28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Kretschmer'den sert sözler

AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Kretschmer, ``Askeriye üzerinde, hükümet ve meclis denetiminin artırılması konusunda atılması gereken adımlar var. Aynı zamanda silahlı kuvvetler bütçesinin denetime açık, şeffaf hale getirilmesi beklentiler arasında`` dedi.

Büyükelçi Kretschmer, Adana Ticaret Odası`nın evsahipliğinde düzenlenen ``AB Bilgi Ağı Eğitim Semineri``nde yaptığı konuşmada, son dönemdeki reformların çok önemli olduğunu, Türkiye`nin uygulama alanında da çok daha başarılı olması gerektiğini ifade etti.

Kretschmer, şöyle konuştu: ``Politik bakımdan reformların devam etmesi gerekiyor. Rehavete yer yok. Ekonomik, yapısal reformların devam ettirilmesi gerekir. AB ile müzakereye başlama süreci, Türkiye`nin siyasi kriterleri yeterince yerine getirdiği gerçeğiyle açılmıştı. Ancak, bu kriterlerin tamamıyla yerine getirdiği anlamına gelmiyor. Halen mevzuat tarafında yapılması gereken önemli reformlar ve bunların uygulamada gerçekleşmesi için atılacak adımlar var.``

Yargı reformunun tüm reform sürecinin en önemlilerinden biri olduğunu belirten Kretschmer, ``Yargı reformuyla ilgili atılacak adımların tamamı atılmadı, sürecin sonuna gelinmedi. Bu, sadece siyasi değil, ekonomik sonuçları da olan bir meseledir. Türkiye tarafında da pek çok kişi ve çevre, daha iyi bir yargı sistemi olması gerektiğinde hem fikir`` dedi. Kretschmer, komisyonun geçen yılki raporunda, sivil-asker ilişkisinde de yeni reformlar gerekliliği ile ilgili tespitlerde bulunduklarını ifade ederek, bu konuda önemli gelişmeler kaydedildiğini ancak, AB`ye tam üyelik için yapılması gerekenler bulunduğunu söyledi.

Büyükelçi Kretschmer, şöyle konuştu: ``Son bir kaç yılda, sivil-asker ilişkilerinde mevzuattaki düzenlemeler ve askeriye üzerindeki sivil denetimin artırılması konusunda önemli adımlar atıldı. Ancak, askeriye üzerinde, hükümet ve meclis denetiminin artırılması konusunda atılması gereken adımlar var. Aynı zamanda silahlı kuvvetler bütçesinin denetime açık, şeffaf hale getirilmesi beklentiler arasında. Bütün bunlar katılım ortaklığı çerçevesinde dile getirildi.`` Kretschmer, gazetecilerin, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt`ın adının ``Şemdinli Olayları`` ile ilgili iddianamede yer almasıyla ilgili sorusu üzerine, ``Kuşkusuz başlatılmış bir adli süreç konusunda herhangi bir görüş bildiriminde bulunamam`` dedi.

aa
Yayın Tarihi : 20 Mart 2006 Pazartesi 15:28:23
Güncelleme :20 Mart 2006 Pazartesi 15:41:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?