16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Kürt deyince korkuyorlar

Yazar Yaşar Kemal, Anadolu Halk Bilimleri ve Kültür Derneği tarafından verilen “Özgür İnsan Ödülü”nü Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle aldı.

Yazar Yaşar Kemal, Türkiye’nin kendi kültürünün dışına çıkmak için elinden geleni yaptığını söyledi. Kemal, “Kahramanlarımız ‘Kürt’ deyince nasıl korkuyorlarsa artık ‘Türk’ deyince de korkacaklar. Çünkü kendi kültürlerine, kendi insanlıklarına düşman hale geldiler” diye konuştu.
Anadolu Halk Bilimleri ve Kültür Derneği tarafından verilen “Özgür İnsan Ödülü”nü, Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle alan Yaşar Kemal, Türkiye’nin kültürünü kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Bu gidişata toptan karşı koymalıyız. Bitmiş değil bu halk. Kendi kültüründen korkar hale gelenlerin yolunu değiştirmeliyiz.”

Halkı ve temeli sağlam bir ülke olduğumuzu söyleyen Yaşar Kemal, "Ama bu sağlamlık çürüyebilir. Bugün bizim yapacağımız tek şey şu; kendi kültürümüze sahip çıkmalıyız" diye konuştu. Türkiye halkının demokrasiye yatkın bir halk olduğunu ancak demokrasi düşmanlarının demokrasinin önünde engel teşkil ettiğini belirten Kemal, “Ama halkın hiçbir günahı yok. Çünkü teşkilatlanmamış bir halkımız var. Demokrasi düşmanları halkın örgütlenmesini de engelliyor ” dedi.

“BENİ KANDIRDILAR”

“Anadilde eğitim meselesinde beni kandırdılar” diyen Yaşar Kemal, Kürt meselesine ilişkin olarak ise şunları söyledi: “Okullarda anadilde eğitim vermek zorundalar. Okullarda anadilde eğitim verilmiyor. Sadece Kürtçe dil kursları açtılar. Kurs okul değildir. Ben okullarda Kürtçe eğitim verileceğini sandım. Bu nedenle de okul yapacaktım. Meğer okul değilmiş, kursmuş. Bir yalan içindeyiz. Ama halk sonunda kazanacaktır. Bir gün olacak halkımız galip gelecek.”

İSTANBUL’UN DİLİYLE ROMAN YAZILMAZ


“Özgür İnsan Ödülü”nü Türkçe’yi en güzel ve zengin sözcüklerle kullanması nedeniyle alan Yaşar Kemal, “Kültürü olmayan bir toplumda sanat da olmaz” dedi. İstanbul’un diliyle roman yazılamayacağını söyleyen Yaşar Kemal, “Çünkü roman zengin bir dil ister. Erdal Öz’le bir röportajımda şunları söylemiştim: Benim dilim Türkmen dilidir. Büyük bir kültürün dilidir. Zenginleşmiş bir dildir” diye konuştu.
Gazeteport (Jülide Kaya)
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2007 Cumartesi 03:29:12
Güncelleme :16 Haziran 2007 Cumartesi 03:39:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
gökhan IP: 85.96.180.xxx Tarih : 16.06.2007 11:57:58
yaşar efendi bu millet hangi millietten korkmuş bi sölede biz de bilellim..senin gibiler korkarsa diyecek bişe yok..böle ..... kalemler çıkar her ülkeden saygıyla karşılıyom.