31
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Kurban faizine dikkat

Aydın Kuşadası Müftülüğü, kurbanlarını kredi kartıyla satın alanlara, ödemelerini aksatmaları durumunda, borçlarına yüklecek faizin kurbanı harama bulaştıracağını açıkladı.

AYDIN’ın Kuşadaşı İlçesi Müftü Vekili Metin Özel, kredi kartıyla kurban alacakların zamanı gelen ödemelerini aksatmaması gerektiğini, bunun olması durumunda işleyecek faizle kurbana haram bulaşacağını söyledi. Özel, tatile çıkacak olanların da kurban kesmesi gerektiğini, çünkü tatile varlıklı insanların çıktığını belirtti.

Kuşadası Müftü vekili Metin Özel, Kurban Bayramı öncesinde kurban keseceklere uyarılarda bulundu. Özel, "akli dengesi yerinde, dini ölçülere göre zengin, hür ve mukim (yerleşik) olanların" kurban kesmesi gerektiğini söyledi. Tatile çıkacakların seferi kabul edilebilecekleri ve kurban kesiminden muaf olabileceklerini ifade eden Özel, "İnsanlar gittikleri yerde 15 günden az kalacaklarsa seferi sayılırlar. Dolayısıyla seferi hükümleri onlar için de geçerlidir. Ancak varlıklı olan, kesme imkanı olan kimseler kurbanlarını en azından vekaletle kestirebilirler. Seferde olan biri kurban kesmemeli gibi bir anlayış yoktur. Yani seferi olan kurban kesebilir. Seferi olan kimsenin kurban kesmesi daha da iyidir. Tatile çıkanlar genellikle varlıklı insanlardır. Dolayısıyla tatile çıkmadan önce bir hayır kurumuna vekalet vererek, vekaletle kurbanını kestirebilir veya gittiği yerde kesebilirler. Bu dinin kurallarına daha uygundur, daha faziletlidir" dedi.

KREDİ KARTI BORCU

Müftü Vekili Özel, borç veya kredi kartıyla kurban alınabileceğini, bunların ödemelerinin aksatılmaması gerektiğini belirtti. Özel, "Borç alarak kurban kesilebilir. Ancak aşırı borçlu olan ve kurban kesme mal varlığı koşullarını taşımayanların kesmeleri gerekmez. Ancak borçla alınan bir hayvan kesilebilir. Diyanet işleri başkanımızın açıkladığı gibi taksitle alınan bir hayvan da kesilebilir. Bir de kredi kartıyla kurban kesme var. Günümüzde yaygın. Eğer kredi kartıyla kurban keseceklerse, borçlarını zamanında ödemeliler ki, faizi işlemesin, kurbana halel gelmesin. Taksitler aksatılırsa, helal olan kurbanın içine haram girebilir. Çünkü taksitler aksatıldığında faiz işin içine giriyor ve haram oluyor. Dolayısıyla kurban kesildiğinde taksitlerin vaktinde ödenmesi gerekir" dedi.

ZENGİN OLAN HERKES AYRI AYRI KESMELİ

Dini ölçülere göre zengin sayılan herkesin kurban kesmesi gerektiğini belirten Metin Özel, "Kurban bireysel bir ibadettir. Dini ölçülere uygun kuralları taşıyan gerek kadın, gerek erkek olsun kurban kesmesi gerekir. Aile içinde eğer erkek zenginse erkek, kadın zenginse kadın kurban keser. Her ikisi zenginse, ikisi de keser. Akil olan, bluğa eren çocuk bile olsalar zenginlerse kurban kesmeleri gerekir. Zengin olan her müslümanın kurban kesmesi gerekir. Maliki mezhebine göre, bir ailede bir kurbanın kesilmesi yeterli görülmüştür. Ancak, Hanefi mezhebine göre her zenginin kurbanını kendisinin kendisi kesmesi gerekir" dedi.

 

...
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2011 Cumartesi 13:44:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?