15
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Kopan bacağa 150 bin YTL tazminat

İZMİR'in Bornova İlçesi'nde 5 yıl önce, 12 yaşındaki ilköğretim okulu öğrencisi Öznur Koç'a çarparak sol bacağının kopmasına neden olan harç kamyonunun şoförü ve bağlı bulunduğu şirket, Koç ve ailesine yasal faiziyle birlikte 84 bin YTL'si maddi, 66 bin YTL'si manevi olmak üzere toplam 150 bin YTL tazminat ödemeye mahkum edildi.

2002 yılı Şubat ayında meydana gelen kazada, ablası Demet Koç ve ikizi Özlem Koç'la, okudukları Şehitler İlköğretim Okulu'ndan, Yeşilova Semti'ndeki evlerine gitmek üzere Kamil Tunca Bulvarı'ndan yolun karşısına elele tutuşup geçmek isteyen Öznur Koç'a, Fatih Gökoğlu'nun kullandığı 35 AKV 37 plakalı harç kamyonu çarptı. Kazada kamyon tekerinin ezdiği Öznur Koç'un sol bacağı diz üstünden koparken, ablası ve ikizi hafif yaralı kurtuldu.

Tutuklanan kamyon şoförü Gökoğlu hakkında, Bornova 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde ‘Tedbirsizlik ve dikkatsizlikle yaralanmaya neden olmak’ suçundan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Duruşmadaki ifadelerinde kazada kusurunun olmadığını ileri süren kamyon Şoförü Fatih Gökoğlu, “Kavşağa yaklaşırken kırmızı ışık yandığını görünce yavaşladım. Tekrar yeşil ışık yanınca hareket edip yoluma devam etim. Bu sırada servis aracının önünden elele tutuşmuş üç çocuk birden önüme fırladı. Direksiyonu sağa kırıp fren yaptım. Ama çarpmaya engel olamadım” dedi. Gökoğlu ilk duruşmada tahliye edildi.

Bilirkişi Aytaç Oyan'ın raporunda sanığın sekizde altı, Adli Tıp Kurumu'ndan gelen raporda ise sekizde dört oranında kusurlu olduğu, mağdurenin 60 gün iş gücünden mahrum olduğu belirtildiı. 45 gün tutuklu kalan Gökoğlu, yapılan yargılama sonucu 3 ay hapis ve 109 YTL para cezasına çarptırıldı. Ayrıca sanığın duruşmalarda gözlemlenen tutum ve davranışına göre işlediği suçtan pişmanlık duyduğuna ilişkin vicdani kanaat oluşmadığından, para cezasına çevrilip ertelenmesi talebi reddedildi.

TAZMİNAT DAVASI AÇTILAR

Olayın ardından acılı baba Kasım Koç, eşi Gülperi ve çocukları adına avukatları Bülent Öztürk aracılığıyla İzmir 4'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde şoför Fatih Gökoğlu ve çalıştığı şirket hakkında maddi ve manevi toplam 117 bin YTL'lik tazminat davası açtı. Avukat Bülent Öztürk dilekçesinde şunları söyledi:

“Kamyon şoförü üç kardeşe dikkatsiz bir şekilde çarptı. Kaza sonrası Öznur'un sol bacağı diz üstünden kesildi. Küçük bedeniyle uzun süre komada kaldı. Kazadan dolayı derin acılar ve büyük ızdıraplar çekti. Bacağının kesildiğini bir türlü kabullenmek istemiyor. Kazadan önce gülen oynayan, evin neşe kaynağı olan Öznur'un bu sitem dolu bakışları, gülmeyen gözleri anne ve babayı çocuklarına her bakışlarında kahretmektedir. Acı ve ızdırabı, küçük bedenine rağmen geçirdiği ameliyatlar sonucu yaşadığı fizyolojik acının kelimelerle tarif edilmesi mümkün değildir.”
Bugüne kadar birçok kez ameliyat olduğunu ve bundan sonra Öznur'un yaşamını protez bacakla devam edeceğini belirten avukat Bülent Öztürk, “Kaza onun tüm hayalini yıktı. Küçük bedeni, gücünü önemli ölçüde kaybetti. Kaza sonrası okuluna uzun süre ara verdi. Tedavi ücretlerinin çoğunu aile kendi karşıladı. Bu nedenle kamyon şoförü ve şirketinden aile adına toplam 117 bin YTL tazminat istiyoruz” dedi.

KARŞI TARAF AİLEYİ SUÇLADI

Şoför Fatih Gökoğlu ve şirketinin avukatları Alev Sağbaş, Necdet Akman ve Bahar İyidoğan ise mahkemeye verdikleri cevap dilekçesinde olayda kusurlarının olmadığını belirtip, ailenin okula giden çocuklara trafik dersi vermedikleri için suçlu olduklarını ve istenen tazminatın zenginleşmeye yönelik olduğunu savunarak davanın reddini talep etti.

KOŞMA HAYALİ SÖNDÜ

Özel bir şirkette çalışan baba Kasım Koç ise, kazadan sonra kızının halini gördükçe çok üzüldüğünü ve eşinin psikolojik tedavi gördüğünü söyledi. Öznur'un evlerinin neşe kaynağı olduğunu da belirten Kasım Koç şöyle devam etti:

“Kazadan sonra karşı taraftan kimse kapımızı çalmadı. Bu bizi daha da çok üzdü. Bizim amacımız para kazanmak değil. Alacağımız tazminatla kızımın geleceğini garantiye almak. Okula gitmekte zorlanıyor. Hiç olmassa ona akülü araba alabiliriz. Akranları gibi yürüyüp koşmak istiyor. Ama bunun imkansız olduğunu bir türlü inanmak istemiyor. Bu kaza bizi bitirdi. İkizine baktıkça gözleri doluyor. Protezin her yıl değişmesi gerekiyor. SSK paranın tamamını ödemiyor. Çoğunu cebimizden ödüyorum. Borçla yeni protez alabiliyoruz.” dedi.

Öznur Koç ise “En büyük isteğim atlet olup, Süreyya Ayhan gibi koşmaktı. Beni herkesin alkışlayacağını hayal ediyordum. Ama malesef bu kaza her şeyimi alıp götürdü. Artık yürüyememek beni çok üzüyor. Dışarıda oynayan arkadaşlarıma pencereden baktıkça gözlerim doluyor” diye konuştu.

150 BİN YTL TAZMİNAT

İzmir 4'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen yargılama sonunda hakim, olayda kusurlu bulduğu şirket şoförün, Öznur Koç'un ailesine yasal faiziyle birlikte 84 bin YTL'si maddi, 66 bin YTL'si manevi olmak üzere toplam 150 bin YTL tazminat ödemesine hükmetti. Şirket ve şoförünün avukatlarının, kararı temyiz edecekleri belirtildi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2007 Salı 14:48:03
Güncelleme :13 Şubat 2007 Salı 14:49:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?