16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Kral tacını, polise satmaya çalıştılar

MANİSA'da, alıcı görünümündeki polislere, M.S. 1'nci Yüzyıl'a ait defne yapraklarıyla süslü altın kral tacını satmaya çalıştıkları ileri sürülen T.Ç. liderliğindeki tarihi eser kaçakçıları K.S., S.T., A.N.Ö. ve İ.Ç. gözaltına alındı.

Zanlıların üzerlerinde yapılan aramalarda, Bergama Krallığı Dönemi'nden kalma olduğu tahmin edilen tarihi kolye, küpe ve vazo da ele geçirdi. Polis yetkilileri, saf altından yapılma ve paha biçilemez değerde olduğu sanılan kral tacı ile diğer tarihi eserlerin Manisa Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'ne teslim edileceğini bildirdi.

Bir ihbarı değerlendiren Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, T.Ç. ile arkadaşları K.S., S.T., A.N.Ö. ve İ.Ç.'nin İstanbul'dan Manisa'ya gelerek ellerindeki tarihi eserler için alıcılarla Manisa'da buluşacaklarını belirledi. Alıcı gibi davranan polis ekipleri, zanlılarla altından yapılma, etrafı defne yapraklarıyla süslenmiş bir kral tacı, üzerinde renkli taşlar bulunan iki altın küpe, bir kolye ve bir içki kadehi için önce pazarlık yaptı. Tarihi eserlerden en değerlisi olduğu tahmin edilen kral tacı için 75 bin dolara almak için pazarlık yapan alıcı görünümündeki polisler, pazarlığın olumsuz sonuçlanması üzerine gerçek kimliklerini açıklayarak, kaçakçı zanlıları gözaltına aldı ve ele geçirilen tarihi eserlere el koydu.

Polisin uzmanlara kontrol ettirdiği tarihi eserlerin, saf altın oldukları belirlendi. Kral tacının, üzerlerindeki figürlerden M.S. 1'nci yüzyılda Ege Bölgesi'nde hüküm süren Bergama Krallığı'na ait olabileceği üzerinde durulduğu belirtildi. Diğer kolye, küpeler ve vazonun da, taç ile birlikte aynı yerden çıkarılmış olabileceği belirtildi.

Zanlılar ilk sorgularında, satmaya çalıştıkları malzemelerin tarihi eser olduğunu bilmediklerini öne sürdü. Gözaltına alınan tarihi eser kaçakçısı T.Ç., K.S., S.T., A.N.Ö., ve İ.Ç.'nin yarın adliyeye sevk edileceği öğrenildi. Tarihi eserlerin de incelenmek üzere Manisa Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'ne teslim edileceği belirtildi.



Hürriyet
Yayın Tarihi : 22 Mart 2007 Perşembe 09:48:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?