22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Konferans devam ediyor

Tartışmalı Ermeni konferansına bugün Bilgi Üniversitesi'nde devam ediliyor.

Önce ertelenen sonra mahkeme kararıyla durdurulan Ermeni konferansının iki gününde, Cumhuriyet öncesi dönem, 1900'lü yılların başları masaya yatırıldı.

Yaklaşık 12 saat boyunca tarihçiler, sosyologlar, araştırmacılar, Ermeni sorununu bilgi ve belgelerle katılımcılara anlattılar.

Konferansın açılışında konuşan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Ayşe Soysal, "koşullar bizim ev sahipliğimizi önledi ama asıl önemli olan akademik özgürlüklerin yaşatılmasıdır" dedi.

Konferansta 1915 yılında Anadolu'da yaşananlar konuşulurken zaman zaman tartışmalar yaşandı. Bunlardan birinin tarafı izleyiciler arasında bulunan, Devlet Arşivleri Genel Müdür Yardımcısı Doç. Mustafa Budak'tı.

Mustafa Budak, konferansın tek taraflı olduğuna yönelik eleştirileri savundu ve "resmi söylemi burada savunacak kimse yok" diye konuştu.

Buna karşılık konferansın hazırlık komitesinde yer alan Sabancı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Halil Berktay, karşı görüş savunanların aynı çatı altında bulunmasının şart olmadığını ifade etti. Berktay, "bilimsel tartışma için farklı görüşler aynı çatıda olması gerekli değil" dedi.

Konferansa yönelik en büyük eleştirilerden biri soykırım kelimesinin kullanılması konusuydu. Yurtdışında öğretim görevlisi olarak görev yapan Doç. Taner Akçam, konuşmasında soykırım ifadesini kullanmadan dönemin İçişleri Bakanlığı belgelerine dayanarak, Ermenilere yönelik tehcir emri verildiğini ve imha kararı alındığını savundu.

Altı oturumluk toplantıya yabancı basın mensupları da ilgi gösterdi. İzleyiciler arasında ABD, İngiltere, Almanya, Katar ve Ermenistan'dan gazeteciler vardı.

KONFERANSA İLİŞKİN GÖRÜŞLER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan:

Başbakan Erdoğan, "özgürlükler, karşı düşünceleri hazmedemeyenlerin, karşı düşüncelere saygı duymayanların olduğu yerde yeşermez" diyerek mahkemenin konferansı durdurma kararını eleştirdi.

Yargı makamının Ermeni konferansına katılacak konuşmacıların kariyerini tartışma hakkının olmadığını da vurgulayan Erdoğan, "sponsoru kimdir, parası nereden geliyor, mahkeme bunu da araştıramaz. Bunu gerekirse rektörü yapar YÖK yapar" diye konuştu.

Erdoğan, "durumdan vazife çıkarma mantığının hortlatılması mümkün değil" ifadelerini de kullandı.

Düşünce ve inançlara güveniliyorsa bu tür özgürlüklerden korkmamak gerektiğini fade eden Erdoğan, "verilmiş olan kararı Tayyip Erdoğan olarak ben, asla tasvip etmiyorum. Bunu kabul etmem mümkün değil. Ben özgürlüklerin en geniş anlamda yaşandığı bir ülkede yaşamak istiyorum" dedi.


CHP Genel Başkanı Deniz Baykal:

Konferansın yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren CHP lideri Baykal, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de her konunun konuşulduğunu, herkesin her türlü düşüncesini söylediğini belirtti.


Baykal, "bu düşünceler Türkiye'nin yararınadır, zararınadır bunun değerlendirmesini toplum yapacaktır. Hiçbir kimsenin düşüncesini peşinen söyleme hakkını ortadan kaldırmak, hukuk devletinede, demokrasiye de sığmaz, hukuk devletiyle de demokrasiyle de bağdaşmaz'' dedi.

.
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2005 Pazar 10:56:14
Güncelleme :25 Eylül 2005 Pazar 11:06:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yüksel gider IP: 81.215.66.xxx Tarih : 25.09.2005 11:58:06
konferansa ermeni konferansı denmesini doğru değildir.birde konferansı tek taraflı değil.devletin bir yetkilisininde bulunmaması bir noksanlıktır.ama burda ermenileri mutlu etmek için bir konferans yapılıyorsa doğru değildir.çünkü belgelere baktığımızda ermeniler katliam yapmışlardır. bunu ispat etmekte devletin arşivindeki belgelerdir.bu belgelerinde kullanılması gerekmektedir. taraflı ve siyasi bir konferans olması doğru değildir.objektif ve ermeni bilimciler ile türk bilimcilerinin belgelerle ortaya yatırması gereken bir konferans olmalıdır diye düşünüyorum. yüksel gider