26
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Korku filmi gibi!

Çekirge istilası!

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesi'nde çekirgelerin istila ettiği köylerde, ilaçla mücadele başladı. Ekipler ilaçlama çalışmalarında da zorlanıyor.

Çaycuma'nın Kadıoğlu, Taşçılı, Yeniköy ve Kahvecioğlu, köylerini çekirgeler istila etti. Tarla ve arazileri istila eden çekirgeler, yollara ve evlerin duvarlarını da sardı. Kadıoğlu Köyü'nde oturan Faik Oral isimli köylü çekirgelerin hayvanların sırtlarını da yediğini ileri sürürken, "Evlerin içine kadar giriyorlar. Hayvanların sırtlarını yiyorlar. Odalar çekirge doluyor" dedi.

Yetkililerin çekirge sorununa çözüm bulmasını isteyen Kadıoğlu Köyü sakinlerinden Güler Cura isimli bir köylü de, " Biberlerimi fasulyelerimi, domateslerimi hep yediler. Her tarafı çekirgeler sardı.Bu işe bir an önce çözüm bulunsun" diye konuştu. Yolları ve evlerin ilaçlandığını belirten Taşçılı Köyü Muhtarı Sadullah Beklem'de, yolların ve evlerin ilaçlandığını ama tarlaların ilaçlanmadığını ifade etti.

Çekirgelerle mücadele etmekte zorlandıklarını vurgulayan Çaycuma İlçe Tarım Müdürü Aydın Çelik'de, ilaçlamaya rağmen çekirgelerden tamamen kurtulamadıklarını kaydetti.

Çekirgelerden alınan numuneler sonucunda İtalyan çekirgesi olduğunu belirlediklerini anlatan Çelik, "Çekirgenin şu anda 3. ergen dönemi yaşanıyor. Bu nedenle ilaçlamanın pek etkin bir rolü olmadığı bilinmektedir. İlaçlamanın etkili olabilmesi için çekirgenin çıkış yerlerinin bilinmesi gerekmektedir. Bu da Mayıs ayının ilk haftasında tespit edilebilir. İlaçlama da Mayıs ayının ilk haftası yapılsaydı etkin olurdu. Vatandaşların yoğun müracaatı üzerine biz yine de ilaçlama çalışmalarına başladık. Şuana kadar sadece çekirgelerin sayısında azalma gözlendi" diye konuştu.

Çaycuma Kaymakamlığı, İl Özel İdaresi ve Tarım İlçe Müdürlüğü tarafından başlatılan ilaçlama çalışmaları kapsamında, 4 köydeki ev, bahçe, tarla ve arazilerin sürekli ilaçlanacağı belirtildi.


 

 

 

 

iha
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2009 Pazartesi 16:59:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?