19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

''Kürt Ahmet bana yardım et!''

Eski Ulaştırma Bakanı Ömer Barutçu, bir işadamının kumar borcu nedeniyle ‘Kürt Ahmet’ lakaplı Ahmet Turgut’u aradı. Turgut’un ‘Emret bakanım’ dediği konuşma teknik takibe yakalandı.

Ankara’da “Kürt Ahmet” lakaplı Ahmet Turgut’a yönelik “Kene 06” adlı operasyonda eski Ulaştırma Bakanı Ömer Barutçu da dinlemeye takıldı. Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan soruşturma dosyasına giren telefon görüşmesi kayıtlarına göre, eski bakan Barutçu, Ahmet Turgut’a 200 bin dolar kumar borcu bulunan işadamı Erdoğan Yıldırım’a sahip çıkıyor. 

Barutçu, yeraltı dünyasının tanınan isimlerinden İskender Çolak’ı devreye sokarak Turgut’la bağlantı kurdu. Yapılan telefon görüşmesinde Turgut’un Barutçu’ya “Emret bakanım” dediği kayıtlara yansıdı. Barutçu’nun Turgut’a, “Cavit Çağlar için de Ahmet Hamoğlu’na ricada bulundum. Bu ricam yerine getirildi” dediği belirlendi.

Türk’le iki görüşme
DTP’li Ahmet Türk’ün de Ahmet Turgut ile iki kez telefon görüşmesi yaptığı ve ricada bulunduğu belirlendi. İkili arasında ilk telefon görüşmesinin 13 Mayıs 2007 tarihinde, ikinci görüşmenin ise 11 Mart 2008 tarihinde olduğu soruşturma dosyasında yer aldı.

Ünlülerin isimleri
Polisin Turgut’un evinde yaptığı aramada ise çeşitli dokümanların yanı sıra flaş bellek de ele geçirildi. Flaş bellek içerisindeki dosyalarda, kumar oynadığı değerlendirilen kişilerin borç listesinin bulunduğu belirtildi. Flaş bellekte ayrıca Doğuş, Haluk Levent ve Şafak Sezer gibi ünlülerin isimlerinin yer aldığı dosyalar ortaya çıktı.

Barutçu-Turgut telefon görüşmesi kayıtlara şöyle girdi:
A.T: Sayın bakanım ben Ahmet Turgut saygılar.
Ö.B: Nasılsınız.. Oğlunuz. Alıyorum haberleri.
A.T: İyi olacak, Kıbrıs’ta yatıyor. Sayın bakanım, emredin. İskender söyledi.
Ö.B: Bu çocuğu babası bana teslim etti. İskender’e de söyledim, vaktiyle Cavit Çağlar için Ahmet Hamoğlu’na ricada bulundum. Bu ricam yerine getirildi. Bunun içinde bir şey yapamaz mıyız?
A.T: Yan yana gelelim, sen ne emrediyorsan öyle olur.
Ö.B: Ahmet Aga, burada hizmet karşılığı yok, racon da belli.
A.T: Gereken yapılır. Telefonlara da çıkmıyor o.

Ahmet Turgut ile İskender Çolak’ın görüşmesi
A.T: Ne yapıyorsun?
İ.Ç: Oturuyorum. Sağ ol. Ömer beyle bir görüş.
A.T: Ne istiyor?
İ.Ç: Bu Erdoğan’ın işi, ne olacak ki.
A.T: Olmazsa ben, sen, Erdoğan konuşuruz.

Ahmet Türk- Ahmet Turgut görüşmeleri
İşte ilk telefon görüşmesi:
A.T: Sayın Genel Başkanım, ben Ahmet Turgut. Beni aramışsınız.
A.Türk: Abi nasılsın. Hürmet ederim.
A.T: Hürmet bizden.
A.Türk: Abi, bu bizim Diyarbakırlılar var, adam daha önce kan davasından iki üç kişi ölmüş memleketi terk etmiş. Bu hayvan ticareti sonucu Şahin ile anlaşamamış.
A.T: Şahin’le konuşmuyorum. Onun yüzünden gittim, 6 ay içerde yattım. Olsa emrin başım üstüne.

İkinci telefon görüşmesi:
A.Türk: Ahmet Bey sizinle bir görüşmek istiyorum. Böyle kimsenin olmadığı..
A.T: Birkaç gündür gribim, ne zaman emrederseniz gelirim.
A.Türk: Bir iki gün sonra, şöyle üç beş dakika baş başa..
A.T: Ben nerden bulabilirim seni?
A.Türk: Meclis’te..

Beş hükümette bakanlık yaptı
1942 yılında Trabzon Beşikdüzü’nde dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Zonguldak’ta tamamladı. Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nden mezun oldu. Türkiye Milli Talebe Federasyonu Başkanlığı, Türkiye Kızılay Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde Daire Başkanlığı görevinde bulundu. 

1977 yılında Zonguldak’tan milletvekili seçildi. Siyasi yasaklar sonrasında, tekrar Doğru Yol Partisi’nden milletvekili seçilerek TBMM’ye girdi. 1991’ de Süleyman Demirel’in başbakanlığındaki 49. Hükümet’te GAP’tan (Güney Doğu Anadolu Projesi), 1995’te Tansu Çiller’in başbakanlıklarını yaptığı 51. Hükümet’te Köy Hizmetleri’nden, 52. Hükümet’te Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı görevlerinde bulundu. 1996 yılında Mesut Yılmaz’ın başbakanlığındaki 53. Hükümet ile Necmettin Erbakan‘ın başbakanlığındaki 54. Hükümet’te de Ulaştırma Bakanlığı yaptı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2008 Pazartesi 10:09:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?