16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Korkulan olmadı sağduyu galip geldi

Örste demir döven ve yumurta tokuşturan Erdoğan, birlik mesajı verdi. DTP'nin Diyarbakır'daki etkinliğine ise Leyla Zana damgasını vurdu. Programda yer almamasına rağmen kürsüye çıkan Zana, Kürtçe ve Türkçe bir konuşma yaptı. Bölünmenin 'sanal bir korku' olduğunu söyleyen Zana, Kürtlerin Çanakkale ve Kıbrıs'ta kendilerini ispatladığını belirtti. Konuşmasının Kürtçe bölümünde ise terör örgütünün elebaşısı için 'yüzümüzün akı' ifadesini kullandı: "Üç yoldaşımız var. Birincisi Talabani, diğeri Barzani, üçüncüsü de Başkan Apo'dur. Üçüne de minnet duyuyorum."


BAHARIN GELİŞİNE COŞKULU KUTLAMA


MERSİN

Demokratik Toplum Partisi Mersin İl Başkanlığı tarafından organize edilen Nevruz kutlamaları olaysız sona erdi. Metropol Miting Alanı'ndaki kutlama yerinde bazı gruplar bölücü terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan resimleri ile propaganda yapmaya çalıştı. Kutlamalara katılan bazı gruplar ise kendi aralarında kavga ederken, kutlamalar sonrasında taşkınlık çıkaran 41 kişi polis tarafından gözaltına alındı. 











ÖZBEKİSTAN

Nevruz Bayramı, tüm Türk dünyasında coşkuyla kutlandı. Özbekistan'da bu yıl da aynı heyecan yaşandı. Başkent Taşkent'te yapılan Nevruz kutlaması etkinliği renkli görüntülere sahne oldu. Kalabalık, seçkin bir davetli kitlesinin iştirak ettiği kutlama şöleni, Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un alana gelmesiyle başladı.












AZERBAYCAN

Azerbaycan'da yapılan Nevruz kutlamaları da renkli görüntülere sahne oldu. Azeriler, havanın yağışlı olmasına rağmen kutlamalara yoğun ilgi gösterdi. Sergilenen halkoyunlarında gençler, baharın simgesi olarak ellerinde taşıdıkları tabaklardaki çimleri Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e takdim etti.











IRAK

Iraklı Kürtler, önceki gece başlayan Nevruz'u bayram havası içinde kutluyor. Nevruz Bayramı nedeniyle Erbil kentinin değişik bölgelerinde ateşler yakıldı, halaylar çekildi. Kutlamalarda herhangi bir olay yaşanmadığı bildirildi. Kürt yönetiminin etkili olduğu bölgelerde ise 3 gün tatil ilan edildi.











ALMANYA

Almanya'nın başkenti Berlin'de Nevruz kutlamalarında, terörist başı Abdullah Öcalan'ın destekçileri PKK'yı simgeleyen bez parçaları ve Öcalan posterleri taşıdı. Kutlamalara katılan yaklaşık 2 bin kişilik grup, zafer şarkıları söyleyerek, Nevruz Bayramı'nı kutladı. Kutlamalarda kadınlar yine ön saftaydı. 














Baharın müjdecisi olarak bütün yurtta kutlanan Nevruz Bayramı'nda korkulan olmadı. Haftalardır yapılan sağduyu çağrıları amacına ulaştı ve kutlamalar olaysız geçti. Zaman zaman açılan yasadışı pankart ve atılan sloganlar da kutlamalara gölge düşürmedi. Yaşanan ufak tefek hadiselerde tertip komitelerinin sağduyu çağrıları etkisini gösterdi ve olaylar büyümeden önlendi.

Adana'da Mimar Sinan Kültür Parkı'nda düzenlenen Nevruz şenlikleri olaysız geçti. Açık Hava Tiyatrosu'nun çimleri üzerine ateş yakan gençler, ateşin üzerinden atlayarak Nevruz'u kutladı. Siirt'teki kutlamalar sırasında kısa süreli bir arbede yaşandı. Bazı gruplar polis noktalarına taş atttı. Polis, taş atan gruba karşı göz yaşartıcı bomba atarak karşılık verdi. Olay kısa sürede kapandı, kutlamalar kaldığı yerden devam etti.

Diyarbakır'daki Nevruz kutlamaları sırasında küçük çaplı olaylar yaşandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in konuştuğu sırada teröristlerin posterini çıkaran 3 kişi, polis tarafından gözaltına alınmak istendi. O sırada grubun içerisinden polise taş atıldı. Yaklaşık 5 dakika süren gerginliğin ardından olaylar yatıştırıldı.

Mersin'de DTP tarafından düzenlenen kutlamalarda iki grup arasında bıçaklı kavga çıktı. Kavgada 2 şahıs yaralandı. Kutlamalarda terörist başı Abdullah Öcalan posteri ve PKK'nın sözde bayrağı açıldı. Alanda, 2 bin 600 polis görev yaptı. Şırnak'ın Uludere ilçesinde gerçekleştirilen Nevruz kutlamaları sırasında bir vatandaş, rastgele açılan ateş sonucu yaralandı.

İtalyanlardan Apo sloganı

Batman'da da nevruz etkinlikleri olaysız tamamlandı. Kültür Mahallesi'nde gerçekleştirilen kutlamaları izlemek üzere Almanya ve İtalya'dan da 2 heyet geldi. Kalabalık arasından bazı grupların zaman zaman Öcalan posterleri ve PKK'yı simgeleyen bez parçaları açarak slogan attıkları görüldü. Mardin'in Kızıltepe ilçesinde yapılan kutlamalar da olaysız tamamlandı.

Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı kutlamalarda sağduyu hakimdi. Şanlıurfa'daki kutlamalarda bir grup DTP'li tarafından Öcalan'ın posterleri açıldı, sloganlar atıldı. Olaysız tamamlanan Hakkari, Elazığ, Osmaniye, Yozgat, Bitlis ve Rize'deki kutlamalarda da birlik ve beraberlik mesajları verildi.

Toplam 163 kişi gözaltına alındı

Türkiye genelinde 35 il ve ilçede 56 yerde gerçekleştirilen Nevruz etkinliklerine 265 bin kişinin katıldığı bildirildi. Etkinliklerde 163 kişi gözaltına alındı. İstanbul'da 80, Diyarbakır'da 32 kişinin gözaltına alındığı belirtilirken, Siirt'te 7, Batman'da ise 11 kişi hakkında da yasal işlem yapıldı.
Zaman
Yayın Tarihi : 22 Mart 2007 Perşembe 04:28:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İSMAİL KOÇ IP: 88.230.64.xxx Tarih : 22.03.2007 10:28:40
Korkulan olmadı diye yazdığınız başlığa sitemim var..! Yaygarayı birazda siz gazeteciler yapıyorsunuz! HÜSEYİN ÇAVUŞUN hanına sığınan gazetecilere benziyorsunuz!