22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Korsana, kaçağa prim vermeyin

TÜRKİYE 22 Temmuz'da sandığa gitmeye hazırlanıyor. Gündem terörle mücadele ve sınır ötesi operasyona kilitlendi. Bir yandan her gün şehit cenazelerinin gelmesi, bir yandan Irak ve ABD yönetimleriyle yaşanan gerginlik, bir yandan da devletin zirvesindeki tartışmalı sözler sinirleri iyice geriyor. Başbakan, dışarıda değil önce içeride terörle mücadele edilmesi gerektiğini söylüyor.

Silahlı kuvvetler, operasyon için siyasi iradeyi görmek istiyor. Muhalefet partileri, hükümeti askerle değil Barzani ve ABD ağzıyla konuşmakla suçluyor. Yani ortalık toz duman...

MGK, 20 HAZİRAN'DA TOPLANACAK

Geçen hafta yapılan güvenlik zirvesinde halen sınırın Irak tarafında bulunan ve sayıları 2 bini bulan Türk birliklerinin takviye edilerek, 15 kilometre derinliğinde bir tampon bölge oluşturulması seçeneği ağırlıklı olarak ele alındı. Toplantıda sınır güvenliğini sağlamaya dönük fiziki engel oluşturmak üzere düşünülen baraj ve su hendekleri yapımının hızlandırılması için 200 milyon YTL ek kaynak ayrılması da kararlaştırıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack ise tampon bölge oluşturulması konusunda, Washington'un bu fikri destekleyeceğinden emin olmadığını söyledi. Bu arada Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığında 20 Haziran Çarşamba günü toplanacak. Askerler tarafından, terörle mücadele konusunda yürütülen çalışmalar ve Kuzey Irak'taki terör unsurlarının faaliyetlerine ilişkin kurula bir rapor sunulacağı belirtiliyor.

300 MİLYAR DOLARLIK TERÖR MALİYETİ

Türkiye, son 22 yılda yaklaşık 46 bin terör eylemine sahne oldu. 1984'ten beri terör nedeniyle hayatını kaybedenlerin 37 bin kişiyi bulduğu belirtiliyor. Resmi rakamlara göre, terör eylemlerinin Türkiye'ye doğrudan maliyeti 100 milyar dolardan fazla. Dolaylı maliyetlerle birlikte zararın 300 milyar doları bulduğu söyleniyor...

Yeni bir terör dalgasının Türk ekonomisini birçok yönden etkileyeceğini düşünen uzmanlar, gerek turizm gibi sektörlerin gerekse de yatırımların etkileneceğini vurguluyorlar. Paranın güvenliğe akmasının ekonomide ciddi daralma, işsizliğin artışı, üretime değil tüketime yöneliş şeklinde sonuç vereceği belirtiliyor.

GLOBAL TERÖR MALİYETİ 1.5 TRİLYON DOLAR

Bütün dünyayı tehdit eden terörü kaynaklarından kurutmak aslında o kadar da kolay değil. Çünkü sadece silahlı kaynakları değil, aynı zamanda ekonomik kaynakları da kurutmak gerekiyor. Oysa sokakta mendil satan çocuktan korsan kitaplara, otoparka kadar yaygın ve küçük bir kaynaktan uluslararası şirketler ve devletlerin de içinde yer aldığı büyük kaynaklara kadar geniş bir yelpazede terör destekleniyor. Dünyada terör hareketlerinin bütçesi hakkında çeşitli rakamlar konuşuluyor.

Kimilerine göre bu rakam global hasılanın yüzde 5'ini oluşturuyor. Kimileri bu yapının 1.5 trilyon doları bulduğunu söylüyor. Ancak uzmanlar terör hareketleri için yıllık harcanan kaynağın 100 milyar dolardan aşağı olmadığı görüşünde birleşiyor.

Uzmanlar dünyada dolaşan 1 trilyon dolar civarındaki kara paranın dörtte birinin terörün finansmanında kullanıldığını belirtiyor. Teröre bağlı olarak devletlerin savunma amaçlı harcamaları da arttığından, fatura her geçen gün kabarıyor. Ordu, polis, istihbarat olarak ABD'nin yıllık güvelik harcamasının yaklaşık olarak 700800 milyar doları bulduğu belirtiliyor.
Sabah
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2007 Cuma 21:23:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?