22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Kuleye çocuk mu girdi?

Diyarbakır'da 2003 yılında düşen ve 75 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasında yeni bir gelişme ortaya çıktı. Kara kutuların çözümünde, uçak düşmeden önce pilotların kuleden çocuk sesi geldiğine ilişkin sözleri yer aldı.

Türkiye 8 Ocak 2003 tarihinde Diyarbakır'dan gelen acı bir haberle sarsıldı. 634 sefer sayılı THY "Konya" uçağı Diyarbakır'da düştü. 10 yabancı, 2 pilot, 3 hostes ve 65 yolcudan oluşan toplam 80 kişiden 75'i hayatını kaybederken, 5 kişi yaralı kurtuldu. Daha sonra uçağın kara kutusu açıldı ve kazanın nedeniyle ilgili bulgular elde edilmeye çalışıldı. Kara kutudan çıkan bütün bilgiler de rapora yazıldı. Rapora yazılanlar arasında bir şey dikkat çekti. Kara kutunun bir bölümünde pilotlar kuleyle konuşurlarken bir çocuk sesi duyduklarını söyledi. Konuşma raporda aynen şöyle geçti:

"24.11 RC Diyarbakır çocuk sesi geliyor. Mutabıkız"

Konu Meclis tutanaklarına da geçti. Diyarbakır Milletvekili Mesut Değer, verdiği soru önergesinde bu konuları gündeme getirdi. Değer, konuyla ilgili yetkili mercilere sorular sordu. Bu soruların başında Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'nın uçak kazası üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen neden dava açılmadığına ilişkin.

Bakanlıkça Verilen cevap şöyle: "THY'nın 634 sefer sayılı Diyarbakır'da düşen 'Konya' uçağının kaza tahkikat raporunda baz alınacak bazı bilgi ve belgeler, Bakanlığımızca oluşturulan kaza heyeti tarafından ilgili Cumhuriyet Savcılığı'ndan temin edilmiştir. Belge ve bilgilere sahip Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'nın uçak kazasıyla ilgili olarak dava açıp açmaması konusunda Bakanlığımızca yapılacak bir işlem bulunmayıp, hukuki sürece ilişkin kararlar bağımsız yargı tarafından verilmektedir."

ÇOCUK SESİNE RAPORDA AÇIKLIK GETİRİLMEDİ

Değer'in konuyla ilgili esrarengiz çocuk olayını da öne çıkaran 2. sorusu ise şöyle:
"Uçağın kara kutunun açıklanmasında ve raporunuzda yer alan bölüm, '24.11 RC Diyarbakır çocuk sesi geliyor. Mutabıkız.' Kuleyle uçaktaki kaptanlar arasındaki görüşmede çocuk sesinin gelmesinin nedeni raporunuzda açıklık yoktur, neden? Kuleye görevlinin dışında kimsenin girmesinin yasak olduğu bölüme çocuk mu girmiştir? Bunu nasıl açıklayacaksınız?"
Değer'in sorusuna verilen cevap, "Kaynağı tam olarak belirlenemeyen ve çocuk sesine benzeyen ses, kule bandının çözümünden elde edildiği şekilde rapora aktarılmıştır" şeklinde oldu.

.
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2005 Çarşamba 13:26:54
Güncelleme :14 Aralık 2005 Çarşamba 14:02:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?