24
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Komşular da risk

Hükümetin, Hürriyet yayınlayınca MİT’e ‘Sızdıranı bulun’ talimatı verdiği MGSB’de yeni bir ayrıntı daha ortaya çıktı. Irak’ın bölünme riski, İran’ın da nükleer faaliyetleri nedeniyle tehdit unsuru olduğu gizli anayasaya girdi.

Ayrıntıları Hürriyet'ten Uğur Ergan imzalı haberi alıntılayarak aktarıyoruz:

HÜRRİYET, basına yansıması olay olan Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nde (MGSB) Yunanistan dışında Türkiye’nin komşu ülkeleri ve diğer bölgesel sorunlarla yapılan değerlendirmelerin de ayrıntısına ulaştı. Türkiye’ye komşu ülkelerle ilgili bölümde en ayrıntılı değerlendirme, Irak ve İran konusunda yapıldı. Irak’ın toprak ve siyasi birliğinin korunmasının tüm bölge ülkeleri için önemine değinilirken, Irak’ta uzun vadede bağımsız bir Kürdistan devleti kurulması yönünde atılacak adımların, beraberinde ciddi tehlikeleri getireceğine işaret edildi.

NÜKLEER FAALİYET

Aynı şekilde İran’ın nükleer faaliyetlerinin insani amaç dışında ilerlemesinin de bir tehdit unsuru olduğu vurgulanırken, bunun ileride bölgeye yeni bir müdahale ortamı yaratmasından endişe edildiği vurgulandı. Bundan dolayı belgede, ‘Her iki ülkenin Türkiye için belirsizlik ve risk yarattığı’ belirtildi.

‘ŞAHAP’LAR TEHDİT

MGSB’de İran’ın yeni ürettiği 1000-1300 kilometre menzilli Şahap 3 füzelerine de dikkat çekildi. İran’ın Şahap 4 ve Şahap 5 çalışmaları yaptığına ilişkin değişik ülke istihbarat birimlerinin duyumlar aldığına işaret edildi.

SURİYE İZLENİYOR

Suriye’deki gelişmelerin de mercek altına alındığı belgede, Kafkaslar’ın bölgedeki doğal kaynak zenginliklerinin transferinde stratejik önemine değinildi. Bölgede huzur ve istikrar yaratılmasının şart olduğu belirtildi.

KIBRIS 1. SIRADA

Belgede Kıbrıs’ta her iki tarafın üzerinde mutabık kalıp kabul edebileceği adil, kalıcı ve yaşayabilir bir çözümün sağlanmasının önemi vurgulanırken, Ada’nın Türkiye’nin güvenliği için ‘birinci derecede’ önem taşıdığı vurgulandı. Buradaki haklardan kesinlikle vazgeçilemeyeceği kaydedildi.

Gelir uçurumu iç tehdit

MGSB’nin ‘iç tehditler’ bölümünde, halkın önemli bir kesiminin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntının yanısıra bölgeler arası gelişmişlik ve gelir dağılımındaki farklılık ile işsizliğin de sıralanması dikkat çekti.

HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2005 Cumartesi 03:14:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?