22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Kritik geziye kalabalık heyet

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terörle mücadele, sınır ötesi operasyon ve Ortadoğu’daki son gelişmelerin masaya yatırılacağı kritik Washington gezisine kalabalık bir heyetle gidiyor.

5 Kasım’da gerçekleştirilecek ABD gezisine Başbakan Erdoğan’ın talebi üzerine Washington’a Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun başkanlığında generallerden oluşan 5 kişilik askeri kurmay heyeti de götürülüyor. Genelkurmay heyetiyle birlikte çok sayıda diplomat, uzman ve stratejistin aralarında bulunduğu Türk heyetini Washington’a taşıyacak olan ANA uçağına, diğer gezilerden farklı olarak bu kez gazeteci alınmayacak.

SAYGUN BAŞKANLIK EDECEK

İstanbul'da 3 Kasım günü yapılacak olan ‘Irak’a Komşu Ülkeler Zirvesi’ne katılacak olan Başbakan Erdoğan, cumartesi günü akşam saatlerinde İstanbul’dan Washington’a hareket edecek. Washington temaslarında Erdoğan’a Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış’ın yanı sıra Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun ile Genelkurmay Başkanlığı’ndan 3 general eşlik edecek.

GÖRÜŞMELERE GİRECEKLER

Erdoğan'la birlikte Washington’a gidecek heyette, aynı zamanda Başbakan Erdoğan’ın askeri danışmanlığını yürüten Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Nusret Taşdelen’in yanı sıra Genelkurmay Plan ve Prensipler Daire Başkanı Tümgeneral Kenan Koçak’ın da yer alacağı öğrenildi. Askeri heyete temasları sırasında Türkiye’nin Washington Askeri Ateşesi de eşlik edecek. Askeri yetkililerin Başbakan Erdoğan’ın ABD Başkanı Bush ile yapacağı heyetlerarası görüşmede de yer alması bekleniyor.

İLİŞKİLERİN KADERİ ÇİZİLECEK

Başbakan Erdoğan’ın, ABD Başkanı George W. Bush ile yapacağı görüşmede Türkiye’nin sabrının taştığını vurgulayacağı ifade ediliyor. PKK’nın elindeki ABD silahlarıyla ilgili belgeler bir kez daha ABD yönetimine sunulacak. Erdoğan, önceki gün AK Parti Grubu’nda ABD ziyareti ile ilgili yaptığı değerlendirmede muhataplarına vereceği mesajlarını şöyle sıralamıştı: Türkiye, şimdi kendisine yönelen terör örgütüne karşı uluslararası camianın ve dost ülkelerin de aynı net, samimi duruşu sergilemesi, somut adımlar atması gerektiğini düşünmektedir ve bunu kendilerine ifade edeceğiz. Türkiye, kendi göbeğini kendi kesme noktasına gelmiştir, kendini koruyacak güç ve kararlılığa da sahiptir. Bunu da herkesin iyi anlaması gerekir. PKK terörü, herkes için bir samimiyet testidir. Bu test, bölgenin de, bundan sonraki ilişkilerimizin de kaderini belirleyecek önemde olduğunu da ifade edeceğiz.

ÇANTADA NELER VAR

BAŞBAKAN Erdoğan’ın ABD Başkanı Bush ile yapacağı görüşmede Türkiye’nin Kuzey Irak’a yönelik askeri operasyonu ile ilgili alternatifli öneriler yer alacak. ABD’nin bu önerilerden birine mutlaka ‘evet’ demesinin gerekliliği anlatılacak.

Bu önerilerin başında ‘Türk askerleri, Kandil Dağı’nı da içine alan bölgeye kapsamlı ve uzun süreli operasyon düzenlesin’ planı yer alacak.

Irak’tan Türkiye’ye geçişin önlenmesi için Türkiye’nin, Kandil Dağı’nın eteklerini de içine alacak bölgeye konuşlanması, gerekirse Türkiye sınırının bu bölgeyi kapsayacak şekilde genişletilmesi gündeme getirilecek.
Başbakan ayrıca, terör örgütünün ele başları arasında yer alan Murat Karayılan, Cemil Bayık gibi lider kadronun yanı sıra isimleri Irak’lı yetkililere de verilen 153 teröristin teslim edilmesini istemesi bekleniyor.

Türk ve ABD askerlerinin ortak operasyon düzenlemesi fikrinin de görüşmelerin seyrine göre gündeme getirilebileceği ifade edilirken, ABD’nin, ‘Biz tek taraflı operasyon yapıp, K. Irak’ı PKK’dan arındıralım’ önerisi getirmesi durumunda, ‘PKK’nın lider kadrosunu mutlaka bize vermeniz gerekir’ kartının masaya sürülmesi bekleniyor.

Saygun ABD’den yeni döndü

GENELKURMAY 2. Başkanı Orgeneral Saygun, geçen hafta sonunda ABD’de askeri yetkililer ile üst düzey temaslarda bulunmuştu. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’da ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı Oramiral Edmund Giambastiani ile bir araya gelen Saygun, ABD Savunma Bakan yardımcısı Peter Rodman ve ABD Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Richard Cody ile de biraraya gelmişti. Orgeneral Saygun, önceki gün Ankara’ya dönmüştü.

Erdoğan’la birlikte Washington’a gidecek heyette, Başbakan Erdoğan’ın askeri danışmanlığını da yapan Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Nusret Taşdelen’in yanı sıra Türkiye’nin Lübnan’a asker gönderdiği süreçte Korgeneral Taşdelen’le birlikte önemli görevler üstlenen Genelkurmay Plan ve Prensipler Daire Başkanı Tümgeneral Kenan Koçak’ın da yer alması sınır ötesi operasyon ihtimalini iyice güçlendirdi. Erdoğan’ın sınır ötesi görevlerde tecrübeli iki generali heyete dahil etmesi bir kararlılık göstergesi olarak yorumlandı.

STAR Gazetesi
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2007 Perşembe 12:46:52
Güncelleme :1 Kasım 2007 Perşembe 18:18:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?