uzman komando çavuşlardan oluşacak olan komando tugayları, teçhizat açısından da güçlendirilecek.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yürütülen projeye göre, bir uzman komando, 155 günde her türlü operasyona hazır hale getirilecek. Uzman çavuşlar, eğitimlerini Eğirdir, Kırkağaç ve Foça’da alacak. Uzman çavuşlar, zor arazilerde, günde en az 25-30 kilometre yürüyerek, teröristlerle temas sağlayabilecek, çatışmaya girebilecek ve onları etkisiz hale getirebilecek şekilde eğitilecek. Uzman çavuşlar, mayın ve patlayıcı maddeleri tanıma, tespit etme, etkisiz hale getirme, çatışma bölgesinde teröristlerin üzerine yerleştirilen patlayıcılara müdahale etme ve bomba düzenekleri konusunda da eğitim alacak.

HER ŞARTTA SAVAŞ

Uzman çavuşlar, eğitim aşamasında, doğu ve Güneydoğu’yu aratmayan dik, kayalık ve derin çukurlarla bezeli arazilerde komando eğitiminden geçirilecek. Zor şartlarda eğitim alan komandolar, her şart altında savaşabilme yeteneğine kavuşacak. Uzman çavuşlar, gerçek mermilerle atış altında sızma, el bombası atışı, ve teröristin ateş baskısı altında hedefin ateş altına alınabilmesi gibi konularda da eğitilecek. Uzman çavuşlar bin 200 ila bin 800 YTL arasında maaş alacak.

NASIL SEÇİLECEKLER?

Komando tugaylarında görevlendirilecek uzman çavuşlar, en az sekiz yıllık

ilköğretim okulu mezunu ve askerliğini tamamlamış kişiler arasından, yazılı ve sözlü sınavla seçilecek. Adayların, müracaat tarihinde 26 yaşından gün almamış, askerlik eğitimi boyunca Türk Silahlı Kuvvetleri’nin manevi şahsiyetine gölge düşürmemiş, askerliğin şeref ve haysiyeti ile bağdaşmayacak eylemlerde bulunmamış olması gerekiyor. Müracaat edecek kişilerin, TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’ne uygun olarak sevk edildikleri asker hastanesinden, ‘komando olur, paraşütle atlar’ kayıtlı sağlık raporu almaları gerekiyor. Müracaatta bulunan uzman çavuş adayı, yazılı sınavdan başarı ile geçtikten sonra “Fiziki Kabiliyet Yeterlilik Testi” ne de tabi tutulacak.

KARA KUVVETLERİ 2216 YAŞINDA

TÜRK Kara Kuvvetleri 2216. yaşını kutluyor. Cumhurbaşkanı Sezer Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ’a gönderdiği mesajda, ‘iç ve dış tehditlere karşı en önemli güvencemizsiniz’ dedi. Başbakan Erdoğan ise mesajında, kahraman güvenlik kuvvetlerinin, Türk Milleti’nin sarsılmaz vatan sevgisiyle bütünleştiğini ifade etti.

Mutlu ÇÖLGEÇEN / Akşam
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2007 Cuma 06:39:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
galip kara hilal IP: 78.186.120.xxx Tarih : 26.04.2008 14:47:46

valla bitiyorum su türk ordusuna gerci bende türküm :D Allah banada komando olmayı nasip etsin diyor sözümü bitiriyorum