15
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Köylüler suyu kesti kefaller telef oldu

Doğaya karşı duyarsızlık, dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan inci kefalleri için de bir faciaya dönüştü.

Derelere yumurtlayıp Van Gölü’ne dönmekte olan balıklar, çiftçilerin dere sularını kesmesi yüzünden Bendimahi Çayı’nın 25 kilometresi boyunca katledildi.

VAN Gölü’nden yaklaşık 2 ay önce üremek için derelere ’uçarak’ akın eden milyonlarca inci kefali balığından binlercesi göç yolunda öldü. Dere suyunun tarım arazileri için kesilmesiyle artan su sıcaklığı ve oksijenin tükenmesiyle en önemli üreme bölgesi olan Muradiye İlçesi’ndeki Bendimahi Çayı’nın 25 kilometrelik kıyısındaki ölü balıklar doğa faciasını gözler önüne serdi.

Dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan inci kefalı balığı, üremek için göç ettiği derelerden tekrar Van Gölü’ne dönemedi. Binlerce balık uçarcasına zıplayarak, göç edip yumurta bırakmak için girdiği derelerin suyunun köylüler tarafından kesilmesi sonucu oksijensizlik ve su sıcaklığının artması sonucu öldü. Yaklaşık 500 milyon balığın üremek için göç ettiği en önemli derelerden biri olan Bendimahi Çayı’nın kıyısı cansız balıklarla doldu. Bendimahi Çayı’nın geçtiği Karahan, Yalındüz ve Balaklı Köyü’nün 25 kilometrelik kıyıları ölü balıklarla dolunca kötü koku köylüleri rahatsız etti.

ÖLÜMLER SÜRÜYOR

Köylüler binlerce ölü balığı küreklerle temizlemeye çalışırken, yıllardan bu yana inci kefalı balığı konusunda araştırmalar yapan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, katliamın ihmal ve duyarsızlıktan kaynaklandığını söyledi.

Son günlerde yaşanan sellerin etkisini kaybetmesiyle balıkların yoğun olarak akarsulara akın ettiğini belirten Prof. Sarı, "Köylüler de dere suyunu tarım arazileri için kesti. Bunun sonucunda dere suyunun ısısı artınca sudaki oksijen azaldı. Böylece balıklar öldü. Burada köylülerin ve yetkililerin duyarsızlığı var. Bunun üzerinde önemle durulmalıdır. Dere suyunun debisi biraz artırılarak 1 Temmuz’a kadar böyle sürmesini sağlayacağız. Şu anda Bendimahi Çayı’nda ölümler devam ediyor" dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2007 Pazar 08:43:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?